Седмицата в абсурди (11 - 15 март)

4911
Седмицата в абсурди (11 - 15 март)
Снимка: колаж/Пламен Ставрев

Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди, когато трябва да бъдем всъщност много сериозни. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре.

В хронологичен порядък, седмицата в абсурди изглежда така:

Понеделник, 11 март

ПАРЛАМЕНТЪТ ДАВА ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА КОКТЕЙЛ И ЕКСКУРЗОВОД, ОТКОЛКОТО ЗА СИСТЕМАТА СИ ЗА ГЛАСУВАНЕ

Обявена е обществена поръчка за поддръжка на системата за гласуване в парламента, с прогнозна стойност е 60 хил. лева. Парламентът обаче ще даде 110 хил. лв. за озвучаване, коктейл и екскурзовод като част от подготовката на честванията за 140 години от Учредителното събрание.

Коментар на Actualno.com: Яденето и пиенето първо, демокрацията после - както винаги!

НА ПЪРВА ИНСТАНЦИЯ: НЯМА ПРОБЛЕМ, ЧЕ БИВШ ДИРЕКТОР НА БНБ СИ ИЗТЕГЛИЛ ПАРИТЕ ОТ КТБ В ПОСЛЕДНАТА МИНУТА

Бившият ръководител на банковия надзор в БНБ Нели Кордовска си е изтеглила парите часове преди затварянето на КТБ, но това не значи, че има конфликт на интереси. Реакцията ѝ е била "естествена" и не се касае за действия, настъпили заради вътрешна информация за предстоящото затваряне на четвъртата най-голяма по онова време банка в България. Това гласи решението на съдия Любка Петрова от Административния съд в София.

Коментар на Actualno.com: И на втора ще е така!

ЖЕНА НАУЧИ, ЧЕ НАСЛЕДЯВА АПАРТАМЕНТ ЗАРАДИ ДЪЛГ

Жена от София разбрала, че е собственик на жилище, след като получила призовка за длъжник.

Коментар на Actualno.com: Май не се радва много на "подаръка"!

СТРАТЕГИЯТА ЗА КУЛТУРАТА: ПОРНОТО И НАСИЛИЕТО ТРЯБВА ДА СА КЪСНО ВЕЧЕР

Предаванията, съдържащи насилие или порнография, трябва да се излъчват късно вечер. Това съждение е записано на страница 40 от проекта за Национална стратегия за развитие на културата в периода 2019 – 2029 година. Използваният в документа език създава двусмислие и по-точно думата "трябва". Всъщност пълното предложение е следното: Защита на децата – предаванията, съдържащи насилие или порнография, трябва да се излъчват късно вечер или достъпът до тях да е ограничен с родителски контрол.

Коментар на Actualno.com: Щом ТРЯБВА, ще гледаме късно вечер! Мислехме и, че може хич да не гледаме, ама министерството казва, че ТРЯБВА!

Вторник, 12 март

КЗК: ТЪРГОВЦИТЕ НА ГОРИВА ДА НЕ БЪДАТ ПРЕСЛЕДВАНИ ЗА СТАРИ НАРУШЕНИЯ, АКО САМИ СЕ "ИЗСВЕТЛЯТ"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предложи амнистия за търговците на горива, които работят в "сивия" сектор. Идеята е те да не бъдат преследвани за предишни данъчни и административни нарушения и задължения, ако доброволно излязат на светло. Препоръката е залегнала в секторния анализ на антимонополната комисия.

Коментар на Actualno.com: Тръгна и бензинът по Божия път - на опрощението!

ОТ БСП ГЛАСУВАЛИ В ЕП ПРОТИВ БОРБА С КОРУПЦИЯТА, ЗАЩОТО СПРЕНИ ЕВРОПАРИ ЩЕЛИ ДА СЕ ПОЛЗВАТ ЗА ДРУГО

След като политическата партия БСП е толкова загрижена за корупцията в страната ни и я приема като лична кауза (надяваме се не пердута), разкривайки корупционни схеми, защо евродепутатите на БСП Георги Пирински, Момчил Неков и Петър Курумбашев на 17.01.2019 гласуваха в ЕП против това да има спиране на евросредства при установена корупция с европари - на този въпрос, задаван многократно вече два месеца от Actualno.com, най-после беше даден по-официален отговор. Това стана по време на събитие на БСП в Русе, където основната тема бяха изборите за Европейски парламент.

Още преди около месец неофициално от "Позитано" ни казаха, че причината за позицията на евродепутатите на червените е, че предложението било инструмент за репресия от страна на Брюксел срещу държави, които се противопоставят на евроелита. Сега един от най-приближените до соцлидера Корнелия Нинова депутати - Крум Зарков, даде подобен отговор. По думите му пред кореспондента на Actualno.com в Русе, отрицателният вот е даден, защото тези пари управляващите в "т. нар. корумпирани страни" ще използват за други цели, като не стана ясно какви може да са тези други цели според червените и как спрени пари на ниво Брюксел ще бъдат ползвани за каквото и да е от национална държава!

