X
 
 

Протест заради продажба на военни имоти в Черноморец

1274 2
photo of Протест заради продажба на военни имоти в Черноморец
Снимка: БГНЕС
Протестно шествие от централния площад пред читалището в Черноморец до нос "Червенка" организират жителите на града. Причината - продажбата на военни имоти, в които влизат техни земи. Недоволните са наследници на терени, попадащи в обхвата на военните поделения край града. Те са против продажбата на имотите, обявена от Министерството на отбраната, и настояват земите да им бъдат върнати.

От 2005 година наследниците на земеделски земи в местностите „Червенка“, „Аклади“ и Таласакра настояват министерството на отбраната да им върне имотите, съобщава БНР.

Напрежение в Черноморец заради частни имоти във военно поделение

Напрежение в Черноморец заради решение на военното министерство да обявява за продажба военните поделения в местностите Червенка и Акла...

До нос Червенка близо 20 декара на брега на морето са оградени като територия на военното министерство, ползвана преди време за казармени помещения и складове. Други 370 дка на полуостров Акра са ползвани от армията, спорни имоти има и на трети полуостров -Таласакра, съобщава BTV.

Тези терени са включени в списък от 100 обекта в цялата страна, предвидени за продажба от военното министерство до края на годината. Протестиращите казват, че не са получили обезщетения, но не ги и искат. Те имат нотариални актове за земите си и вместо пари искат искат да си получат имотите. Затова са завели съдебни дела и настояват да получат достъп до имотите си.

"2005 година беше първият протест за имотите пред парламента на жълтите павета и тогава ми беше обещано, че в най-скоро време ще се реши този проблем. Имам документи за собственост от 1939 г насам. Нямам един метър върнат. Каракачанов и Бойко Борисов си зариват главата в пясъка и не желаят въобще да се срещнат с нас - нито да коментират, нито да ни обезщетят, нито да ни върнат земите.", обяви един от потърпевшите Асен Петков.

Кметът на Черноморец Добри Добрев обясни, че казусът има много лесно решение - двата полуострова са с отпаднала необходимост за военните - Акра и Червенка. Собствеността на хората е призната, затова няма причина имотите им да не бъдат върнати.

Според Добрев най-сложен е казусът при полуостров Таласакра, където военното министерство не желае да се откаже от имота си. Според МО територията се използва, за какво - секретно е. Но на всички живеещи в района е ясно.

Армията вади на тезгяха казарми, складове и летище за продажба

Списък със 100 имота с отпаднала необходимост, спрямо които през 2019 година се планира да бъдат извършени разпоредителни дейности, пуб...

"Там има кучкарник. По всичко личи, че той е пред закриване, а имота пред смяна на статута. Все още се държи, вероятно с идеята един ден да бъде продаден, а собствениците обезщетени", обясни Васил Жечев от Инициативния комитет. По думите му протестиращите не искат обезщетения, а искат земите си.

Решение на МС от март разрешава продажбата на земята в местността „Червенка“, но заради заведено от Инициативния комитет дело, военното министерство е спряло процедурата.

От Министерството на отбраната твърдят, че „към днешна дата няма стартирала процедура за разпоредителни действия с тези имоти”, съобщи BTV. Освен това според ведомството „тези въпроси вече са получавали отговори и поставянето им отново създава усещането, че темата се спекулира в началото на политическия сезон и предстоящите избори”.

Протестиращите отрекоха да имат политически цели и подчертаха, че битката им за земята продължава вече над 10 години. 

Протестиращите са категорични, че няма да спрат с протестите, докато не им върнат земите. Те се заканиха да блокират и магистралата. Хората споделиха, че не са обезщетени, а въпреки наличните документи, нямат право да ползват имотите си.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    БравУС на Шебека Шлембелия, та той освен от паспортни далавери разбирал и от парцели, доносника агент на ДС, де !
  • баба ДС-Кремена 1 баба ДС-Кремена преди 1 месец Профил на трол?
    Ама недейте така бе другари, пардон господа! Недейте да създавате неприятности на ДС-Ванче караШкембе, че нашата свръх охранена ДС-гордост ще вземе да отслабне! Плюс че ще трябва да връща рушветите, които е взел за тая високо-патриотична приватизация на тия частни земи и имоти! Пък и дъщеричката Деница с нейния Делчев, сватанака Немски и шурето Слабаков искат парцели на първа линия за хотелчетата виж още ›› им - инвестиция на "събраните" по време на министерстването и депутатстването непрани пари!