Новините: Най-важното за деня, 27 юли

2687
Новините: Най-важното за деня, 27 юли
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 27 юли.

БСП ВРЪЩАТ НА ПРЕЗИДЕНТА НЕИЗПЪЛНЕН МАНДАТ - НА 28 ЮЛИ

В тази ситуация и според решението на нашия Национален съвет ние утре ще върнем мандата на президента като неизпълнен. Това каза председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски по време на брифинг в Народното събрание. Изявлението идва след като мнозинството в парламента не включи в дневния ред предложението на БСП за законодателна програма на Народното събрание, с което на практика блокира възможността за съставяне на кабинет. 

РЕАКЦИИТЕ В НС СЛЕД НЕУСПЕХА НА МАНДАТА НА БСП

БСП обяви, че на 28 юли връща на президента неизпълнен мандата за съставяне на правителство. Това се случи след като днес пленарна зала отхвърли законодателната програма, с което блокира опитите за съставяне на кабинет, тъй като именно нейното одобрение беше тестът за мнозинство. 

ИЗБОРИ, ИЗБОРИ, ИЗБОРИ И ИЗБОРИ - ВРЕМЕ Е ЗА ПСИХИАТЪР. ГОВОРИ Д-Р ЛЮБОМИР КАНОВ

Отиваме на парламентарни избори за 4-и път в последните 2 години. Патология на избирателите или на политическия елит? След много изговорени думи от политици, политолози, социолози - май е време да отидем на доктор.

ДЪРЖАВАТА Е ЛИШЕНА ОТ ПЪТНО ПОДДЪРЖАНЕ В СЛЕДВАЩИТЕ 6-7 МЕСЕЦА ЗАРАДИ АПИ

Агенция „Пътна инфраструктура“ е забавила с близо месец да обяви прекратяването на 7 нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. В резултат на тези действия държавата е лишена от пътно поддържане в рамките на следващите минимум 6-7 месеца, обяви зам.-министърът на финансите Андрей Цеков на брифинг в Министерски съвет.

КАРАДЖОВ ОБВИНИ ПЕТКОВ ЗА ПЪТИЩАТА И ОТХВЪРЛИ ПРИЗИВА МУ ДА УВОЛНИ ШЕФА НА АПИ

Регионалният министър в оставка Гроздан Караджов обвини премиера в оставка Кирил Петков за патовата ситуация с ремонтите на пътищата. Според него не Агенция "Пътна инфраструктура" е спряла договорите за обществени поръчки за републиканската пътна мрежа, а Комисията за защита на конкуренцията с 6 свои решения.

ПО "МАГНИТСКИ": ПРОКУРАТУРАТА ОСТАВИ ПЕЕВСКИ, НО ВСЕ ОЩЕ РАЗСЛЕДВА БОЖКОВ

Заради липса на данни за извършено престъпление специализираната прокуратурата е прекратила проверките срещу две от лицата в списъка "Магнитски" - депутатът от ДПС Делян Пеевски и бившият заместник -председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков. Това каза по БНР Валентина Маджарова, ръководител на Специализираната прокуратура.

КОЙ ДАВА НАЙ-МНОГО ПАРИ ЗА ТЕЛЕВИЗИЯТА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ – BIRD.BG ПУБЛИКУВА ИНТЕРЕСНИ ДАННИ

Основният спонсор на телевизията на Слави Трифонов 7/8 TV е охранителна фирма, зад която стоят интересни лица. Това посочва в своя публикация сайтът за разследваща журналистика Bird.bg.

ПЕТКОВ ПИТА ЗАЩО ОЩЕ НЯМА И НЕРУСКО ЯДРЕНО ГОРИВО ЗА АЕЦ “КОЗЛОДУЙ“. НО ЗАЩО НЯМА ПРЕДВИДЕНИ ПАРИ ЗА ПРОЕКТА ЗА ТАЗИ ГОДИНА?

Премиерът в оставка Кирил Петков проведе среща с ръководството на АЕЦ "Козлодуй" и с представители на компанията "Уестингхаус". В разговорите участваха също министърът на енергетиката Александър Николов и Антон Симеонов, член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг.

