X
 
 

Новините: Най-важното за деня, 5 юли

5691 32
photo of Новините: Най-важното за деня, 5 юли
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Навръх професионалния си празник служителите на МВР протестираха, а депутатите улесниха концесионирането на плажовете. Ето какво още случи днес, 5 юли.

ПРОТЕСТЪТ НАМ МВР - СЪС ЗАПЛАХА КЪМ ПРАВОСЪДНИЯ МИНИСТЪР (ВИДЕО)

Директна заплаха към правосъдния министър Данаил Кирилов отправи зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Илия Кузманов. Той го предупреди да не притиска Синдиката на служителите в затворите и обяви, че СФСМВР твърдо подкрепя надзирателите.

КОШЛУКОВ СТАНА ОФИЦИАЛНО ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА БНТ, МАКАР И НА КОСЪМ

Емил Кошлуков е новият генерален директор на БНТ. Преди минути приключи гласуването в Съвета за електронни медии (СЕМ), като той беше подкрепен от трима от петимата членове на СЕМ, което се оказа достатъчно.

АНАНИЕВ ОБЕЩА "ДА ИЗЛЕКУВА" ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО С НОВА СТРАТЕГИЯ

Моля ви, дайте шанс на здравеопазването да се излекува с общи усилия. Това каза министър Ананиев по време на изслушването в парламента относно състоянието на здравеопазването в Северозападна България.

МЪЛЧАНИЕТО НА ЧИНОВНИЦИТЕ: ЗА ТРАМВАИ, ЗАСТРОЯВАНЕ И КОНЦЕСИИ НА ПЛАЖОВЕТЕ 

Actualno.com стартира нова поредица от материали - "Мълчанието на чиновниците". В днешния материал ще посочим на кои въпроси не ни отговарят от Столична община и Министерството на туризма – в хронологичен ред назад във времето.

ПРОГНОЗИТЕ НА АНГЕЛКОВА И БИЗНЕСА ЗА ТУРИЗМА ПО ЧЕРНОМОРИЕТО СЕ РАЗЛИЧАВАТ ДОСТА

Прогнозите показват между 3 и 6 процента спад на туризма в страната за цялата година, а на морския туризъм у нас – между 5 и 8 процента. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

БСП СЕ РАЗГРАНИЧИ ОТ ПОЗИЦИЯТА НА СТАНИШЕВ, ЧЕ БОРИСОВ ДЕЙСТВА КАТО ДЪРЖАВНИК

Изпълнителното бюро на БСП се разграничава от думите на президента на ПЕС Сергей Станишев, че премиерът Бойко Борисов действа като държавник, а не като политик, се казва в декларация на партията.

НЯМАМЕ НИТО ЕДНО ВИСШЕ УЧИЛИЩЕ В СПИСЪКА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ УНИВЕРСИТЕТСКИ МРЕЖИ

"Нито едно българско висше училище не е включено в одобрения списък в европейските университетски мрежи. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на форум, посветен на качеството на образованието

ОТ ГЕРБ СИ ПРИЗНАХА, ЧЕ САМО СОБСТВЕНИКЪТ ОПРЕДЕЛЯ ДАЛИ КУЧЕТО МУ Е АГРЕСИВНО

Дали едно куче е агресивно определя собственикът му - това е законът сега, а изглежда ще бъде и в бъдеще, въпреки миналите дотук само на първо четене промени в Закона за ветеринаро-медицинската дейност, касаещи как трябва да бъдат извеждани кучетата на обществени места. Това стана ясно от изказване на депутата на ГЕРБ Маноил Манов.

VIVACOM ОБЯВИ ОКОНЧАТЕЛНА ПОБЕДА В СЪДЕБНИТЕ СПОРОВЕ С КОСАРЕВ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Във връзка с развоя на съдебната битка, най-големият акционер на Vivacom Спас Русев каза следното: "Компанията беше придобита след изцяло легитимна и конкурентна процедура по продажба. Ищците многократно и чрез различни способи се опитваха да оспорят процеса по придобиване на собствеността, но безуспешно. Целта им беше да накърнят публично имиджа на компанията чрез медиите и множество съдебни дела, чрез които да придобият контрол над компанията, но всеки път те се проваляха".

