Седмицата в абсурди (6 - 10 август)

7537
Седмицата в абсурди (6 - 10 август)
Снимка: Колаж

Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре.

В хронологичен порядък, седмицата в абсурди изглежда така:

Понеделник, 6 август

СЛЕД ГОДИНИ ТУТКАНЕ ТЪРСЯТ ПРОЕКТАНТ ЗА СГРАДА НА ЦИКЛОТРОНА

Над две години и седем месеца отне на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) да подготви поръчка за проектиране на сграда за циклотрона TR2. При доставката му през януари 2016 година уредът беше представен като ускорителя с най-добри параметри на Балканите, като най-големия научен проект на България. Тогава шефът на Института доц. д-р Димитър Тонев пред медиите заяви, че до края на годината (2016) очаква да е готов строежът с бункер, в който да бъде монтиран циклотронът, от 2017-та да започне работа.

Коментар на Actualno.com: Информацията стана ясна още в неделя. В понеделник, но не знаем коя точно година, циклотронът ще заработи.

ТОП ПРОКУРОР НЕ ГО ВЪЛНУВА КАКВА ТОЧНО Е ПРОЦЕДУРАТА ЗА ЕКСТРАДИРАНЕ НА ОЧИТЕ, ЩЯЛ ДА СИ ДОЙДЕ

Честно казано това не ме интересува. Така по време на импровизирана пресконференция ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев отговори на въпрос какво точно представлява процедурата по екстрадиция на престъпния бос Димитър Желязков - Митьо Очите. Обвинителят уточни, че било въпрос на комплектоване на документи, но това влезе в противоречие с други негови думи, че Желязков "едва ли" щял да иска процес в Турция, на който да се реши екстрадицията му.

Гешев добави, че процедурата тече по турското законодателство и предположи, че Очите едва ли щял да иска да има дело за екстрадиция в Турция. "Определено не е страхлив, това му е репутационен плюс”, каза прокурорът, като направи намек, че Очите не бил като банкера Цветан Василев, който години наред пребивава в Сърбия. Очите имал такъв бизнес в България, че това налагало личното му присъствие.

Коментар на Actualno.com: Че какво да го интересува г-н прокурорът - ако го интересуваше, нямаше чак сега да си говорим за тези две хубави очи.

ЗАЩО БСП НЕ РАЗБРАЛА, ЧЕ НЕИН ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК Е СЪДРУЖНИК С ОЧИТЕ - НЕ БИЛ КАЗАЛ

Неприятен факт е, че новината се потвърждава – така адвокат Евгений Мосинов, лидер на БСП в Общинския съвет в Бургас коментира случилото се с общинския съветник на "червените". Мосинов обаче уточни, че БСП "отправила покана" Бенчев да си подаде оставката, което било нормална европейска практика.

На изричен въпрос, че отдавна се знае, че "Аркус - Сигурност", която е собственост на Бенчев и в която Митьо Очите е консултант и защо БСП досега нищо не е казвала, отговорът беше – той не е декларирал притежанието на тази фирма. "Когато имаме възможност, ще искаме обяснение от г-н Бенчев за служебните му отношения с Митьо Очите, които се оказаха не само служебни", добави Мосинов.

Коментар на Actualno.com: Казвайте ги тия неща, ей. Някой сега да има да казва нещо - че иде време?

КОНТРОЛЪТ КАК ЛЕГАЛНО СЕ КУПУВА БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО ИЗОБЩО НЕ Е НАРЕД

Инвестициите, обещани от чужденци в замяна на българско гражданство, на практика не се контролират. Средно по петима чужденци годишно получават българско гражданство заради направени от тях инвестиции в страната, но нито правосъдното министерство, нито икономическото, нито Българската агенция за инвестиции (БАИ) осъществяват реален контрол, както личи от официалните им обяснения.

Коментар на Actualno.com: Толкова сме смотани, че даже не можем да се продадем. Всъщност това е изкуство, а ние не сме еволюирали толкова.

ДЪРЖАВЕН АНАЛИЗ ПОКАЗА - МАСОВО ЧИНОВНИЦИТЕ ОПЛЕСКВАТ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

Обществена тайна е, че в много голям процент от случаите обществените поръчки в България са нагласени и предназначени за определен човек. А анализ, публикуван от Министерството на финансите (МФ), потвърждава, че бизнесът с право е възприел хипотезата от първото изречение. Оказва се, че в 74% от търговете има засечки и проблеми заради грешки на администрацията, зле подготвени от чиновниците документи и опорочени процедури.

Коментар на Actualno.com: Чакаме още анализа, който ще покаже, че чиновниците ни могат да не оплескат нещо - каквото и да е!

"СПЕШНА ПОМОЩ" ОТИШЛА ДА ПОМОГНЕ НА ДЕТЕ, НО НЕ КАЗАЛА НА СЕМЕЙСТВОТО, ЧЕ ДОШЛА

Две коренно различни версии за случай с 9-годишно дете и реакцията на "Спешна помощ" бяха оповестени в ефира на Нова телевизия.

Коментар на Actualno.com: Тук сме повече от безмълвни - да пратиш екип и той пред входа да реши да се върне, след като видял други лекари, но части, без да уведоми чакащите - това си е класически пример!

ИНСТРУКТОР ПРАЩАЛ ДРУГИ ХОРА НА ШОФЬОРСКИ ИЗПИТИ ВМЕСТО КУРСИСТИТЕ СИ

Престъпна схема за придобиване на шофьорски книжки разкриха от сектор ”Икономическа полиция” при ОДМВР - Бургас. Оказва се, че книжки са вземали курсанти, които дори не са явявали лично на изпитите. Организатор на схемата е 62 годишния Красимир Ненчев от Бургас - инструктор с частна школа, който използвал трети лица за да се явяват вместо негови курсанти на теоретичните и практически изпити за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категория "В", съобщиха от МВР.

Коментар на Actualno.com: Нов прочит на думичката "возене". Дано г-н Ненчев бъде извозен в точната посока!

ПЕЕВСКИ ДЕКЛАРИРА 37 МЛН. ЛЕВА ДИВИДЕНТ ОТ ТЮТЮН, А В БАНКА - 4 МЛН. ЛЕВА, 3 МЛН. ДОЛАРА, 300 ХИЛ. ЕВРО

Малко над 37 млн. лева дивидент от тютюн, близо 5 милиона лева в банката, още около 3 млн. долара в банкови сметки и около 300 хил. евро, също в банкови сметки, няколко коли, 1 къща и 2 апартамента плюс няколко офиса (в София, в Пазарджик и във Велинград) - това е декларирал като имущество депутатът от ДПС Делян Пеевски, показват официалните декларации на лицата, заемащи публични длъжности към Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Коментар на Actualno.com: Само толкова? Боже, колко много има, щом декларира толкова!

Вторник, 7 август

ПРЕСТЪПНИЦИ С ТЕЖКИ ПРИСЪДИ ОСЪДИХА БЪЛГАРИЯ В СТРАСБУРГ

Четирима от осъдените с най-големите присъди престъпници в България успяха да осъдят държавата в Страсбург - заради условията в затворите. Това са Лазар Колев, осъден на доживотен затвор без право на замяна за убийството на сестрите Белнейски, Йордан Петров, станал известен като Кумановския убиец, също излежаващ доживотна присъда, Илиан Михайлов, който ще е в затвора до смъртта си заради подбудителство към убийството на втория съпруг на майка си, както и Стоян Петров, осъден на 20 години затвор за убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов.

Коментар на Actualno.com: Няма нищо чудно престъпна държава да бъде осъждана.

ДЪРЖАВАТА НЯМА СТАТИСТИКА КОЛКО БЪЛГАРИ Е ВЪРНАЛА С ПИСМАТА СИ

Държавната агенция на българите в чужбина (ДАБЧ) праща писма на емигранти, като ги кани да се върнат обратно в България. С писмата всъщност се предлага работа в България, като те са адресирани до наши сънародници според потребностите на бизнеса, който си търси работна ръка – например към Франция се адресират писма с работни места, за които трябва френски език. Статистика обаче колко българи са се завърнали няма, по думите на председателя на ДАБЧ Петър Харалампиев.

Коментар на Actualno.com: Резултатите от дадена дейност са ненужни подробности - особено като ги няма!

ПОХАРЧИХМЕ 2,5 МЛН. ЛЕВА ЗА РЕГИСТЪР ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ - СЕГА ЩЕ ПРОВЕРЯВАМЕ ЗА КАКВО СМЕ ПЛАТИЛИ

След като лично по думите на премиера Бойко Борисов се оказа, че държавата е дала 2,5 млн. лева за информационна система за хората с увреждания, сега правителството почва работа върху "интегрирано административно и социално обслужване на хората с увреждания и свързаните с тях услуги". Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев след среща с представители на национално-представените организации на хората с увреждания и родители на деца с увреждания, министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и омбудсмана Мая Манолова.

Коментар на Actualno.com: Нали уж първо се проверява, после се плаща? Всички детски илюзии ни разбиха ...

РАДЕВ ОБЯВИ, ЧЕ НЕ МУ Е УДОБНО ДА ПИТА ТУРЦИЯ КОГА ЩЕ ПРЕДАДЕ МИТЬО ОЧИТЕ

Вътрешният министър Валентин Радев обяви, че не му е удобно да пита турския си колега кога Димитър Желязков - Митьо Очите ще бъде предаден в България. Това се разбра от негово изказване в Елин Пелин. Министърът е там да инспектира работата и условията на местната полиция. "Общуваме с турските власти на най-­високо ниво - два пъти разговарях с министър Ослу. Това беше и преди, когато разбрахме, че минава на тяхна територия, и след това. Разбрахме се, че той ще си бъде по червената бюлетина - има си процедури и те ще ги изпълнят. Точно как ще стане и как работи техния съд не ми е удобно да го питам - да му кажа "а бе, няма ли да ни го предавате", заяви Радев.

Коментар на Actualno.com: А на нас ни е удобно да питаме "кога оставка?"

Сряда, 8 август

ОЩЕ СЛУЖИТЕЛИ НА "БЪЛГАРСКИ ПОЩИ" ИЗЛЯЗОХА НА ГЛАДНА СТАЧКА

Броят на стартиращите гладна стачка в "Български пощи" ЕАД се увеличава и обхваща все повече подразделения на държавното предприятие. В момента 10 служители на "Български разменно-сортировъчен център" (БРСЦ) са обявили, че се присъединяват към протеста на Златка Младенова, която на 30 юли първа обяви, че ще гладува, тъй като е лишена от парите за клас прослужено време и са спрели ваучерите за храна, съобщиха от синдикат "Защита". Освен това, Младенова, която е лидер на организацията на синдиката "Защита" в предприятието, поиска оставката на принципала на държавното дружество - министър Ивайло Московски, защото толерира действията на "Български пощи", а умишлено наказва нея и съмишлениците ѝ за изразения протест срещу лошото управление.

Коментар на Actualno.com: Само една чуденка - защо се казва "гладна" тази стачка, в България други има ли?

НОВА ТЕЛЕФОННА ИЗМАМА - С ЧУМАТА ПО ОВЦЕТЕ И КОЗИТЕ

Телефонните измамници в България отново проявиха креативност – този път свързана с чумата по дребните преживни животни, т.е. овце и кози. Измамниците звънят на фермери и им казват, че са вземани проби, които доказали чума. За да не бъдат убити животните, измамниците искали пари. Те се представяли за служители на Държавен фонд "Земеделие".

Коментар на Actualno.com: Няма как да не признаем, че дойде ли ред нещо да прецакваме, сме номер едно!

ПРИ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ КМЕТОВЕ ИМУЩЕСТВОТО Е ПРЕДИМНО ПРИ БРАЧНАТА ПОЛОВИНКА

След като на бял свят излязоха декларациите на хората, заемащи (висши) публични длъжности в България, дойде ред да погледнем какво пише в декларациите на градоначалниците на най-големите градове в България – София, Пловдив, Варна и Бургас.

Коментар на Actualno.com: Защо ли са така срамежливи? Нас, честно казано, пък ни е срам да ни управляват някакви хора под чехъл!

Четвъртък, 9 август

НЗОК ПЛАЩА ОГРОМНИ СУМИ ЗА ЛЕЧЕНИЯ В ЧУЖБИНА, КОИТО МОГАТ ДА СЕ ИЗВЪРШАТ И У НАС

Здравната каса плаща лечение на деца в чужбина, въпреки че то може да се извърши у нас, но болниците не са направили обществени поръчки и нужните консумативи и лекарства липсват.

Коментар на Actualno.com: Ех - щом даже на обществените поръчки обръщат гръб, нещата съвсем на зле отиват!

БИВШИЯТ ШЕФ НА КРИМИНАЛНАТА ПОЛИЦИЯ В БУРГАС УВЪРТА БЛИЗО ЧАС ЗАЩО Е БЛИЗЪК С ОЧИТЕ

"Работата с Димитър Желязков е като работата с всички останали служители. Има си работа, която се изпълнява. Заплатата е лично договорена с мен. Задълженията му са намиране на обекти, които да вземем и да охраняваме, защото това ни е работата. Може би най-добре ще ви обясни самият той как протича деня му на работа." Това каза управителят на охранителна фирма "Аркус – Сигурност Бургас" Иван Владимиров и уточни, че Очите е назначен на работа през 2015 година.

Коментар на Actualno.com: Има ли обяснение (не)обяснимото? Има - както е казал Мечо Пух: "Колкото повече, толкова повече"! Пари, да не се объркате, че са гърненца с мед!

КОМПЮТЪРНА ФИРМА ЩЕ ДОСТАВЯ ПРЕПАРАТИ ЗА ЧУМАТА ПО ОВЦЕТЕ

Компютърната фирма "Глобул Вижън 2018" ще доставя препарати за откриване на чумата по овцете. Обществената поръчка е на стойност над 330 000 лева. Въпросната компания е създадена в края на юни - около седмица, след като Агенцията по храните официално обяви, че е открито първото огнище на чума. За участие в обществената поръчка е поканена само въпросната фирма.

Коментар на Actualno.com: Че много ясно - отдавна живеем във Farmville.

Петък, 10 август

МИЛИОНЕРИ СА НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВНИ БОЛНИЦИ

Много добри доходи и имущество са декларирали доста от директорите и на държавни, и на частни болници. От тази година управителите на болници, които имат договори със здравната каса и се финансират с обществени средства, също са длъжни да подават имотни декларации пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Най-богат от близо 300-те директори и управители, подали декларации, е шефът на държавната кардиологична болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. Той и съпругата му Даринка притежават дялове от 7 дружества за общо 2 206 700 лв. Сред тях са "Кристална вода" - компания, свързвана с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка, която се занимава с ВиК проекти и пречистване на води.

Коментар на Actualno.com: То затова здравето е най-важно!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com