Седмицата в абсурди (12 - 16 август)

5093
Седмицата в абсурди (12 - 16 август)
Снимка: колаж на Actualno.com

Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди, когато трябва да бъдем всъщност много сериозни. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре.

В хронологичен порядък, седмицата в абсурди изглежда така:

Понеделник, 12 август

ИДЕЯ: ВСЕКИ АВТОМОБИЛ ДА ИМА ПАСПОРТ И ОЩЕ ЕДИН ОСНОВЕН ПРЕГЛЕД

Идеята е в паспорта да бъдат вписани данните включени в регистрационния талон плюс още допълнителна информация. Например, в документа ще се съдържат измервания от периодичните прегледи, промени в конструкцията, ако има такива, показания на километража, претърпени от автомобила произшествия и т.н.

Коментар на Actualno.com: Още една идея - всеки собственик на кола да има още една заплата!

КАНДАТИТИ ЗА УЧИТЕЛИ С ГРЕШКИ В ЗАЯВЛЕНИЯТА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ И ТРОЙКИ В ДИПЛОМИТЕ

Най-голям е дефицитът на кадри по български и чужди езици, ресурсни учители, логопеди, по химия, физика, биология, математика и информационни технологии. Сред най-търсените учители са и такива, по физическа култура и спорт, както и на специалисти в профилираните гимназии.

Коментар на Actualno.com: Няма защо да се чудим къде отиваме при такива учители.

ДАНС ИСКА 24-ЧАСОВ ДОСТЪП ДО ДАННИТЕ НА ВСИЧКИ ДЕЦА, УЧЕНИЦИ И СТУДЕНТИ

Засега не се посочват в конкретика причините и мотивите, поради които ДАНС иска да получи този достъп до данните от МОН. Знае се само, че исканата информация за учебното положение на децата е чувствителна, а личните им данни се ползват от специална закрила. Разрешението се урежда с проект на специална инструкция между МОН и ДАНС, която е публикувана за обществено обсъждане. От нея става ясно, че достъпът се осигурява "за справочна дейност".

Коментар на Actualno.com: Явно са от малкото, които не могат да хакнат системата. Майтап бе, Уили - или не ...

ЗАМ.-МИНИСТЪРЪТ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО ЗА МЕРКИТЕ ЗА СВИНЕТЕ: НАЛИ НА НОВА ГОДИНА ПАК ЩЕ УМРАТ

Той уточни, че прасетата не се избиват, а умъртвяват:" "Баба Стоянка за какво ги гледа - за домашен любимец ли? Нали на Нова година пак ще умрат. За да не го направи тя, ще го направят нашите колеги."

Коментар на Actualno.com: Нали пак ще е зам.-министър със и без прасета ...

ЕКСПЕРТНО ОБЯСНЕНИЕ ЗА ПОРЕДЕН ПРОБЛЕМ С ВОДАТА В СИМЕОНОВГРАД - МНОГО Я КОНСУМИРАТ

От 12 години градът има проблем с манган във водата.

Коментар на Actualno.com: Така я - вместо да пият ракия ...

КРАЙ НА ДЕЛОТО ЗА КЛЕВЕТА СРЕЩУ ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА ЗАРАДИ "КЪЩАТА В БАРСЕЛОНА"

Делото се прекратява, защото Иван Саздов не е платил в срок държавната такса от 40 000 лв., явяващи се 4% от стойността на иска - т.е. 1 000 000 лева.

Коментар на Actualno.com: Накърнената чест да не оздравя?

ЕКСПЕРТ: ПРЕКРАСНА ГОДИНА ЗА ЧЕРНОМОРИЕТО - ПО-ЕВТИНО, ПО-МАЛКО ХОРА, НО ДОВОЛНИ

Това заяви Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма, като обобщи: Хубаво е, че туристите са малко, за да се научим как се прави бизнес.

Коментар на Actualno.com: Така прекрасно ще стане и ако се пренесе в парламента, в Министерския съвет ...

Вторник, 13 август

МЪЛЧАНИЕТО НА ЧИНОВНИЦИТЕ: ИМА ЛИ НЕЗАКОННИ ПОСТРОЙКИ В РОМСКАТА МАХАЛА НА АСЕНОВГРАД?

Според данните, към 2018 г. са съставени 90 констативни протокола за установено незаконно застрояване на жилищни и стопански постройки в местност "Лаково" и ромския квартал "Лозница". Издадени са 65 заповеди за премахване. 20 от тях са оспорени по съдебен ред, като 15 са потвърдени с влезли в сила съдебни решения. Две от заповедите са отменени, а други три от съдебните производства не са приключили с влезли в сила решения. Съборените незаконни постройки в ромската махала на Асеновград са 48 на брой, 12 от които са премахнати доброволно и 36 - принудително.

Коментар на Actualno.com: Явно трябват логопеди!

ТРЪМП ПОСЕГНА НА ЗАСТРАШЕНИ ЖИВОТНИ В ИМЕТО НА БИЗНЕСА

Федералното правителство на САЩ ще промени правилата, по които прилага основния закон за опазване природата в САЩ, познат като Закон за застрашените видове (ESA).

Коментар на Actualno.com: Бай Доналд, накрая няма да има и ти къде да се скриеш, защото всички сме на една планета!

НАМЕРИХА ОСТАНКИ ОТ ПРАСЕТА И В НАПОИТЕЛНИЯ КАНАЛ КРАЙ ТОПОЛЧАНЕ

Протестиращите от няколко дни пускат сигнали до властите за намерени незагробени останки от ликвидирани прасета, отглеждани в домашни ферми. От събота до понеделник бяха открити чували в останки в дере на изоставен път край село Гавраилово, в река Тунджа и напоителния канал край село Тополчане.

Коментар на Actualno.com: СлучаЕност?!

КАК ВИЖДА ГЕШЕВ ПРОКУРАТУРАТА: СИЛНО МЕДИЙНО ПРИСЪСТВИЕ И ПО-МАЛКО МОНИТОРИНГ

Според Иван Гешев е наложително да се обмисли отпадането на наказателната отговорност за провокация към подкуп. „Изключването на наказуемостта или създаване на възможност за замяна на наказателната отговорност с административна за лицето, дало подкуп, ако доброволно съобщи на компетентните органи, макар и не незабавно, дори и когато неправомерното му поведение е било изцяло доброволно, а не в резултат на упражнено изнудване, би увеличило съществено активността на гражданите да съобщават за подобен род негативни явления”, подчертава кандидатът за главен прокурор.

Коментар на Actualno.com: Абе я направо който прокурор взема и дава подкуп, да не е подсъден!

Сряда, 14 август

БОРИСОВ СЕ ХВАЛИ С ИКОНОМИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ

"Растеж от 3.3% на БВП през второто тримесечие на 2019 г. спрямо съответното тримесечие на 2018 г. показват актуалните данни на НСИ - Национален статистически институт. Коефициентът на безработица продължава да намалява и е 4.2%, което с 1.3 процентни пункта по-малко в сравнение с второто тримесечие на 2018 година", изброява премиерът.

Коментар на Actualno.com: Стабилна работа - растем точно по казаното от БАН и аха след половин век може да сме като Чехия - ама може и да не сме!

ПРАВИТЕЛСТВОТО НАМЕРИ СЛАДКА СЛУЖБА НА ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ - ПОЧЕТЕН КОНСУЛ ВЪВ ВАЛЕНСИЯ

Точната нова длъжност на Георгиев е следната - генерален консул на Република България във Валенсия, Кралство Испания, с консулски окръг, обхващащ автономните области Валенсия, Мурсия, Кастиля ла Манча и Балеарските острови.

Коментар на Actualno.com: Терасата на консулството нали е широка?

БЪЛГАРИЯ Е НА ВТОРО МЯСТО В НАТО ПО ВОЕННИ РАЗХОДИ НА БАЗА БВП

Причината - сделката за F-16 със САЩ!

Коментар на Actualno.com: Велик е нашият войник!

Четвъртък, 15 август

КОЙ ВСЪЩНОСТ Е ОТКРИЛ НЕКАДЪРНОСТТА НА ЗАЩИТАТА НА СИСТЕМАТА НА НАП?

Около 50 IT специалисти са коментирали уязвимостта на НАП в отворен чат през април 2019 година. Това обяви адвокатът на Кристиян Бойков Любен Казанлиев. Казанлиев показа разпечатка от чата от 14 април, в който се вижда как един от участниците в него се похвалил, че е проникнал в един от сървърите на НАП, в който може да се променят данъците.

"Прикрили сме пътя до конкретната уязвимост, user name е admin и паролата е admin", пише в чата един от специалистите. Няколко часа по-късно в служебен чат на TAD Group, части от разговора в който разпространи прокуратурата, Кристиян е написал репликата "НАП си заминава".

Коментар на Actualno.com: В прокуратурата без работа няма да останат - Холивуд ги чака!

НЕ Е ЯСНО КОГА ЩЕ БЪДЕ ПУСНАТА АМ "СТРУМА" ПРИ ДУПНИЦА

Кольо Илиев, собственикът на фирмата "Феникс Ресурс", която складира пламналите отпадъци, се заплете в обяснения. Той излезе с тезата, че балите с боклук си били там още като почнал строежът на магистралата и един вид тя минала над отпадъците. Представител на РИОСВ обаче поиска да бъде насочена камерата към боклука и да се видят опаковките на лекарствата, от които ще си проличи от колко време са и по надписи на дати и тогава вече Илиев смени версията. Той обаче каза, че под моста имало и стари гуми, а те не били негови.

Коментар на Actualno.com: Че е имало боклук, ясно - а РИОСВ защо пред камера само е толкова настоятелна?

ДРАМА В ЕП ЗАРАДИ ЦЕНАТА НА ЛУЧЕНАТА СУПА

Увеличенията в цените в стола на ЕП включват добавяне на белгийски данък добавена стойност, който по-рано не бе таксуван за институцията, както и повишаване на цените, които съвпадат с подписване на нови договори с частни доставчици, които влязоха в сила на 5 август.

Коментар на Actualno.com: Ако имаха и кебапчета в това меню, щеше работата съвсем да излезе от контрол!

Петък, 16 август

ТРЪМП ЩЕ БОРИ МАСОВИТЕ СТРЕЛБИ С НОВИ ПСИХИАТРИЧНИ БОЛНИЦИ

"Искам хората да помнят думата "психично заболяване". Тези хора са болни и никой не говори за това. Мисля, че трябва да изградим специални институции за психичноболните. Трябва да отворим специални институции, не можем да допуснем тези хора да бъдат на улицата", каза американският президент.

Коментар на Actualno.com: Първите пациенти - Тръмп воглаве със сенаторите, които гласуват против оръжейният контрол

ФИРМАТА-МАЙКА НА TAD GROUP ПОДГОТВЯ ИСКОВЕ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ

Фирмата-майка на Tad Group подготвя искове срещу България по Конвенцията за защита на чуждестранни инвестиции, тъй като от случващото се страда целия бранд. Става въпрос за 6-7-цифрени суми обезщетение.

Коментар на Actualno.com: Който много говори, плаща. В България обаче всъщност плащат тези, които мълчат и не говорят навреме - за да не идват е такива, които като говорят, струва 6-7-цифрени суми!

ИЗКЛЮЧИХА БЪЛГАРСКИЯ МОРСКИ ФЛАГ ОТ ВСИЧКИ СПИСЪЦИ НА ПАРИЖКИЯ МЕМОРАНДУМ

"Изпадането на България от списъците на Парижкото споразумение е неприятен факт, независимо на какво се дължи. Това означава, че режимът за проверка на корабите ни ще бъде затегнат до изключително високи нива", коментира пред "Транспортал" бившият директор на ИА "Морска администрация" к.д.п. Николай Апостолов.

Коментар на Actualno.com: Йо-хо-хо и бутилка с ром!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com