ВИЖТЕ И ДНЕВНИЯ ХОРОСКОП ЗА 6 ЮЛИ

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 31 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  С всеки изминал ден в българия става все по зле и по зле и по зле и по зле и по зле....пенсията всеоще ми е 200 евро а заплата на сина ми е все ощд 250 евро..така сме от години и вероятно така и ще умра...епно ли ще ни управлява бойко к герб...то стана като едно време бкп и тато....
 • Соросоид Безделник ви представя вица на деня 30 Соросоид Безделник ви представя вица на деня преди 1 месец Профил на трол?
  Дежурната в Актуално русофобна сороспия Барбара, решила да смени за малко попрището, в което се изявява за да си почине и да „презареди батериите”. Отива да кандидатства за работа в цирка: – Аз съм професионална русофобна сороспия, виртуозен свирач на всички духови инструменти, особено на ромски … – Моля, покажете! И Барбара свири на всякакви духови инструменти. Всички са във възторг. Директора на виж още ›› цирка пита: – А случайно да можете да свирите на гайда? Барбара гледа странно и подозрително имитирайки погледа на дядо си Шорош от портрета в гостната си: – Какво е гайда? Дайте да пробвам, предполагам ще мога… Донасят гайда, Барбара я хваща, оглежда я с нескрито възхищение и пита: – Може ли първо да я нае*а?
 • Анонимен 30.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  По-добре русофил, отколкото дежурна в актуално продажна сороспия!!!
  : 0 !
 • ФИНАЛЪТ НА АМЕРИКАНСКАТА ТРАГЕДИЯ ПРИБЛИЖАВА 29 ФИНАЛЪТ НА АМЕРИКАНСКАТА ТРАГЕДИЯ ПРИБЛИЖАВА преди 1 месец Профил на трол?
  Стартира заключителната част на «Американската трагедия». Украйна Новият договор с Украйна за транзита на газ в Европа няма да бъде подписан до края на тази година, заяви главата на «Газпром» Алексей Милер. Но Киев все още може да разчита на продължение на действащото споразумение. Милер отбеляза също, че «влакът е тръгнал» и на Украйна не й остава нищо друго, освен да «гледа отминаващите вагони» виж още ›› . Единственият изход от ситуацията е продължаване на действащото споразумение, но украинската страна следва да отчете факта, че то трябва да бъде икономически изгодно за Русия. На пресконференцията Милер увери също, че газопроводът «Северен поток-2», срещу който застана Украйна, ще бъде достроен. «Трябва да се отбележи, че капиталните разходи вече са финансирани в над 80 %, точката на връщане отдавна е прескочена… Относно ситуацицята с Дания, която продължава да отлага издавенето на разрешение за прокарването на тръбите в своите тероториални води, но това не е от фатално естество», завърши Милер. Изпълнителният директор на Nord Stream 2 Матиас Варниг съобщи за отказа на Дания да бъде прокаран газопровода през териториалните й води. Заявката за този маршрут е оттеглена. Решението е взето от ръководстовто на «Северен поток-2», изхождайки от факта, че властите в Дания две години игнорират подадената заявка, а компаниите държат да предадат обекта в заложените в договора срокове. Очевидно е, че Вашингтон закъсня с опита си да спре изграждането на «Северен поток-2», макар да ползваше верните си марионетки в Украйна и Дания. САЩ изгубиха войната срещу «Северен поток-2». Ако американците планираха от 2020 година да оставят Европа без руски газ, принуждавайки украинските власти да не подписват новия договор с Русия за транзита на газ, то този номер не се получи. Русия ще построи и ще вкара в експлоатация новия газопровод «Северен поток-2», затова «Газпром» сам се отказа да сключи нов договор с украинската страна. Плановете на САЩ около така мечтаната от тях военна база в Крим също рухнаха. Но пък вече си имат колосално задлъжняла страна с разрушена икономика и с клоун на президентското кресло Какво ще правят с клоуна, това си остава голям въпрос. Петя Паликрушева bgr.news-front.info/2019/07/05