Коментар на Actualno.com: За каквото ще да се ползват, щом не е за корупция, другари! А вие ОТНОВО се нацвъкахте!

ЕКСПЕРТ: ПРЕЗИДЕНТЪТ, НЕ ГЕРБ И ДПС, ОПРОЩАВА ДЪЛГОВЕ

От т. 12 на чл. 98 на Конституцията става ясно, че Президентът на Република България единствен има право да опрощава несъбираеми държавни вземания. В тази си дейност държавният глава се подпомага от специални комисии и експерти, както и от информация от заинтересованите страни.

Коментар на Actualno.com: Да бе, да - може и да го пише някъде, но тези неща не са важни!

Сряда, 13 март

СОЗОПОЛГЕЙТ: 7 ФИРМИ НА БЕЗРАБОТНИ БЕЗ ТЕХНИКА ПЪЛНЕЛИ ДУПКИТЕ В КУРОРТА

7 фирми, регистрирани на социално слаби хора, които дори не разполагали с техника, извършили некачествени, козметични ремонти на улици в Созопол. Те погълнали близо 2 млн. лв., заради което кметът на града Панайот Рейзи бе обвинен в присвояване в особено големи размери в понеделник. Няколко от фирмите се водели на един и същи човек.

Коментар на Actualno.com: Тотална иновация - сигурно и ядат въздух, щом са толкова добри! За какво ли са им пари тогава ...

ПОБОЙ МЕЖДУ УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛ - "ПО ПРИНЦИП" УЧИТЕЛЯТ НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА УДРЯ С ЮМРУЦИ ПО ГЛАВАТА

Удряше ме, докато не припаднах. Това заяви 13-годишната Барбара, която се оказа участник в бой с момиче. Всичко става в основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в ловешкия квартал "Гозница", като се случва още на 8 март, но чак сега излиза на бял свят заради публикуван видеозапис във Facebook. На него се вижда как момиче държи друго за косата, а възрастен мъж опитва да ги разтърве, не успява, и почва да бие с юмруци по главата на момичето, което държи другото.

Коментар на Actualno.com: По принцип не трябва, на практика обаче ... А всъщност с юмруци трябва да се удрят едни други глави, появяват се често по телевизиите!

СЛЕД МЕДИЙНА ИСТЕРИЯ ЗА КАНЦЕРОГЕН В ХРАНИТЕ - СЪВЕТ ДА ГОТВИМ ПО-БАВНО

Акриламидът не се влага, а се получава – при печене. В коричката на хляба може да има, призна председателят на браншовия съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. След колко часа ще идва поръчката, ако намалим температурата, попита водещата на сутрешния блок на Нова телевизия Аделина Радева. Според готвач-помощник на шеф Иван Манчев, може да се готви на около 110-120 градуса по Целзий, но това ще увеличи времето за приготвяне на храната двойно.

Коментар на Actualno.com: Спокойно - иде лято, слагате на слънчице на балкона и ще стане! На зима вече ще се наложи диета, няма как!

ДЕСИ РАДЕВА ЛЕПНА ЧЕРВИЛО НА СЛОВЕНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ, ТОЙ ПИТА ЗАЩО (ВИДЕО)

В неловка ситуация изпадна словенският президент Борут Пахор по време на посещението на държавния глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радев в Словения. Първата двойка на България пристигна на официална визита в страната в понеделник, където, разбира се, бе посрещната от Пахор и съпругата му. Двойките изглежда са в близки отношения, тъй като Десислава Радева не се притесни да раздаде сърдечни целувки по двете бузи на словенския президент. И всичко щеше да е в рамките на добрия етикет ако първата ни дама не беше решила да погали впоследствие бузите на Борут пред очите на съпругата му.

Коментар на Actualno.com: Че как защо - иде пролет! Няма нищо общо с долни инсинуации, че била първата българска селска мадама!

ПАК ЗАВОЙ НА ГЕРБ - ЩЕ РАЗСРОЧАТ ДЪЛГОВЕТЕ НА МЮФТИЙСТВОТО

Предложението ще бъде направено между двете четения на промените в Закона за вероизповеданията, които предизвикаха обществено недоволство заради заложената вътре финансова амнистия за вероизповеданията. По данни на финансовото министерство задълженията на вероизповеданията към държавата са около 8,2 млн. лв., а вече стана ясно, че около 8 млн. от тях са само на Главното мюфтийство.

Коментар на Actualno.com: И на Аллах са му неведоми пътищата! Макар че има знаци как да бъдат намирани - този с тоягата е особено ефективен!

