X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Седмицата в абсурди (11 - 15 ноември)

4294
Седмицата в абсурди (11 - 15 ноември)
Снимка: колаж на Actualno.com
Понеделник, 11 ноември

ПРОКУРАТУРАТА ПРОВЕРЯВА ИВАН ГЕШЕВ ПО СИГНАЛ, ЗА КОЙТО ВЕЧЕ КАЗА, ЧЕ НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА

Причината са записи, публикувани от разследващия сайт "Биволъ", в които се чува как Гешев уговаря споразумения с подсъдими след спецакциите с гръмките имена "Недосегаемите 1 и 2" през 2011 година. Новината за въпросните записи излезе часове преди изслушването на Гешев във ВСС, а моментално държавното обвинение публикува официално прессъобщение, с което оневини Иван Гешев по казуса. Но гражданско движение "Боец" е подало сигнал срещу Гешев и сега има проверка, твърдят от "Боец" и прилагат документи, а "Биволъ" направи коментар още тогава на прессъобщението на прокуратурата, с който го постави под съмнение.

Коментар на Actualno.com: Звучи като приказка ...

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА АИКБ: БИЗНЕСЪТ ПЛАЩА ПО-МАЛКО ДАНЪЦИ, ЗАЩОТО ПЛАЩА ПО-ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ

По темата с държавния бюджет за 2020 година, Васил Велев обясни, че бизнесът ще плати по-малко данъци, защото плаща повече заплати и има по-малка печалба. "Това е част от прегряването, по-скоро свръхамбицията на бюджета", каза Велев.

Коментар на Actualno.com: Леле, а вие, уважаеми читатели, разбрахте ли го това?

БОРИСОВ ПРЕДЛОЖИ "ДА СИ РАЗМЕНИМ С ГЪРЦИЯ ПО ЕДНО ПРИСТАНИЩЕ БЕЗ ТАКСИ"

"Догодина ще можем да кажем на българите – вие нямате никаква зависимост и може да имате газ отвсякъде", добави Борисов.

Коментар на Actualno.com: По-интересното в цялата работа е какво точно направи с американския посланик Херо Мустафа през това време. С една дума - доста "срамно".

В ЧЕТВЪРТЪК ЩЕ ИМА САМО ПРЕГЛАСУВАНЕ, БЕЗ НОВ ДЕБАТ ЗА ГЕШЕВ

На въпрос дали е възможно да се стигне до нов дебат по време на заседанието, настоящият главен прокурор Сотир Цацаров отговори: "Въпросът не е дали аз допускам такава хипотеза, а дали Конституцията и законът я допускат. Отговорът е – не!". Според него законовите разпоредби не предполагат процедурата да започне отначало, а трябва да има само повторно гласуване на върнатия кандидат.

Коментар на Actualno.com: Ха-ха

Вторник, 12 ноември

ФОНД "ЗЕМЕДЕЛИЕ" Е ГЛОБИЛ С ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ НЕРЕДОВНИ КЪЩИ ЗА ГОСТИ, НО НЕ КАЗВА КОИ

Фондът твърди, че са проверени 288 проекта, наложени са санкции в размер от 5 до 100% от полученото еврофинансиране, а основните провинения били неизпълнение на заложения бизнес план и за обещани, но неразкрити работни места. Интересен въпрос обаче е дали всъщност тези глоби ще останат в сила или ще паднат в съда - заради съдебно решение да бъде отменена методиката за определяне на санкции по проекти по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 година.

Коментар на Actualno.com: Защото не е точно глобил, ами наложил актове, за които съдът тепърва трябва да решава. Но ДФЗ пише пиар победа!

 

НИНОВА: ИМАМЕ ПРАГ НА БЕДНОСТ ОТ 363 ЛВ. И МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ ОТ 234 ЛВ. - ТОВА Е ПАРАДОКС

Тя припомни, че БСП години наред предлага преизчисляване на всички пенсии.

Коментар на Actualno.com: Не, това е резултат от бандитското ограбване на България, за което са виновни всички политически партии и още не са платили вината си.

