Новините: Най-важното за деня, 28 юни

2708
Новините: Най-важното за деня, 28 юни
Снимка: Getty Images/Guliver

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 28 юни.

БЪЛГАРИЯ ГОНИ 70 РУСКИ ДИПЛОМАТИ

70 дипломати на руската държава са отзовани от България. Това коментира премиерът в оставка Кирил Петков пред журналисти в парламента. "В неделя очакваме един пълен самолет от 70 места да замине обратно за Москва", каза Петков.

РЕШЕНО: ОТ 1 ЮЛИ МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ СТАВА 467 ЛВ. (ВИДЕО)

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 467 лв., като в нея влиза и COVID добавката в размер на 60 лв. Това решиха депутатите с приемането на второ четене на част от текстовете от актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. Според вносителите от Министерския съвет това е увеличение от 26,2 на сто.

ГЕОРГИ АНГЕЛОВ: АКО ПАК ВЛЕЗЕМ В ИЗБОРНА СПИРАЛА, ГУБИМ 12 МЛРД. ЕВРО (ВИДЕО)

Има ли опасност България да загуби 12 милиарда евро по Плана за възстановяване от коронакризата заради политическата криза? Тези теми коментира в Студио Actualno Георги Ангелов, старши икономист в институт „Отворено общество“.

ПП ЗАПОЧВА ПРЕГОВОРИ С ДБ, БСП И НЕЗАВИСИМИТЕ ДЕПУТАТИ ЗА НОВ КАБИНЕТ

Националният съвет на “Продължаваме промяната” реши и даде мандат за започването на преговори за ново правителство. Днес (28 юни) ще бъдат проведени консултации с "Демократична България" и БСП, както и с независимите депутати относно съставянето на кабинет. Това съобщиха от  пресцентъра на партията.

КОНСУЛТАЦИИТЕ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА ПРИКЛЮЧИХА БЕЗ РАЗГОВОРИ С ПП. ПРЕДСТОИ ВРЪЧВАНЕ НА МАНДАТ

Приключиха консултациите на президента Румен Радев с политическите партии за съставяне на правителство. "С днешната ми среща с групата на "Възраждане" цикълът консултации приключи. Предстои връчване на мандат на първата политическа сила", обяви държавният глава, но не уточни в кой ден ще се случи това.

ДЕПУТАТ ОТ ПП ТВЪРДИ, ЧЕ ИМА СТРОЕЖИ НА ПЪТИЩА И ГРАДИНКИ С ТОКСИЧНИ ОТПАДЪЦИ

За "продължаващото незаконно използване на минни отпадъци от панагюрския рудник "Влайков връх" при строителството на пътища и градинки в Пловдивско и Пазарджишко, въпреки високото съдържанието на отровни окиси, манган, кадмий и т.н." алармира в личния си профил във Фейсбук депутатът от "Продължаваме промяната" (ПП) Александър Дунчев, който водеше Изпълнителната агенция по горите.

ПРЕДЛАГАТ БИЛЕТЪТ ЗА МЕТРОТО ДА СТАНЕ 2 ЛВ., ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА СОС ОТКАЗВА

„Няма да подкрепя увеличението от 1,60 лв. на 2 лв. на цената на билета, продаван на каса в метрото, защото не виждам аргументи“. Това заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев (ГЕРБ-СДС) относно предложението билетът за пътуване по линиите на метрото да стане по-скъп от този на наземния градски транспорт.

КОШЛУКОВ ПРЕД СЕМ: ИМАМ ТРЕСКИ ЗА ДЯЛАНЕ, НО НЕ Е НУЖНО ДА СЕ ХАРЕСВАМ НА ХОРАТА

"Имам трески за дялане, но не е нужно да се харесвам на хората" - по този начин Емил Кошлуков отговори на въпроса дали БНТ ще понесе репутационна щета, ако той бъде преизбран за генерален директор.

ДВАМА ОСЪДЕНИ БЪЛГАРИ И МНОГОМИЛИОННА ГЛОБА ЗА CREDIT SUISSE ЗАРАДИ ПРАНЕ НА НАРКОПАРИ

Credit Suisse е осъдена да плати глоби и обезщетения в размер на 21 млн. швейцарски франка, или 22 млн. долара, за слаб контрол, посредством който е позволила на служителка на банката да помогне на българска наркогрупа да пере пари. Схемата е била следната - в банката са се внасяли пари в куфарчета, обикновено в по-малки купюри, а след това са се "завъртали" през официални финансови канали. Това съобщи "Ню Йорк Таймс", цитирайки съобщение на Федералния наказателен съд на Швейцария.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА ДЕ ФАКТО ОБВИНИ РУМЕН РАДЕВ И СТЕФАН ЯНЕВ В ТЪРГОВИЯ С ОРЪЖИЯ С УКРАЙНА (ВИДЕО)

Днес ще ви говоря на тема "оръжия за Украйна". Това заяви вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова.

МЕДВЕДЕВ ЗАПЛАШИ С ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА ЗАРАДИ КРИМ, БОЕВЕТЕ ПРИ ЛИСИЧАНСК СА СВИРЕПИ

Всяка стъпка на държава-членка на Организацията на Северноатлантическия пакт срещу Крим ще бъде равносилна на обявяване на война на Русия и може да доведе до "Трета световна война", заяви бившият руски президент и премиер Дмитрий Медведев.

Г-7 С АТАКА СРЕЩУ ПУТИН СЛЕД РАКЕТНИТЕ УДАРИ, ОБМИСЛЯТ ЦЕНОВИ ТАВАН ЗА РУСКИЯ ПЕТРОЛ

 

Руският ракетен удар над търговския център в Кременчук в Централна Украйна хвърли мрачна сянка върху последния ден от срещата на Г-7 в Германия. Лидерите на САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Канада и Япония (плюс Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен) атакуваха остро Владимир Путин за нападението, при което загинаха най-малко 18 души, намиращи се в мола по време на обстрела.

АНАЛИЗ: САЩ И НАТО НЯМАТ ДОСТАТЪЧНО КОНВЕНЦИОНАЛНИ ОРЪЖИЯ ЗА УКРАЙНА

 

Накратко: САЩ и НАТО може да издържат в кратък конфликт, но никой от тях не е подготвен за дълго противопоставяне, защото военните им запаси намаляват и производството на нови оръжия ще отнеме много време. Това пише в свой анализ за Asia Times д-р Стивън Брайън, който има сериозен опит в американската администрация и няколко книги на тема "сигурност".

THE HILL: КАКВИ ЩЕ СА СЛЕДВАЩИТЕ СТЪПКИ НА ВЛАДИМИР ПУТИН?

По последни данни украинският Северодонецк е паднал. Какво възнамерява сега президентът Владимир Путин по отношение на бойните действия в Украйна и относно политиката си спрямо САЩ, НАТО и Европейския съюз - и какви по-нататъшни стъпки трябва да очакваме от него? Над този въпрос разсъждава д-р Харлан Улман - старши съветник в Атлантическия съвет в коментар за "The Hill", предава БГНЕС.

НАЙ-ОПАСНИТЕ ИЗТРЕБИТЕЛИ В СВЕТА - ПЕТО ПОКОЛЕНИЕ (ВИДЕО)

Изтребителите от 5-то поколение се разработват от края на 70-те години на миналия век, но все още са малко на брой. Към днешна дата в света се произвеждат само три модела: китайският J-20, американският F-35 и руският Су-57. Това обобщава в свой материал Military Watch.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com