 • ОСТАВКА! Управляващата измет тихомълком е одобрила СЕТА! 28 ОСТАВКА! Управляващата измет тихомълком е одобрила СЕТА! преди 1 месец Профил на трол?
  Българското правителството взе решение за одобряване и подписване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави-членки (ВИТС или CETA), съобщават от правителствената пресслужба. Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада открива нови възможности за търговия и инвестиции за икономическите оператори от двете стра виж още ›› ни на Атлантическия океан. Чрез него се слага край на ограниченията на достъпа до обществени поръчки, отворят се пазарите на услуги, предлагат се предвидими условия за инвеститорите, осигурява се по-добра защита на обектите на интелектуална собственост и традиционни продукти на ЕС, усъвършенстват се правилата за произход и др. Постоянният представител на Република България към Европейския съюз е упълномощен да подпише Споразумението от името на правителството на Република България при условие на последваща ратификация. Има и предложение до Народното събрание за ратифициране със закон на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави-членки, подписано на 30 октомври 2016 година в Брюксел, Белгия, допълват от пресслужбата на правителството. Бел.ред. Припомням,че така нареченият ни президент също призова да ядем ГМО и месо, натъпкано с хормони! Призова Корпорациите да имат право да съдят държавата, да се лишим от национален суверенитет! bultimes.com
 • «ХАПЧЕ ЗА ПАМЕТ»: КАК ПОСРЕЩАХА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ НА СССР В ЕВРОПА 27 «ХАПЧЕ ЗА ПАМЕТ»: КАК ПОСРЕЩАХА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ НА СССР В ЕВРОПА преди 1 месец Профил на трол?
  От архивите на Министерството на отбраната на Русия бяха разсекретени документи, доказващи начина, по който Европа посреща Червената армия на СССР в края на Втората световна война. Посрещането на Червената армия във Варна Ползвателите на социалните мрежи нарекоха тази публикация «хапче за памет», което трябва да приемат тези, които днес се опитват да пренапишат историята. Руската историческа об виж още ›› щност започна да публикува по-рано засекретени документи отсносно: как в последните месеци от войната в Европа са посрещали освободителите от Червената армия. София посреща Червената армия Общо са обнародвани над 200 страници, предаде Първи канал на Русия. Журналистите припомнят, че съветските войници са имали заповед да громят настъпващия враг — нацистите, но да не установяват своята власт над освободените територии. Посрещане на Червената армия във Варна Публикувани са съответните заповеди на съветското командване относно Румъния, България и други страни. Ползвателите в социалните мрежи отбелязват, че публикуването на подобни документи ще послужи като своеобразно «хапче за памет» за тези европейски политици, които са забравили случилото се преди 75 години. Посрещане на Червената армия в Белград Например, в Прибалтика някои наричат бойците от Червената армия окупатори, разрушават паметниците им или ги обливат с боя. В България се наблюдава същото явление, макар и не с подобни мащаби. «Желателно е колкото се може повече от тези лекарства», подкрепя публикацията ползвателката на социалната мрежа Тамара. «Да, посрещали са ги като освободители, точно така е било», добавя Василий Лукин. Петя Паликрушева bgr.news-front.info/2019/07/05
 • Свирепото разграбване в епохата на Костов. Как купуваха предприятия за $1 и ги продаваха за $100 млн. 26 Свирепото разграбване в епохата на Костов. Как купуваха предприятия за $1 и ги продаваха за $100 млн. преди 1 месец Профил на трол?