В ИМЕТО НА СОЦИАЛНИЯ МИР, СОФИЯ ДАВА БЕЗЛИХВЕН ЗАЕМ НА "ДЖИ ПИ ГРУП" И ПСТ

Заемът ще е за заплащане на ремонтите в центъра на София – емблематичният на ул. "Граф Игнатиев" и този на градинката на "Кристал". Причината да има заем сега е, че иначе ще трябва да се чакат бюрократичните процедури по всеки проект с европейско финансиране, с които се одобряват и оправдават разходите. Това може да предизвика забавяне, което пък да доведе до спиране на работа поради неспазени срокове за плащане към строителните компании – затова и се действа с безлихвен заем.

Коментар на Actualno.com: Дръпна се, Кака Данче, но иначе така, пролетно, даде нишан - пак ще е така, ще се дебнем дали ще мине!

19% ОТ БЪЛГАРИТЕ СЕ КОЛЕБАЯТ КАКВА Е ФОРМАТА НА ЗЕМЯТА

81% от запитаните в провокативно изследване на "Галъп интернешънъл" нямат колебания по въпроса плоска или кълбовидна е планетата Земя. Оказва се обаче, че 8% от интервюираните се съгласяват с твърдението: „Планетата Земя е плоска и не е вярно това, което пише навсякъде: че е с форма, близка до кълбо“. Останалите се затрудняват да отговорят.

Коментар на Actualno.com: Няма що да се колебаят - да скачат от края!

ТАЙНИЯТ КРУИЗ ЗА СПЕЦИАЛНИ КЛИЕНТИ НА НАП СЕ ОКАЗА ГЕЙ ПАРТИ

"Тайните клиенти" от НАП, за които бе организиран корабен круиз, за който миналата седмица разказа финансовият министър Владислав Горанов, се оказа гей парти.

Коментар на Actualno.com: И сега остана само въпросът - на данъчните дали им е накърнена честта?

Четвъртък, 14 март

БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ ПЛАТИ ПОВЕЧЕ ЗА ШЕНГЕН, ОТКОЛКОТО ЗА ЕС И НАТО

Правителството изля поредните 3 млн. лв. в МВР, които трябва да отидат за "присъединяването на България към Шенгенското пространство". Този път правителството дори не е разписало за какви конкретни дейности ще отидат милионите. Така сумите, давани на вътрешното министерство по тази линия през последните 10 години, надхвърлиха 100 млн. лв. Страната ни не похарчи толкова пари за присъединяването си към ЕС и НАТО, взети заедно.

Коментар на Actualno.com: Плати, ама не за Шенген - за Шишенген!

БАЩА ПОЧТИ ПРЕБИ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ В ГЪРЦИЯ - ЗАРАДИ ДЕЦА (ВИДЕО)

Причината за яростта на мъжа е състоянието на учебните заведения в общината. Той изсипа купчина строителни отломки на бюрото на председателя на Общинския съвет, показвайки за какво става въпрос по отношение на условията в училищните комплекси, като по чудо на чиновника му се размина сериозен бой.

Коментар на Actualno.com: Гледайте видеото, образовайте си и действайте!

БРЮКСЕЛ НЕДОУМЯВА - ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО ИСКАТЕ, БРИТАНЦИ?

Докога ще бъде отложен Brexit и защо? Тези въпроси бяха поставени както от Брюксел, така и в британския парламент, след като той хем не подкрепи новото споразумение с ЕС за излизане на Великобритания, хем поиска някакво споразумение.

Коментар на Actualno.com: Искат хем да не сърби, хем да не боли, ама няма!

ЦАЧЕВА ЗА УСЛОВИЯТА В ЗАТВОРИТЕ: ИЗПЪЛНИЛИ СМЕ МИНИМАЛНИТЕ УСЛОВИЯ

Чрез промените в Закона за изтърпяване на наказанията изпълнихме минималните условия на международните стандарти за битови условия в затворите. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на изслушването си в парламента по темата.

Коментар на Actualno.com: Щом сте ги изпълнили - влизайте спокойно, ние ще затворим вратата!

Петък, 15 март

ИВАНЧЕВА И ПЕТРОВА: КРАДЕ СЕ ОБЩИНСКА ЗЕМЯ ПО 4 СХЕМИ, ПРОКУРАТУРАТА МЪЛЧИ (ВИДЕО)

Поредното заседание по делото на отстранената от длъжност кметица на район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова даде възможност на Actualno.com да си поговори с двете от малко по-друг ъгъл на случая.

Коментар на Actualno.com: Ами като не ѝ е казано да говори ...

МАРИЯНА НИКОЛОВА НЕ МОЖЕ ДА СИ ОБЯСНИ ЗАЩО ИМА ДЕМОГРАФСКА КРИЗА

"Решаването на демографските проблеми в дългосрочен план изисква устойчиво мобилизиране на целия наличен ресурс и използване на всички налични инструменти на държавата", каза още Николова.

Коментар на Actualno.com: Щом не можете, г-жа Симеонова, значи е късно на тази възраст ние да ви обясняваме за птичките, пчеличките и липсата на мед, за да се разнежат!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com