Новините: Най-важното за деня, 4 март

5622
Новините: Най-важното за деня, 4 март
Снимка: БГНЕС

По традиция, редакционният екип на Actualno.com представя в синтезиран вид акцентите от деня – както в България, така и по света.

ПАТРИАРХ КИРИЛ СЕ ОБИДИ, ЧЕ ПРИЗНАВАМЕ РОЛЯТА И НА ДРУГИ ГЕРОИ В ОСВОБОЖДЕНИЕТО НИ

"Има много положителни неща, които видях по време на посещението си в България, но има и неща, които ме огорчават. Много ме огорчи в официалната реторика на представители на държавата като наравно с Русия същата роля почти са изиграли Полша, Литва и Финландия", бяха точните думи на руския патриарх. Той уточни, че е попитал защо се говори така "странно" и получил отговор: "Разбрах, че гвардията на финландския полк е участвала в Освободителната война, но това е бил полк на руската армия, който беше във Финландия. Също е имало и полкове от руската армия в Полша. Но в историята на Полша и на Финландия я няма тази страница, свързана с освобождението на България". Мнението на Кирил е, че това трябва да изчезне от официалния прочит на България за случилото се.

ЗАЩО ИЗРИЧЕН ЗАКОНОВ ТЕКСТ НЕ ПОМАГА НА ЛЕКАР, ЗАЩИТИЛ СЕМЕЙСТВОТО И ИМОТА СИ?

Случаят с д-р Иван Димитров, един от много уважаваните лекари в УМБАЛ Пловдив и ръководител на рентгеновото отделение на болницата, вече предизвика редица коментари, включително политически. Те са насочени най-вече към това докъде стига правото на самоотбрана в България – въпрос, който изглежда стар като света. Димитров застреля при опит за обир известния в Пловдив рецидивист по отношение на кражбите Георги Джевизов, известен с прякора си Жоро Плъха. Той има 9 присъди за кражби и е излязъл през 2014 година. Плъха е влязъл в имота на д-р Димитров, където е спяло и семейството му – съпругата му и двете му дъщери.

Заради задържането на Димитров и обвинението към него в убийство, в Пловдив започнаха протести.

ГОРАНОВ: МОЖЕ ДА СЕ МИНЕ БЕЗ ДЪРЖАВАТА ДА СЕ ВЪРНЕ В ЧЕЗ

На въпрос иска ли държавата да се върне в ЧЕЗ, финансовият министър отговори, че това е мярка без която може да се мине, защото държавата има достатъчно контролни механизми. Ще се подчиня на общото решение обаче, увери Горанов, визирайки курса на Бойко Борисов към влизане в ЧЕЗ. Финансовият министър посочи иронично и, че щом ще се връщаме в ЧЕЗ, може да почне да се говори как да се върне държавата в банките – нали и те са високорисков бизнес. И заяви, че "високият тон на разсърден" вероятно идва от купувач на българския бизнес на ЧЕЗ, който не е успял да спечели.

Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска прокуратурата да се захване със сделката за ЧЕЗ и обвини ГЕРБ, че инициативата им да разследват приватизацията спряла само до "Техноимпекс".

СОЦИАЛДЕМОКРАТИТЕ СЕ СЪГЛАСИХА ДА ВЛЯЗАТ В УПРАВЛЕНИЕ С МЕРКЕЛ

Социалдемократите в Германия официално подкрепиха влизане в нова голяма коалиция, начело с досегашния германски канцлер Ангела Меркел. В гласуването са участвали 464 000 членове на партията, като 66% са подкрепили решението да влязат в коалиция с Меркел. Самият процес по гласуване започна още на 20 февруари и приключи на 2 март.

ТРЪМП С ПОРЕДНА ДОЗА ЗАПЛАХИ НА ТЕМА "ТЪРГОВИЯ", ВКЛЮЧИТЕЛНО КЪМ ЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да въведе данъци върху автомобилите от Европа, ако Европейският съюз увеличи митата спрямо американските компании. "Ако ЕС иска и занапред да вдига и без това високите мита и бариери за американските компании, работещи там, тогава ние просто ще въведем данъци върху техните коли, които свободно влизат в САЩ", написа Тръмп в Twitter. По думите му ЕС "направиха невъзможна" продажбата на американски коли в Европа.

РУСИЯ ОБВИНИ СИРИЙСКИЯ КЛОН НА "АЛ КАЙДА" В ОПИТ ЗА РАЗПАЛВАНЕ НА ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ, ТУРЦИЯ АТАКУВА

Терористите от групировката "Джебхат ан-Нусра" (бел. ред. - сирийският клон на "Ал Кайда") подготвят провокация, за да обстрелят хуманитарен конвой на ООН и да обвинят за това правителствените сили. Това съобщи началникът на руския Център за помирение в Сирия ген. Юрий Евтушенко.

От страна на международната коалиция, водена от САЩ обаче, казват, че Башар Асад така и не е дал официално разрешение на конвоя да влезе в опасните райони.

С ПОМОЩТА НА МОНГОЛИЯ ВЕЧЕ ИМА БЪЛГАРСКИ ПАМЕТНИК НА КИРИЛИЦАТА НА АНТАРКТИДА

Паметникът е направен изцяло с дарения на българи и монголци. Той тежи около 100 килограма, висок е два метра и половина и е изграден от няколко метални сегмента, върху които са изобразени 12 букви от азбуката. Върху "Ж" са изрисувани три икони - на светите братя Кирил и Методий и на св. Климент. В основата му в херметически затворени стоманени капсули е поставена пръст от Варна, Плиска, Преслав, Велико Търново, София и от гроба на кан Кубрат в Украйна.

ПАТРУЛКА ПАДНА ВЪВ ВЛАДАЙСКАТА РЕКА (ВИДЕО + СНИМКА)

Изглежда шофиращият полицай не е успял да вземе завой и вероятно е карал с превишена скорост. Полицаят и колегата му са леко пострадали.

БЕРЛУСКОНИ ПОБЯГНА ОТ АТАКУВАЩА ГО С ГОЛИ ГЪРДИ АКТИВИСТКА (ВИДЕО, 18+)

Гола активистка на "ФЕМЕН" атакува бившия италиански премиер, докато той влизаше да гласува на италианските парламентарни избори. На голите гърди на активистката беше написано: "Берлускони, ти си свършен"

ФУТБОЛИСТЪТ ДАВИДЕ АСТОРИ ПОЧИНА НА 31 ГОДИНИ

Капитанът на Фиорентина беше намерен мъртъв в хотелската си стая, в хотела, където тимът му беше отседнал за гостуването на Удинезе в мач от 27-мия кръг на Серия А. Заради трагедията бяха отложени всички неизиграни мачове от кръга, включително дербито Милан – Интер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com