  Какво е общото между „Кремиковци“, „Химко“ и авиокомпания „Балкан“? На тези, които са забравили, ще припомним, а на по-младите ще кажем, че това са част от иконите на родната икономика отпреди промените през 1989 г. Заедно със стотици други фирми от промишленост­та, транспорта, строителството и туризма те бяха приватизирани за жълти стотинки, а после източени и загробени от новите си собственици. виж още ›› И днес повечето от тях са само история. Никой не пожела обаче в годините на прехода да вдигне булото над тези скандални приватизации, нито даде отговор за това как България изгуби милиарди левове от неизгодни договори за раздържавяване. Вероятно причина за мълчанието е, че всички вкупом съгрешиха.Няма съмнение, че „голямото раздържавяване“, което някои наричат голямото разграбване, се свързва с управлението на кабинета „Костов“ (1997-2001). Тогава батковците на днешните реформатори имаха цялата власт и успяха да продадат някогашните златни кокошки на родната икономика. Не на търг или чрез конкурс, а по най-тъмния, най-спорния и съмнителен метод – преговори с потенциален купувач. Наистина, след 1989 г. повечето от тези колоси бяха затънали в дългове заради промяната в структурата на социалистическото стопанство. Загубени бяха доскорошните пазари в СССР и СИВ. Но и тука имаше политическо „уплътняване“ – мнозина си спомнят как от трибуната на парламента Стоян Ганев, вицепремиер и министър на външните работи в първото правителство на СДС (1991-1992 г.), поиска да съди бившия Съветски съюз. След разпадане на някогашните корпоративни структури – т.нар. Държавни стопански обединения (ДСО), над 9000 предприятия станаха самостоятелни единици и много от шефовете им започнаха да управляват държавната собственост като частна. Това бе началото на т.нар. входно-изходна икономика, при която на входа и на изхода на заводите застанаха частни фирми, често собственост на директорите, в които отиваха печалбите, а загубите оставаха за държавното предприятие и по-късно то бе приватизирано на безценица. „Кремиковци“ например стана през 1999 г. собственост на скромна фирма с малък офис в София за 1 долар и дълг от 640 млн. лв. Друг е въпросът къде бе държавата стопанин, докато се трупаше този дълг. Последва скандалната сделка за авиокомпания „Балкан“. Родният въздушен превозвач бе харизан на израелския бизнесмен Гад Зееви за $150 000. Сумата бе равна на цената на два апартамента в София през 1999 г. Държавата се раздели на символична цена и с флагмана на родната електроника – ДЗУ. Гигантът, който до 1989 г. имаше 23 дъщерни фирми и оборот от 1,5 млрд. долара годишно, бе купен от унгарската фирма „Видеотон“ за 54 000 долара. Аргументът на Иван-Костовото правителство бе, че цената е толкова, колкото дава пазарът, и че тези фирми така или иначе щяха да загинат, защото са в списъка за ликвидация. Но истината е, че срещу дълговете им стояха големи активи, които не трябваше да бъдат харизвани срещу ангажимент за бъдещи инвестиции и погасяване на задълженията. Освен това не бе отчетено какви приходи може да носят в бъдеще тези активи на купувача. И както се видя, те бяха добре осребрени от новите им собственици, а държавата остана с пръст в уста. По подобен начин се разви и т.нар. работническо-мениджърска приватизация, която по времето на кабинета „Костов“ се превърна в истинска зараза. Шефове на малки и големи заводи, на фабрики за оръжие и машини, за козметика и консерви, поискаха да купят това, което държавата бе градила с години. И го получиха – по схемата плащаш 10% в брой, а останалото разсрочено или с компенсаторки. Така Командира изгради своя икономически тил, воден от философията, че ако СДС не вземе това, което е на тезгяха, то ще отиде в БСП. Костов спечели през 1997 г. изборите и получи мнозинство в парламента. Резултатът – жаждата за власт, постепенно се превърна в стремеж за финансово облагодетелстване. Още повече че дотогава управлявалата БСП изпадна в