Сряда, 13 ноември

ВТОРАТА ПЕНСИЯ МОЖЕ И ДА СВАЛИ ПЕНСИЯТА КАТО ЦЯЛО

Защо може да стане така? Като една от основните причини се сочат т.нар. кухи партиди - в тях са правени единични вноски или пък осигуровките не са внасяни коректно от работодателя. Според данни на КФН от тази година, по 1/3 от партидите не постъпват регулярно средства. Освен това, при този случай в държавното обществено осигуряване правата на осигурения са гарантирани при некоректен работодател, тъй като осигурителните права се полагат при начислени вноски, дори те да не са платени. Във втория стълб не е така - ако работодателят не внася съвестно осигуровките на служителя си, той губи осигурителни права. В същото време всички родени след 1959 г. ще получават с 20% по-ниска държавна пенсия заради отчисленията към частните фондове. Така за първите пенсионери с малки партиди втората пенсия няма да може да компенсира намалението на държавната и ще се стигне до феномена "две пенсии са по-малко от една". Коефициентът на редукция според експертите е некоректен и трябва да бъде ревизиран.

Коментар на Actualno.com: Българската мечта в действие ...

ОФИЦИАЛНО ЛИЦЕ ЗА ТРАМВАЙНАТА КАТАСТРОФА В СОФИЯ: ВАТМАНИТЕ ТРЯБВА ДА ЧИСТЯТ СТРЕЛКИТЕ

Иво Василев от Столичния електротранспорт каза, че тъй като ватманката е била в шок, не е могла да обясни защо ѝ се е наложило ръчно да манипулира стрелката, в която е имало натрупан пясък. Съгласно обяснението на Василев, този пясък се появява главно от т.нар. швейцарски трамваи, като това е част от системата им за спиране. За да е сигурно, че дадена стрелка действа, пясъкът трябва да се чисти.

Коментар на Actualno.com: Прахосмукачки имат ли?

ИМА ЛИ ЧАДЪР ЗА ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ ПО ДОГОВОР ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ГРАНИЦАТА? (ВИДЕО)

АКФ има спечелено дело срещу БАБХ заради отказ да бъде дадена информация.

Коментар на Actualno.com: Въпросителният от куртоазия ли е?

АБСУРДНА ГРЕШКА: НАП ОБЪРКА ДЛЪЖНИК, ГЛОБИХА ГИ С 55 000 ЛВ.

Приходната агенция запорирала сметки на жена, въпреки че нито имената ѝ, нито рождената ѝ дата съвпадат с тези на длъжница, която била издирвана от германските власти.

Коментар на Actualno.com: Е, какво толкова, те с 5 млн. ЕГН-та се пообъркаха.

КЪЩИТЕ ЗА ТЪЩИ - ПИТО ПЛАТЕНО ИЛИ МИНАЛО СВЪРШЕНО? (ВИДЕО)

Става въпрос и за тези в прословутото село Борино, където се появи предимно родата на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

Коментар на Actualno.com: И двете - за една нередовна методика за налагане на глоби на Порожанов става въпрос!

Четвъртък, 14 ноември

СТРАТЕГИЯ ЗА ПСИХИЧНО БОЛНИТЕ ИМА, НО ТЯ "СТОИ НА ТРУПЧЕТА". ЗАЩО?

"Националната програма за психично здраве, която действаше до неотдавна, беше само документ, декларативен документ съчинен преди около 15 години." Това стана ясно от думите на проф. Дроздстой Стоянов, който е един от експертите по психиатрия към министерството на здравеопазването.

Коментар на Actualno.com: Защото такава ни е държавата!

ВСС ПРЕИЗБРА ИВАН ГЕШЕВ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР

"Вие за кого работите - кой Ви написа със същия шрифт като на г-н Панов това, което четете", нападна правосъдният министър Данаил Кирилов. "Ако 20 гласуват под политически натиск, защо си мислим, че 3-4 не гласуват така", намеси се главният прокурор Сотир Цацаров, който видя единствено "сценарий" да се провали настоящото заседание на ВСС. "Прави ми впечатление, г-н министър, че придружавате даването на думата на членове на ВСС с реплики, които го охарактеризират", отвърна съдия Атанаска Дишева на Кирилов, след като той си позволи да каже, че тя иска да изкаже протестна реплика, явно "по протестни указания". "Има колеги, които трябва да заплътнят тайминга на протеста. И ние не трябва да завършваме по-рано, отколкото да изтече времето на протеста. Не са внушения, това е директно. Който в който протест се припознае, защото сте свободни хора", продължи Кирилов с намеците.

