Защото без жените нищо нямаше да е възможно

7757
Защото без жените нищо нямаше да е възможно
Снимка: Thinkstock/Guliver

Съвременната жена иска твърде много от себе си и твърде малко за себе си. Жената на нашето време се е превърнала в многоръката Шива, която може всичко, издържа на всичко и огрява навсякъде. Тя върши паралелно много неща, точно както Шива с шестте си ръце. Това е мнението на психолога Стела Семерджиева, изказано по повод Деня на жената, който е само веднъж в годината и сякаш по-често трябва да се подсещаме какво дължим на жените.  

Традиционно екипът на Actualno.com подготвя годишните обзори по най-важните теми и събития от отминалата година. Този път добавяме и такъв, посветен на жените - техните заслуги, права, несправедливостите спрямо тях и важна информация, станала известна през изминалата година. 

Една от любопитните новини е, че можеше да сме повече. През април бяха публикувани данни от международно изследване, публикувано в сп. PNAS - от 1970 година в света не достигат 23,1 милиона жени. След като изучили различията в броя на родените мъже и жени в света и ги сравнили със средното естествено съотношение, учените установили, че в 12 страни има по-голям брой жени, които би трябвало да се родят, но това така и не се е случило, съобщи Le Figaro. Отклоненията се дължат главно на политиката за едно дете за едно семейство в Китай, въведена през 1979 година, която бе преустановена през 2016 г., както и на предпочитанието да се роди момче във връзка със социално-културния контекст.

Обичаме и работата. От 5 ноември 2018 година, от 16:47 часа французойките започнаха да работят безплатно. Не, това не е някаква доброволческа акция, а изчислението на феминистката група Les Glorieuses (Славните), която призова жените да спрат работата, за да изкажат протеста си срещу неравенството в заплатите между жените и мъжете. Периодът от 5 ноември до 31 декември е изчислен въз основа на данните за заплатата на мъжете и на жените по данни на Евростат. Конкретно за Франция възнаграждението е с 15,4% по-ниско от това на мъжете при 7-часов работен ден или 35 часа седмично. Пресметнато е още, че едва през 2168 година жените ще получават колкото мъжете. Според специалистите, темпът на изравняването върви прекалено бавно. От друга страна за този проблем все повече се говори. Макар комуникацията да не е всичко, то това е едно добро начало, смята Ребека Амселем в коментар по темата за Le Figaro. Добрата новина е, че разликата в заплащането на жените и мъжете в България намалява за трета поредна година - от 15,4% през 2015 година до 13,6% през 2017 година. Средната разлика в заплащането в ЕС през 2017 г. е 16%.

Опитваме се да живеем екологично, но не е лесно - особено за жените. На 26 август в Деня за равенство на жените - как екологичният императив ги побърква.

По данни на изследване от 2015 години на изследователския център Pew в 11 т. нар. развити страни, вкл. Германия, Южна Корея, САЩ и Канада, жените се притесняват повече за промените в климата и чувстват, че ги засяга по-силно. Те са загрижени за това, че тези сътресения им нанасят лична вреда.

Освен това в развиващите се страни именно жените носят цялата тежест на последиците от климатичните промени. В случай на стихийно бедствие смъртността сред жените е 14 пъти повече, в сравнение с мъжете, съобщава Médiaterre. По данни на ООН от 200 хил. загинали в резултат от цунамито в Индийския океан през 2004 година в Индонезия 80% от жертвите са били жени, в Индия - 73%, в Шри Ланка - 65%. Докато мъжете работели в града, жените оставали в селските местности, за да се погрижат за семейства си или да работят, често са разтоварвали рибарските лодки. Жените не можели да плуват или да се катерят по дърветата, за да се спасят от надигащата се вода. Повече по въпроса може да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

През последните години екофеминизмът отново се върна на преден план. Тази дума се появява през 1974 година "Феминизъм или сърт" на френската писателка Франсоаз Собон. Тогава тя е наричана "истеричка" и "фанатичка", точно както сега наричат по същия начин и Грета Тунберг, която бе обявена за личност на годината от сп. Time.