тотален нокдаун. Всичко това обаче нямаше нищо общо с икономическата логика и интересите на държавата. Стана така, че от над 2500 сделки по времето на синия кабинет в хазната влязоха около 3 млрд. долара. От тях по-малко от 1 млрд. лв. в брой. В джоба на синия елит обаче влязоха огромни комисиони. А всеки, който искаше да се отблагодари на управляващите за получената политическа подкрепа, можеше да го направи и го правеше по много начини, включително чрез фондацията на Елена Кос­това „Бъдеще за България“. Днес картината се вижда ясно – малка шепа от заводите работят успешно под управлението на тези, които са ги купили. Втората група мина през възходи и падения. Предприятията бяха разпарчетосани и препродавани по няколко пъти, като всеки успя да сложи по нещо в дълбокия си джоб. Днес много от тези заводи дойдоха при точните си стопани, но цената бе платена от държавата и обществото. Речник Компенсаторки – платежно средство в приватизацията. Книжа, издадени като обезщетение на собствениците на одържавени имоти, които менят цената си според търсенето и предлагането. Не бива да се бъркат с боновете от масовата приватизация, които бяха раздадени на всички граждани. РМД приватизация – работниците и шефовете в едно предприятие създават дружество, с което кандидатстват за закупуването му. РМД-то има право да плати 10% от цената в брой, а останалото – разсрочено или чрез компенсаторки. Далаверата с „Кремиковци“ Купиха го за $1, продадоха го за 100 милиона Челно място в скандалните приватизации заема продажбата на металургичния комбинат „Кремиковци“. На 14 юни 1999 г. гордостта на родната черна металургия е продадена на никому неизвестната „Дару металс“ – фирма без история, с малък офис в София и няколко души персонал, ръководена от бизнесмена Валентин Захариев. Сумата е символична – 1 долар срещу ангажимент за погасяване на 640 млн. лв. дългове и инвестиции от 300 млн. лв. В същото време е отхвърлена с лека ръка офертата на турската компания „Ердемир“, която предлагаше за завода 200 млн. долара. Предпочетеният купувач обаче е „Дару металс“ и над него е разпънат политически чадър. През 1999 г. държавата отписва лоши задължения на комбината в размер на 201 млн. лв., а по-късно с решение на Министерския съвет са отпуснати 183 млн. лв. за погасяване на задълженията към НЕК и „Булгаргаз“. Но се случва точно обратното на икономическата логика. Вместо да върви нагоре, фирмата започва да трупа нови борчове за ток, газ и осигуровки, а хората получават със закъснение заплатите си. Купувачите обаче успяват да се отблагодарят. „Финметалс“ (така се преименува „Дару металс“) дарява на Костовата фондация „Демокрация“ 15 хил. лв. на 13.11.2001 г. Пари от „Кремиковци“ получава и „Бъдеще за България“ на съпругата на тогавашния премиер Елена Костова. През 1997-1998 г. все още държавният комбинат й дарява 3,13 млн. стари лева., а бъдещият приватизатор „Дару“ – 8 млн. стари лева. Скандалите около „Кремиковци“ гръмват с нова сила с идването на кабинета „Сакскобургготски“, когато вицепремиерът Николай Василев заплашва дружеството с фалит, ако не се издължи на БДЖ, НЕК, „Булгаргаз“ и НОИ. Истината за „Кремиковци“ е разбулена и дружеството е наречено гигантска помпа на бюджета. Валентин Захариев обаче успява да разсрочи дълговете към НЕК и „Булгаргаз“ и през 2005 г. прави удара на своя живот – продава завода, купен за 1 долар, на цена 100 млн. долара на индийския милионер Прамод Митал. Оттук насетне съдбата на „Кремиковци“ продължава по същия начин – трупане на дългове към хазната и източване чрез фирми, които стоят на входа и на изхода на дружеството. Това довежда до натрупване на огромни дългове и до стартиране на процедура по несъстоятелност през 2008 г. Днес основната площадка на „Кремиковци“, която бе купена за 316 млн. лв. през 2011 г., е собственост на три офшорки и се реже на скрап, а синдикът Цветан Банков продължава да разпродава остатъците от активите му. Бившият главен прокурор Никола Филчев: Взехме само $3 млрд. от активи за 30 млрд. Още през 2005 г. тогавашният главен прокурор Никола Филчев нарече приватизацията „проклятието на българския преход“. И до днес той стои на това мнение. Вече неведнъж съм казвал, по време на правителството Иван Костов бяха продадеактиви за 30 млрд. долара, бяха взети 3 млрд. долара. И това се случи след фалита на банките през 1996 г. С присвоените пари от тях бяха купени материалните активи на държавата, и то за жълти стотинки. Казват ми сега, добре Филчев, ти журналист ли си, защо не ги даде на съд. Чакайте – Костов ходеше по петите ми, колко тайни срещи сме правили и все ми казваше: „Недей, Кольо, моля те, остави ме.“ Да вземем авиокомпания „Балкан“. По тази сделка са работили Агенцията за приватизация и Министерството на транспорта, както и финансовото министерство. Когато събрахме всичко, почнаха отвякъде да ходатайстват: „Ама недей, за „Балкан“ трябва да се направи нещо.“ За каква истина да говорим тогава? Дошъл някой си Филчев и той трябвало да постави всички на мястото. Обратното – всички мен ме поставиха на място, като се почне от крадливия Костов и се продължи нататък. Там, където краденето е държавна политика, никаква прокуратура не може да направи нищо. Източник: Епицентър.БГ
 • ИТАЛИАНЦИТЕ ПРИВЕТСТВАХА С ВЪЗТОРГ ПРЕЗИДЕНТА НА РУСИЯ 25 ИТАЛИАНЦИТЕ ПРИВЕТСТВАХА С ВЪЗТОРГ ПРЕЗИДЕНТА НА РУСИЯ преди 1 месец Профил на трол?
  Италия посрещна руския президент с възторг и ентусиазъм, който пристигна в Рим на официално посещение. И докато водещите медии бяха разделени в начина по който отразяват посещението(русофобски издания работят в цял свят), обикновените италианците буквално бяха обхванати от възторг по повод пристигането на такъв гост в страната. Още преди самото посещение, италиански художник направи уникален жест виж още ›› към преидента на Русия, изобразявайки огромен портет на княз Владимир. Италианският художник Дарио Гамбарин, който използва трактор и огромно поле вместо платна и бои, нарисува руския княз Владимир във връзка с посещението в Италия и Ватикана от руския президент Владимир Путин. Гамбарин обясни защо изборът му е паднал върху древния руски владетел и как е нарисуван портрет. Снимки: Администрация на Президента на Русия А социалните мрежи буквално прегряха от коментари. Обикновените италианци не се срамуват от комплименти и в същото време успяват да критикуват собствените си власти/ Така например, на един от форумите към Владимир Путин бяха отправени молби да научи италианските политици как да управляват страната достойно. Мнозина наричаха руския лидер «президент на Европа» и се радваха, че най-накрая в Италия е пристигнал истински държавник. Путин в Италия — страх за американците», пише Il Secolo XIX. Вестникът отбелязва голямото внимание към посещението на американското посолство в Рим, което се опитва да разбере какви настроения се крият зад официалните изявления между жълтозелената Италия и Русия. Медиите също изразяваха комплименти, в едно от изданията руският президент беше наречен «залог за стабилност», който може да внесе ред в политическия хаос в Италия. Ася Иванова-Зуан Българска редакция News Front
 • Власт и соросоиди спретнаха акция срещу историята в училището 24 Власт и соросоиди спретнаха акция срещу историята в училището преди 1 месец Профил на трол?
  Налагат ни с диктат теми табу От няколко дни ми се обаждат учители. Възмутени, че у нас въпросът какво ще учи младото поколение се диктува от хора, чиято квалификация в средното образование е повече от съмнителна. Но пък като отявлени соросоиди, антикомунисти и русофоби те се радват на медийно внимание, ползват се с привилегията да диктуват на министъра на образованието какво трябва да пише в уче виж още ›› бниците по история. В други времена, но и в “нормалните” държави този диктат се нарича цензура. Но у нас МОН бързо подвива опашка и щом цензорите соросоиди истерично започват да огласят медийния ефир, той услужливо задоволява прищевките им. Затова учителите, силно притеснени, споделят с мен своето мнение за обсъжданите учебници. А именно, че онази част за втората половина на ХХ век в набедените учебници за Х клас, разбунила душата на праведния антикомунист, е написана в готовите нови учебници според приетия преди две-три години учебен план, но с обективно отразяване на историческите факти и явления. Т.е. наред с нелицеприятните факти и критичните бележки за периода се привеждат таблици със световноизвестни статистически данни: брой изградени болници (с болнични легла), брой построени заводи, данни за развитието на селското стопанство, за реализирани инфраструктурни проекти, конкретика за социалната политика и за политика в областта на културата. Липсва обаче негативният коментар, който според соросоидите задължително трябва да обгражда данните от този период. Как сериозен историк да коментира негативно, че е пагубно, антихуманно, антидемократично България да заема 27-о място в световните класации по икономическо развитие и стандарт на живот. Или да кажеш, че е престъпно пилеене на обществен ресурс комунистическият режим да отделя 6% от БВП за образование и 4% за научна и развойна дейност. Че безплатното здравеопазване не носи нищо добро, защото комунистите го смятат за благо, достъпно за всеки човек, а не както гласи веруюто на всеки правоверен антикомунист – пазарна стока и услуга, за която всеки плаща. Че възходът на културата, на спорта, на образованието, на науката не е в никакъв случай постижение и повод за национална гордост, а е хитра комунистическа измислица за тормоз над свободомислещите и издевателство над талантливите. Че провежданата външна политика на добросъседство (спечелила на България не само приятелства и доверие, но и пазари и допълнителен ресурс за икономически, социален, културен, високотехнологичен и научен възход), всъщност трябва да се коментира като осъществяване на зловещия план на вездесъщата ДС да шпионира и работи в полза на руснаците, на КГБ, на ЩАЗИ и т.н. Ако обаче не може да се удари по този начин по “комунизма”, фактите изобщо трябва да изчезнат. Как иначе соросоидите да докажат верноподаничество пред господарите. Пиша тези редове, след като се разбра, че министърът на образованието под натиска на новите цензори е върнал набедените учебници за преработка. Обаче! Каква да бъде тази преработка? Ами, ако и тя не се хареса на соросоидите, тогава какво – пак ли връщаме учебниците? Какво да се прави – в колониалните държави рангът на цензурата е по-висок от националния закон! От друга страна, ще подчертая, че учебниците се пишат според утвърдената от министъра учебна програма и приетия учебен план. Сегашният, чийто резултат са набедените учебници, както стана известно още миналата година, е писан и консултиран от същите антикомунисти и русофоби, които днес шестват из медиите. Именно те са предвидили в Х клас учениците в рамките на една учебна година да изучават цялата българска история – от праисторическите рисунки в пещерите (8000 години пр.Хр.) до днешния ден, който по замисъл е своего рода кулминация на националното развитие – членството в НАТО и ЕС. За мен обаче и до този момент не ми е ясно защо при такъв обемен учебен материал на учениците на практика им се спестява единствено периодът между двете световни войни, особено Втората световна война. Защо учениците няма да учат, че един от първите профашистки закони (1924 г.) в Европа е българският “Закон за защита на държавата”. Защо няма да учат за Белия терор и правителството на Александър Цанков? Защо са лишени от истината за унищожението – без съд и присъда, само заради леви убеждения – наистина на цвета на българската интелигенция начело с гения Гео Милев? Защо им се спестява истината за стотиците убити невинни деца, жертви на българския фашизъм? За ястребинчетата например, чийто убиец днес е реабилитиран, а името му стои върху паметника на т.нар. жертви на комунизма редом с името на убиеца на Гео Милев! Как учениците ще учат за световния поет Никола Вапцаров, без да знаят, че е безмилостно разстрелян на Гарнизонното стрелбище в София като участник в антифашисткото движение, ръководено от партията на българските комунисти. И като такъв е единственият българин, удостоен (посмъртно) със световната награда за мир. Да, те ще учат, че евреите в България са спасени. Без обаче да им се съобщи, че България, почти успоредно с Хитлерова Германия, е приела нацистко антисемитско законодателство. Че българските евреи са лишени от елементарни човешки права и права за прехрана, че жълтата звезда е станала знак на омразата и човешкото унищожение. А кое правителство, в кой период отговаря за онези повече над 11 000 евреи от Македония, от Беломорска Тракия, натоварени в товарните вагони към лагерите на смъртта? Но въпросът за българския фашизъм и неговите зверства, за прекъснатите хиляди човешки съдби и животи днес е тема табу, до която е забранено да се докосват младите български поколения. Току-виж се увлекат по призрака, бродещ из Европа, и неизлечимо заболеят от левите идеи. Ами ако решат да променят света в името на братството, справедливостта, солидарността и свободата?! Ваня Добрева, ДУМА
 • ПУТИН КЪМ ГУАЙДО: «ВЪРНИ СЕ КЪМ РЕАЛНОСТТА, ПРИЗИВЪТ ТИ КЪМ БОГ ОСТАНА БЕЗ ОТГОВОР» 23 ПУТИН КЪМ ГУАЙДО: «ВЪРНИ СЕ КЪМ РЕАЛНОСТТА, ПРИЗИВЪТ ТИ КЪМ БОГ ОСТАНА БЕЗ ОТГОВОР» преди 1 месец Профил на трол?
  Руският президент Владимир Путин призова лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо да се върне към реалността и да следва демократичните процедури, подчертавайки, че призивът на Гуайдо към Бог остава без отговор, предаде «Спутник». Това съобщи News.bg. Гуайдо се появи пред обществото, погледна към небето и обръщайки се към Господ, се обяви за президент. Но Господ не ни даде никакъв сигнал, з виж още ›› аяви Путин на пресконференция след разговори с италианския премиер Джузепе Конте в Рим. Путин препоръча връщане към диалога. Руският президент заяви още, че той и италианското ръководство споделят загрижеността си за ситуацията във Венецуела, а външният натиск само влошава вътрешната криза, принуждавайки гражданите да бягат от страната. Ситуацията във Венецуела е напрегната от януари, когато избухнаха антиправителствени протести, подхранвани от прокламирането на лидера на опозицията Хуан Гуайдо като временен президент на страната. Мадуро критикува Гуайдо, заявявайки, че е действал по заповед на САЩ, които се стремят да го поставят за президент на страната и да се сдобият с петролните активи на Венецуела. 55 страни признават Гуайдо за лидер на Венецуела. Русия, Китай, Иран и много други страни обаче признават, че конституционно избран Мадуро е легитимен президент на Венецуела. Русия заяви, че Съединените щати задушават Венецуела със санкции в опит да вкарат латиноамериканската нация в хаос. bgr.news-front.info/2019/07/05
 • Слънчев бряг или слънчев удар 22 Слънчев бряг или слънчев удар преди 1 месец Профил на трол?
  В разгара на сезона „Слънчев бряг“ е празен! В обедните часове при хубаво време, каквото имаме днес, се очаква, че най-големият ни курортен комплекс „Слънчев бряг“ ще е изпълнен с туристи. Репортерска проверка на БНР обаче показва, че плажовете и заведенията са празни. bultimes.com
Нагоре
Последно в Актуално