Коментар на Actualno.com: Каченият горе абзац казва абсолютно всичко необходимо да се знае. Само че масово дори това не се знае!

УПРАВЛЯВАЩИТЕ: 250 ЛВ. СТАВА МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ ОТ 1 ЮЛИ 2020 Г. (ВИДЕО)

На политически съвет на управляващата коалиция в парламента ГЕРБ и "Обединени патриоти" са се договорили за 4 промени в политиките, които ще бъдат отразени в Бюджет 2020, преди гласуването му на второ четене, за да влязат в сила следващата година.

Коментар на Actualno.com: По-интересното е какво друго става, а именно - да не се плащал първият ден болнични. Ама защо изобщо има болнични?

ИВАН ГЕШЕВ СЕ ЗАЩИТИ ПО СКАНДАЛ С ЧЛЕН НА ВСС: И "ДОБЪР ДЕН" ДА Ѝ БЯХ КАЗАЛ, ЩЕШЕ ДА ГО ВИДИ КАТО ЗАПЛАХА

Докато обясняваше защо гласува против кандидатурата на Иван Гешев, съдия Дишева каза, че в присъствието на г-н Цацаров и председателя на ВАС Георги Чолаков, в коридора отвън преди малко, "г-н Гешев ми заяви следното: "Поздравявам Ви, г-жо Дишева, пред Вас стои блестяща политическа кариера, от Вас ще излезе прекрасен общински съветник". Попитах "Заплашвате ли ме?", а той каза: "Не, не!" и се изсмя.

Коментар на Actualno.com: Да бяхте казали тогава "Добър ден", г-н Гешев!

БАНОВ РАЗБРАЛ С МЕДИИТЕ, ЧЕ СЪДЪТ СЕ Е ПРОИЗНЕСЪЛ ЗА ЛАРГОТО (ВИДЕО)

По думите му двама служители в правната дирекция на министерството са завъртели интрига, която той приема за директна атака към себе си.

Коментар на Actualno.com: Браво, г-н министър, поне разбрахте! Онези 750 000 лева ... абе важното е да сме здрави!

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ОТИВА НА СЪД ЗАРАДИ ОТКАЗА ДА ПРЕДЛОЖИ ЕВРОКОМИСАР

Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС „изпрати официално писмо до Обединеното кралство за нарушаване на задълженията си по договора с ЕС, като не предложи кандидат за поста еврокомисар“, се казва в изявление на Брюксел.

Коментар на Actualno.com: Всеки път, когато си помислиш, че Brexit не може да е по-смешен и абсурден, той става!

Петък, 15 ноември

ПРЕДСТАВЛЯВАЩИЯТ ВСС ОМАЛОВАЖИ НАПАДКАТА НА ИВАН ГЕШЕВ СРЕЩУ СЪДИЯ ОТ ВСС

Съдебният кадровик не видя заплаха в думите на Гешев към съдия Атанаска Дишева, която гласува против него.

Коментар на Actualno.com: Така де, какво толкова - можеше директно да ѝ каже, че ще търка наровете в Софийския затвор.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА АИКБ ПОИСКА НЕ ЕДИН, А ТРИ ДНИ ОТ БОЛНИЧНИТЕ ДА НЕ СЕ ПЛАЩАТ

"Синдикатите трябва да се определят на чия страна са – дали на тези, които крадат, симулират, или защитават тези, които са коректни и съзнателни. Ако защитавате вторите, трябва да искате три дни да не се плащат. С това предложение ще бъдат ощетени само тези, които крадат", каза Васил Велев, който обяви за активна страна в измамите с болнични служителите.

Коментар на Actualno.com: Следващо искане - работниците да си плащат сами заплатите, не с пари на фирмата! Пък аз искам на море!

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Реклама
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com