СТАНА ЯСНО ИСКАНЕТО НА "БУЛГАРГАЗ" ЗА ЦЕНАТА НА ГАЗА ЗА АВГУСТ - ИСКАНОТО ПОСКЪПВАНЕ Е ДОСТА СЕРИОЗНО

54,07% поскъпване на природния газ от месец август е поискал държавният доставчик на газ "Булгаргаз" от КЕВР. Това е станало с официално писмо, депозирано още на 21 юли.

ДОКЛАД НА КОМИСИЯ, ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАНА ОТ ГЕРБ: ТРЯБВАШЕ ДА ПЛАТИМ РУСКИЯ ГАЗ В РУБЛИ

Народното събрание не прие доклада на временната комисия, която се занимаваше със спрения газ от "Газпром" и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от "Булгаргаз".

POLITICO: АПЛОДИСМЕНТИ ЗА ЕС, ЧЕ СЕ ОПЪЛЧИ НА РУСИЯ И ЗА ГАЗА, НО ТОВА НЯМА ДА ГО СТОПЛИ ПРЕЗ ЗИМАТА

Вчера, 26 юли, министрите на енергетиката на ЕС постигнаха споразумение за нещо, което само шест дни по-рано беше отхвърлено като немислимо: задължително разпределение на газа в целия блок в случай на недостиг на доставки през зимата (бел. ред. - ако имаш излишък, да дадеш при недостиг).

КОЙ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПЕЧЕЛИВШ ОТ ГАЗОВАТА КРИЗА В ЕВРОПА?

Кой е най-големият печеливш от газовата криза в Европа? Някои твърдят, че това е Русия, която съкрати драстично доставките към Стария континент. Според други това е САЩ – най-големият износител на втечнен природен газ през първото полугодие на 2022 година. Съществува обаче още едно мнение и то е, че най-много ползи от целия този геополитически сблъсък е извлякъл Китай.

ПУТИН ТЪРГУВА СЪС СТРАХ: СКОРОШНАТА КОНЧИНА НА ЕВРОПА ОТ СТУД Е ПРЕЖДЕВРЕМЕНЕН СЛУХ

 

В своята почти четвъртвековна история режимът на руския президент Владимир Путин не се е научил да прави нищо – нито в политиката, нито в обществените отношения, нито в икономиката. Впрочем той все пак се е научил на едно в отношенията със Запада – да се пазари. В същото време путиновият режим разбира търговията по много особен начин, тъй като това е търговия с откраднато, пише Борис Аронщайн* в коментар за "Новая газета. Европа".

ПОЛИТИЧЕСКИ НАТИСК ЗА БЪРЗ УСПЕХ НА РУСНАЦИТЕ В ДОНЕЦКА ОБЛАСТ ПРИ НОВА УКРАИНСКА АТАКА В ХЕРСОН

 

На фона на все по-трудния и минимален напредък на руската армия в Донецка област, политическият натиск с марка "Кремъл" за по-голям успех се засилва. Това констатира в своя дневен доклад американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

НЯМА БИТКА ЗА УКРАЙНА: БИВШ МИНИСТЪР РАЗКАЗА КАК СЕ ПРАВИ ПРОПАГАНДА

"Каква точно ви е работата ако не преследвате фалшиви новини и не ги опровергавате, особено когато те се разпространяват от видни имена в българската журналистика в тиражи и популярност, за каквито вие може само да мечтаете? Или това е като съседа, който пребива жена си, не е наша работа, не се месим в семейни неща?". Това написа в личния си профил във Фейсбук Юлиан Попов, министърът на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков (от 2013 година). Той е и един от създателите на Нов български университет.

ЕРДОГАН ДЪРЖИ ПУТИН ЗА ТРИ ТОПКИ: РУСКИ ПОЛИТОЛОГ ОБЯСНИ СТРАННАТА ВРЪЗКА МЕЖДУ ДВАМАТА ПРЕЗИДЕНТИ (ВИДЕО)

 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган държи Владимир Путин "за топките". Още по-рано видяхме, че Путин се страхуваше да воюва с Ердоган по време на обострянето на ситуацията в Нагорни Карабах, а за петте месеца на войната в Украйна стана ясно защо е така. Това каза в ефира на Апостроф TV политологът и публицист Андрей Пионтковски, който от години живее в САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...