Стоянова: Ще бъдат отпуснати допълнителни пари за справяне с бедствията

7111
Стоянова: Ще бъдат отпуснати допълнителни пари за справяне с бедствията
Снимка: БГНЕС

Ще бъдат отделени допълнително средства за справяне с бедствията в страната. Информацията съобщи Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента.

"За съжаление, естествено и нормално е средствата, които са отделени за такива бедствия и аварии, да не стигат за една подобна ситуация, каквато беше тази година. Така че ще се наложи да се отделят допълнително средства и ще се отделят", каза депутатът в ефира на Радио "Фокус". Вече са започнали да се отделят такива пари.

Нови валежи от сняг ни очакват утре привечер

През нощта облачността ще е променлива, в отделни райони намаляваща до незначителна. Ще е почти тихо. Сутринта ще е студено, с минимал...

"За Бургас, след оценките на пораженията от наводненията, вече има заделени сериозни средства, които Общината ще използва за различните населени места", каза Менда Стоянова. Същото ще трябва да се направи и с Кърджали, Смолян и другите пострадали региони. Това ще намали разходите за други мероприятия - за нови строителства, за нови пътища и ремонти, но бюджетът е ограничен.

Няма откъде да бъдат взети допълнително средства, освен за сметка на други разходи. "При всички случаи ще се търси оптимизация на други разходи и ще се отделят допълнителни средства", каза още Стоянова.

Щетите от последните наводнения още не са остойностени. Продължават разчистванията, много техника се хвърля там.

"Вероятно след около месец ще имаме по-ясна представа за това какви пари ще са нужни, за да се отстранят щетите от тези бедствия", добави Менда Стоянова. "Тези допълнителни средства неминуемо ще бъдат проблем за бюджета", уточни депутатът. Тя добави:"Първо, защото бюджетът е ограничен и няма откъде да се намерят допълнителни средства. Второ, дори и да имаме преизпълнение на приходната част, то ще трябва да бъде използвано, или част от него, за намаляване на дефицита. Всички политически сили са за това да не се взимат допълнителни заеми, но това означава, че ние не трябва да генерираме допълнителни дефицити".

Оранжев и жълт код за интензивни валежи

Оранжев код е обявен за 1 февруари в 5 области на Южна и Югоизточна България заради интензивни валежи от дъжд, съобщиха от НИМХ. Код...

"И затова определено мога да кажа, че всички допълнителни средства ще бъдат за сметка на намаляване на други разходи", добави Менда Стоянова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com