Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новините: Най-важното за деня, 23 декември

23 декември 2019, 21:00 часа • 7317 прочитания

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 23 декември.

ЛЕКАРИТЕ ОБЯВИХА, ЧЕ ВСИЧКИТЕ ИМ ИСКАНИЯ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ 3 ГОДИНИ СА ИЗПЪЛНЕНИ

Окончателно подписан е Националният рамков договор (НРД) между Българския лекарски съюз (БЛС) и НЗОК. Това обяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, който уточни, че става въпрос за НРД за периода 2020 - 2022 година. И уточни, че договорът може да се променя при желание на някоя от преговарящите страни.

ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ СРЕЩУ ПРАВОМОЩИЯТА НА БАНКИ И ЧСИ ИСКАТ АДВОКАТИ

За незабавна промяна на заповедното производство и Гражданския процесуален кодекс (ГПК) се обявиха известният дисидент Николай Колев-Босия и адвокати. На пресконференция в БТА те определиха частните съдебни изпълнители за изцяло противоконституционни, а проектът за изменение в ГПК за камуфлажен, който не цели да промени съществено беззаконието, а има за цел да го прикрие лицемерно и да продължи ограбването на хората.

ЗА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ЗАЩИТЕНИТЕ ЗОНИ В БЪЛГАРИЯ ОТ НАТУРА 2000 НЕ Е ОПРЕДЕЛЕН РЕЖИМ ЗА ОПАЗВАНЕТО ИМ

Управлението на мрежата НАТУРА 2000 с цел защита на околната среда и местното население все още не е ефективно, установи Сметната палата с одита на изпълнението „Ефективност на управлението на мрежата НАТУРА 2000 с цел защита на околната среда и местното население в зоните от мрежата” за периода 2016 - 2018 г., съобщиха от ведомството. Заради това България е обект на наказателна процедура от страна на Европейската комисия.

ЕКСПЕРТИ: БЕЗСМИСЛЕНО Е ВЛАГАНЕТО НА 1,89 МЛН. ЛВ. ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ТРЪБА ПРИ Р. СТРУМА

Според спелеолози, поставянето на тръба при река Струма, като метод за справяне с кризата с водата в Перник, е "безсмислен". Те извършват проучвания на карстовите води в района в опит да намерят алтернативен водоизточник за язовир "Студена", пише "Сега". За реализиране на идеята регионалното министерство ще отдели 1 890 000 лева.

ПЕТИМА ОСЪДЕНИ НА СМЪРТ ЗА УБИЙСТВОТО НА КАШОГИ

Петима души са осъдени на смърт заради убийството на журналиста Джамал Кашоги, съобщи прокуратурата на Саудитска Арабия, цитирана от АФП. Държавният прокурор на кралството заяви, че на смърт да осъдени петима души, замесени в убийството, а още трима души са осъдени на общо 24 години затвор.

ОТ СТРУМЯНИ ДО КЛЕПАЛО, ПО КОРИДОР 8 ДО НИКЪДЕ

Може ли да тръгнеш от „Нула” и да стигнеш до никъде? Може!, би отговорила Алиса - героинята на Луис Карол . Стига да мине по транспортен коридор № 8, който си е чиста нула, тъй като съществува само като добро пожелание. Част от този коридор е и митичният граничен пункт „Клепало” между Струмяни и Берово, който трябва да свърже България със Северна Македония, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

МЕДИЦИ ВИКАТ ПОЛИЦИЯ В БОЛНИЦАТА СРЕДНО ПО ТРИ ПЪТИ МЕСЕЧНО

Поне по три пъти месечно се вика полиция в спешните отделения на болниците в страната. Причина за това стават пациенти хулигани или буйни техни близки. Реалните случаи са в пъти повече, но медиците сигнализират само за най-сериозните ситуации. Статистиката е в резултат от проучване на „Монитор“.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес