Новините: Най-важното за деня, 30 юни

2180
Новините: Най-важното за деня, 30 юни
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 30 юни.

МИТРОФАНОВА ЗАПЛАШИ СЪС ЗАТВАРЯНЕ НА РУСКОТО ПОСОЛСТВО

Скандалът с изгонването на 70-те руски дипломати може да доведе до скъсване на дипломатическите отношения между България и Руската федерация. Това става ясно от различни източници, според които руският посланик Елеонора Митрофанова е изпратила нота до Министерството на външните ни работи според сайта на Валерия Велева "Епицентър".

ЕМАНУИЛ ЙОРДАНОВ: ВИНАГИ Е КЪСНО ДА ИЗГОНИМ МИТРОФАНОВА, НО СЕ НАДЯВАМ ТОВА ДА СТАНЕ (ВИДЕО)

Седемдесет руски дипломати бяха изгонени от България преди три дни. Това предизвика буря в политическия живот у нас. Премиерът Кирил Петков беше обвинен, че е действал еднолично, без знанието на президентството и на коалиционните партньори. Корнелия Нинова каза, че БСП се оттегля от преговорите за правителство и няма да подкрепи кабинет с премиер Кирил Петков.

ПЕТКОВ: ДАННИТЕ ОТ СЛУЖБИТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ ИГНОРИРАТ САМО ЗА ПОЛИТИЧЕСКА СТАБИЛНОСТ

Премиерът в оставка Кирил Петков проведе разговор с БСП в Народното събрание заради решението за изгонване на 70-те руски дипломатически представители от България. Той отчете, че от левицата са разбрали как е било взето това решение, но призна и за своя грешка - в цялостната комуникация.

РАДЕВ КАТЕГОРИЧНО: ДАНС НЕ МИ Е ДАВАЛА ДОКЛАД ЗА РУСКИТЕ ДИПЛОМАТИ

"Легитимността на институциите е в отстояването на фактите и в осъзнаването на отговорността за действията. По отношение на фактите - в президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС по темата. На Съвета по сигурност към Министерски съвет на 9 юни, където е присъствал представител на президентството, тази тема не фигурира в предварително обявения дневен ред. Тя се подвига по време на самото заседание, но не се взема решение."

НИНОВА НЕ БИЛА НА ИЗСЛУШВАНЕТО В ПАРЛАМЕНТА ЗА РУСКИТЕ ДИПЛОМАТИ, НО ЩЯЛО ДА НАВРЕДИ

Решението да се изгонят 70 руски дипломати е неразумно и безпрецедентно. Никоя държава не си е позволявала такова нещо. Това каза вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова в ефира на Нова телевизия. Но на изричен въпрос какво е чула на снощното закрито заседание на парламента - там бяха изслушани доклади от ДАНС, което беше свикано именно по нейно настояване, лидерът на БСП отговори, че не била присъствала.

КОЯ ДЪРЖАВА ИМА НАЙ-МНОГО ДИПЛОМАТИ У НАС И КОЛКО ТОЧНО СА РУСКИТЕ?

След като България обяви 70 руски дипломати за "персона нон грата", в публичното пространство възникна уместния въпрос колко точно е общия им брой на територията на страната ни. Спекулациите се засилиха още повече, след като последователно премиерът в оставка Кирил Петков и външно министерство се разминаха в изнесената информация.

БИВШ ДЕПУТАТ ОТ ИТН ПРЕДУПРЕДИ ЗА ЕВЕНТУАЛЕН РУСКИ САБОТАЖ В ГАЗОХРАНИЛИЩЕТО В ЧИРЕН

Бившият депутат от "Има такъв народ" и понастоящем независим депутат проф. Николай Радулов има информация за газовото находище в Чирен, което подсказва саботаж. Става въпрос за разширението му - за изграждането на нови кладенци, без да се ремонтират стари. Така разширяването на газохранилището представлява риск, предупреди Радулов и каза още пред bTV, че извършващите операцията хора били свързани с Русия.

ПУТИН НАГЛО ОТРЕЧЕ ЗА КРЕМЕНЧУК, РУСИЯ ГОТВИ АНЕКСИРАНЕ, УКРАЙНА СЕ ТРЕВОЖИ ЗА НАЙ-ГОЛЯМАТА СИ АЕЦ

Въпреки явните видеокадри и доказателства за удара по търговския център в Кременчук, руският президент Владимир Путин отрече силите на Москва да са отговорни за удара по претъпкания търговски център в украинския град Кременчук по-рано тази седмица, при който загинаха 18 души.

ПУТИН: ФИНЛАНДИЯ И ШВЕЦИЯ МОГАТ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНЯТ КЪМ КАКВОТО ИСКАТ

Руският президент Владимир Путин отрече силите на Москва да са отговорни за удара по претъпкания търговски център в украинския град Кременчук по-рано тази седмица, при който загинаха 18 души.

РУСИЯ Е "ДИРЕКТНА ЗАПЛАХА": НАТО СЕ РАЗШИРЯВА - ЩЕ СЕ ЗАЩИТАВА С ПОВЕЧЕ ВОЕННИ, ОРЪЖИЯ И БОЙНА ТЕХНИКА В ЕВРОПА

Лидерите на държавите-членки на НАТО одобриха новата стратегическа концепция, от която ще се ръководи пакта през следващите 10 години. В нея Русия е най-пряката заплаха за сигурността на съюзниците. Официално бяха отправени и покани за членство на Финландия и Швеция. Президентът Румен Радев е начело на българската делегация а срещата на върха в испанската столица Мадрид.

ИСТОРИЯТА ПОМНИ: КАК ПУТИН ОКРАДЕ "ГАЗПРОМ" И ЧРЕЗ НЕГО СЪЗДАДЕ СВОЯТА ОЛИГАРХИЯ

Повече от 15 години група офицери от руските спецслужби изпълняват тайни бизнес задачи: от разделяне на имуществото на ЮКОС до придобиване на дялове в най-обещаващите активи на "Газпром". Значителна част от луксозното имущество, получено от тази група "златни полковници", се използва от ръководителя на "Газпром" Алексей Милер.

ГЛАС ПРЕЗ "АЛТЕРНАТИВЕН" РУПОР С ОПЕТНЕНА РЕПУТАЦИЯ: РУСИЯ НАИСТИНА ВОЮВА ЗА УКРАЙНА, САЩ - НЕ

Ще загубим ли втора армия, финансирана от САЩ, за две години? Този въпрос поставя в свой анализ за американското издание National Review колумнистът Майкъл Дохърти.

ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИ ПРЕДПОЧИТАТ СЪЮЗ С НАТО И ЕС ПРЕД СЪЮЗ С РУСИЯ (ГРАФИКИ)

На фона на очертаващото се ново разделение в Европа след началото на руската инвазия в Украйна близо два пъти повече българи биха предпочели страната да бъде в съюз с НАТО и ЕС, отколкото са тези, които биха избрали съюз с Русия.

НА 1 ЮЛИ ПРЕЗИДЕНТЪТ ЩЕ ВРЪЧИ ПЪРВИЯ МАНДАТ НА ПОСОЧЕНИЯ ЗА ПРЕМИЕР ОТ ПП

На 1 юли, в 17.00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи мандат на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 47-ото Народно събрание - тази на "Продължаваме промяната", за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

НИНОВА: ЩЕ ПРЕГОВАРЯМЕ ТОГАВА, КОГАТО ПП ПРЕДЛОЖИ ДРУГ ПРЕМИЕР

Ще се върнем на масата на преговорите, когато от "Продължаваме промяната" предложат друг кандидат за премиер. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата с премиера в оставка Кирил Петков.

АСЕН ВАСИЛЕВ: БЮДЖЕТЪТ СЕ ПРИЕ, ТОЙ Е ТРУДНО ИЗПЪЛНИМ, НО ИЗПЪЛНИМ

"Бюджетът се прие. В тази тежка политическа обстановка парламентът прояви необходимата доза отговорност. Бюджетът е трудно изпълним, но изпълним, заложиха се много антикризисни мерки и за домакинствата, и за пенсионерите, и за бизнеса с цената на електроенергията". Това заяви финансовият министър Асен Василев след приемането на второ четене на актуализирания бюджет на България за 2022 година.

25 СТ. ОТСТЪПКА ЗА ЗАКУПЕН ЛИТЪР ГОРИВО, РЕШИХА ОКОНЧАТЕЛНО ДЕПУТАТИТЕ

Парламентът прие предложението на правителството за въвеждане на отстъпка от 25 стотинки на литър евтино гориво. При гласуването на конкретните текстове от актуализацията на държавния бюджет "за" бяха 160 депутати, а "против" - 56.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com