За съжаление насилствените практики срещу жени и момичета все още са ежедневие. Обичаят да жертваш собствената си дъщеря на божество или жрец е обясним и разбираем, когато става въпрос за древни времена. Но и днес в Африка съществува обичай, наречен "трокоси" - семействата дават малките си момичета, за да изкупят греховете на предците. Децата стават робини и са длъжни да изпълняват всички искания на служителите на култа, в това число и сексуални. Някои прекарват в храмовете няколко години, други остават през целия си живот.

През август лауреатът на Нобелова награда за мир Денис Муквеге излезе с изявление, в което обвини международната общност за това, че си затваря очите за проблема от световен мащаб - изнасилванията. Според Муквеге изнасилванията са като оръжие за масово унищожение. По думите му, те унищожават жертвите физически, морално и за дълго време разрушават социалните структури. През 1999 година в Букава в Демократична република Конго той открива собствена клиника, болницата Панзи. От тогава екипът му е оперирал повече от 50 хил. жени. Повече за неговите разкрития може да прочетете в тази статия.

Чилийските жени от „Лас Тесис“ създадоха флашмоба "Насилникът си ти!". Песента се разпространи  в 21 страни.

Домашното насилие у нас остава сериозен проблем, по който сякаш повече се говори, но още повече трябва да се направи. Според организацията "Български фонд за жените", на всеки две седмици една българка е убивана. Зловещата статистика превръща България в гробище за съпруги, паметник на майки и олтар на починали жени. Предадени от съпрузите или приятелите си, българските жени се превръщат в една черна хроника от убийство, садизъм и редица непрочетени или незадействани жалби в полицията.

Най-малко 102 присъди за умишлени убийства на жени от мъже са постановили Окръжните съдилища в България в периода 2012-2017 г. В 95% от случаите убийците са се познавали с жертвите, в 70% от тях – те са били в близки взаимоотношения – роднини, бивши или настоящи партньори – като в 44 на сто от прегледаните случаи извършителят е бивш или настоящ партньор на убитата жена, показват данните от доклад на Български хелзински комитет (БХК) за насилието над жени у нас. Официалната статистика в България не съдържа данни за случаите на домашно насилие и другите форми на насилие срещу жени. Убийствата, като най-тежката форма на посегателство срещу личността, също не се документират и анализират през призмата на обусловените от пола на жертвата специфики. Българският съд продължава да приема ревността за “смекчаващо вината обстоятелство”, което е недопустимо. Повече по темата може да видите в сайта ubita.org.

Източник: Ubita.org. Имена на жени, загинали при домашно насилие

В средата на май стана ясно, че само две решения относно сексуален тормоз е постановила Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) през миналата година. Това показват данните от Националния доклад за 2018 година за равнопоставеността между мъжете и жените. Като една от причините от КЗД сочат, че всъщност не получават много жалби. От двете решения едното е в полза на подалата жалба жена, а другото – не. При първото е наложена 1000 лева глоба на председател на синдикална секция заради сексуален тормоз на работното място, а при втория случай не са намерение доказателства, които да потвърждават жалбата.

На 25 октомври Интерпол публикува имената и снимките на 8 мъже, издирвани с червена бюлетина за престъпления, включително убийства и сексуални посегателства над жени. Международната полицейска агенция призовава гражданите за сведения и помощ в деня, обявен от ООН за борба с домашното насилие. То е описано от ООН като едно от "най-широко разпространените и опустошителни нарушения на правата на човека в света“. Всяка трета жена е била подложена на насилие, според организацията. Кои са издирваните мъже можете да разберете ТУК.

А дали и в каква степен в семейството ви има насилие може да направите справка ТУК

САЩ шокира света с нови закони за абортите. На 7 май губернаторът на щата Джорджия - републиканецът Брайън Кемп, подписа закон, който забранява абортите след момента, в който може отчетливо да се чуе сърцебиенето на плода, т.е. в 6-та седмица от бременността. Изключения ще има за жените, преживели насилие, при това само ако жената е подала оплакване в полицията. От закона са изведени случаите, в които има заплаха за живота на майката. В католическите страни на Европа, като Полша и Хърватия все по-често излиза, че човешките права не се отнасят за всички. Много лекари отказват да направят аборт дори по медицински причини и жените са принудени да обикалят болници и да търпят унижения, а често - просто да заминат в друга държава от ЕС. Това се казва в анализ на EUobserver. Това доведе до инициативата за сексстачка, подета от актрисата Алисия Милано. Оказва се, че това съвсем не е нова практика. Къде още се е прилагала може да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Добрите новини с български имена

Българска писателка влезе в учебните програми в САЩ. Разказът на Здравка Евтимова "Кръв от къртица" намери място в учебник по литература за прогимназиите за осми клас в САЩ от началото на 2019 г. Разказът на Здравка намира място до произведения на световноизвестни автори като Рей Бредбъри, Айзък Азимов, Едгар Алън По и Хауърд Лъвкрафт. В учебника "Кръв от къртица" е със заглавие "Blood" ("Кръв").

Декември донесе новината, че българката Кристалина Георгиева е на 15-то място в класацията на "Forbes" за стоте най-влиятелни жени през 2019 г. Българският икономист и бивш изпълнителен директор на Световната банка е управляващ директор на Международния валутен фонд от октомври 2019 г. Тя е класирана на 15-то място заради връзката ѝ с финансовата стабилност.

Рекорд на Гинес за най-нисък глас на планетата беше признат на Марияна Павлова от Смолян. Катерина Ковачева бе избрана за финалния кръг на световния формат на Junior Chamber International (JCI) - Десетте най-изявени млади личности на света за тази година. Тя е номинирана в категория "Принос към децата, световния мир и/или човешките права". Българката Живка Петкова бе назначена временно за директор на отдел "Стратегия, по-добра регулация и корпоративно управление" към генералния секретариат на Европейската комисия. Балерината Емона Георгиева изправи на крака зрителите в Барселона и Париж. Шампионката на България във фигурното пързаляне Александра Фейгин записа най-доброто класиране на българска фигуристка на световно първенство за последните 25 години. През април 16-годишната Нургюл Салимова стана гросмайстор. Тя спечели титлата на Европейския индивидуален шампионат по шахмат за жени, което се проведе в турския град Анталия. Фантастична Ивет Лалова отново е седма в света! На 2 октомври завърши на престижното седмо място във финала на 200 метра на Световното първенство по лека атлетика в Доха! Най-бързата българка завърши бягането си с време 22,77 секунди.

Не трябва да се пропуска борбата за по-достойно заплащане и условия на труд на медицинските сестри в България. Красимира Обретенова, станала известна като майката, която разплака премиера, след като достатъчно дълго се бори със системата, тръгна с детето си към Холандия, за да може да му осигури по-добро лечение - и поиска от Бойко Борисов не да плаче, а да поеме отговорност! Вижте нейната изповед в ТАЗИ СТАТИЯ. Вижте и разказа за невидимите социални на Валентина Христакева.

През годината стартира и проектът на Мануела Попова "Не ми се обиждай, но...". Тя се осмели да даде глас на скритите проблеми, за които не обичаме да говорим.

Стереотипите се разчупват

Израелският изследовател Орна Донат коментира своя труд "Съжаление за майчинството", в който са събрани изповедите на десетки жени. Статията провокира и задава въпроса: Трябва ли жената да се чувства виновна, ако не усеща радост от майчинството? Има ли жени, които не обичат децата си и защо от жената се очаква безграничната грижа, вижте и други разсъждения на Донат в статията. 

В средата на годината стана ясно, че у нас има около 90 еднополови двойки, които отглеждат деца. "Дискриминацията не е вродена черта в децата. Тя се придобива на един по-късен етап и е придобит рефлекс от родителите. Децата са любопитни, те не проявяват никакви отрицателни чувства. Имаме и все повече разбиране от страна на родителите", коментира Галина Георгиева, която е майка на 5-годишно дете. Повечето противници на еднополовите семейства не си дават сметка, че голяма част от българите са израснали в друг вид еднополово семейство, а именно - майка и баба. Въпреки това през декември Върховният административен съд (ВАС) потвърди решение на Софийския административен съд и окончателно отказа регистрация в ГРАО на брак на хомосексуална двойка жени, сключен във Великобритания.

Посланията от известните

Може би една от най-красивите жени на планетата Анджелина Джоли смята, че "обществото оказва голям натиск върху жените, като иска да съчетават в себе си женственост и всемогъщество. Това не е лесно. Вървейки по пътя си, ние сме принудени да се сражаваме, съпротивляваме... Изискват се толкова много усилия, за да придобием мекост. Всеки ден виждам хора, за които животът не е подарък, но пожелавам на нас и на себе си също - да се смекчим, живеейки в този толкова жесток свят."

В реч на срещата на върха на The Wrap Power Women в Лос Анджелис Ева Лонгория заяви: "Холивуд има тенденция да се "потупва по гърба" всеки път, когато има най-малкото многообразие, това е като: "Хей, имахме ДВЕ жени в главните роли." Дори тази дума "разнообразие" започна да се изтърква. Изпада от устата на всеки изпълнителен директор... Трябва да видим колко пъти тази дума се появява на тази среща… Изображенията всъщност могат да трансформират това, в което вярваме. След като променим мнението на хората, можем да променим политиката, която засяга тези хора. Чудесен пример за това е как след "Игрите на глада" стрелбата с лък стана популярна сред момичетата. Или как след появата на сериала "От местопрестъплението" имаше криза в криминалистиката в цялата страна заради телевизионно шоу."

Дженифър Анистън също направи своето послание: "Има натиск върху жените да бъдат майки и ако не са, са считани за повредена стока. Може би моята цел на тази планета не е да създавам потомство. Може би ми е отредено да направя други неща."

Истински послания от истински жени

"Пожелавам на жените да се грижат повече за себе си, да са все така силни, красиви, умни, да се обичат от цялото си сърце, да възпитават децата си в любов и грижа към себе си, другите и родния дом. Защото те са тези, които първи градят любовта." Емилия

"Жените не трябва да бъдат подценявани заради пол, външен вид, сексуалност. Това, че си красива, че си майка не те прави по-малко способна от мъжете в професионално отношение. Не е пречка да имал големи мечти и цели, които да преследваш, без да губиш женствеността си." Весела

"Уважението. Мисля, че това е, което заслужаваме и все още не е достатъчно. Когато всички започнат да се отнасят към жените с нужното уважение много от проблемите ще отпаднат." Евгения.

"Майките, които отглеждат сами децата си - това са истинските герои. Това са жени, събрали в себе си цялата сила на мъжете, жените, че и децата. Иска ми се обществото да е по-малко критично към майките, като цяло. Майките са първата и най-лесната мишена, но каквото и да говорим всяка майка е най-добрата." Мила

"В живота на всяка жена има момент, в който тя се чувства застрашена от друга жена. Независимо дали е станало в първи клас по време на спор за Барби, или пък на работното място в съревнование за повишение. Тези моменти са толкова реални и важни, че могат да функционират като катализатори за промяна. Живеем в общество, фокусирано върху идеята за "Аз"-а - как да обичаме себе си, как да се грижим за тялото си, за душата, за ума. А защо не използваме този подход на самолюбие, за да се научим да се обичаме една друга? Защо жените трябва да живеят в свят, в който се чувстват застрашени от "себеподобните", когато имат силата да се обединят като една?" Елица

"Наистина се ужасявам, когато чуя за поредния случай на психическо, сексуално или физическо насилие над жена. До кога!? Жените не са предмет, не са стока с цена... ние сме много повече и обществото трябва най-после да вземат по-сериозни мерки. Не може да продължаваме да живеем, заблуждавайки се, че няма нищо фатално, ако мъж удари жена, ако я засипе с ужасяващи думи, ако застрашава живота й, макар и словесно. Защото никога не се знае кога нещата ще преминат границата, от която няма да има връщане." Ева

"Жената трябва да си позволява да е Жена, тогава всичко ѝ се усмихва..." Надежда

А дали жените в България лесно стават суперегерои може да разберете ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com