X
 
 

ДНСК обясни с административни процедури продължаващото строителство на "Златен век"

4617 5
ДНСК обясни с административни процедури продължаващото строителство на "Златен век"
Снимка: Actualno.com/Mилена Славкова
ДНСК препрати към чл. 224 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) заради факта, че въпреки гръмките медийни изявления за спиране на строежа на небостъргача "Златен век" строителни работи там все още се извършват, което беше заснето и на видеоклип.

Според обяснението, обстоятелствата по спиране на строеж се установяват с констативен акт, който се съставя от Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК). Констативният акт се връчва на заинтересуваните лица, които могат да подадат възражения срещу него в 7-дневен срок. Заповедта за спиране на строежа се издава в срок до 3 дни от изтичането на гореупоменатия 7-дневен срок. Ефективното спиране на строежа започва след издаването на заповедта. След срещата в началото на седмицата при Бойко Борисов беше обявено, че ще бъде издадена заповед на 15 април т.е. понеделник.

Очаквано обаче от "Артекс" са изпратили възражение срещу констативния акт, но ДНСК уверява, че на 15 април "предстои връчване на заповедта за спиране на строежа, включително и ефективното спиране на строителните и монтажните работи".

Скандалът със "Златен век" тръгна още преди две години заради твърдение на граждани на "Лозенец", обединени в Инициативен комитет "Лозенец", че строителното разрешително на проекта е изтекло още през ноември, 2017 година. ДНСК и Столична община обаче не бяха на това мнение, като на среща в столичния квартал "Стрелбище" заради друг скандален проект за небостъргач - на НИКМИ при кръстовището на бул. "България" и бул. "Петко Тодоров", главният архитект на София Здравко Здравков каза пред камерата на Actualno.com, че общината работела да се намали височината на "Златен век" до 98 метра и че можел да покаже SMS-ите, които си разменял със собствениците на фирмата семейство Мирянови. Точните му думи бяха (бел. ред. - в долното видео след 48-мата минута): "SMS-ите, които съм получил от семейство Мирянови (бел. ред. - арх. Пламен и Весела Мирянови са собственици на "Артекс", като Мирянов нашумя и като организатор на инициативата "Нашият дом е България", която се сдоби с нежелана популярност след хорото в езерото Бъбрека), мога да ви ги покажа. Убеден съм, че този разговор и преговорите, които водим, са изключително тежки и неприятни, защото зад всеки един квадратен метър седи огромен финансов интерес".

Думите на Здравков бяха извадени от архива, когато излезе информация за новия луксозен апартамент на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов и цената му, тъй като жилището му е било продадено от "Артекс" няколко дни след като Цветанов препраща на Столична община сигнал на Инициативен комитет "Лозенец" за възможни нередности. Съответно възникна въпроса дали имотната придобивка на Цветанов не е заради услуга - промяна в Закона за устройство на територията (ЗУТ) от 25 януари, 2017 година, с която разрешителните за строежи от първа и втора категория станаха валидни за 10, а не за 5 години, както беше преди това.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Един от всички 4 Един от всички преди 7 месеца Профил на трол?
  Уважаеми,инициативен комитет и всички останали..Мъчно ми е за вас .Не защитавам Латекс напротив..Но някак изглеждате не на място малко дори и жалко да точно така и се чудя как може 10 човека да спират инвестиция за милиони...Латекс са виновни за това че повярваха на институциите,главни ,не главни и др такива от които да означава да и не означава не но май май не е..А е оле ле е..Не може днес да мо виж още ›› же а утре да не може...Защо ще отговоря първо на инициативния комитет.Господа вие знаете ли че не може хем да живеете в града и да имате зеленина,тишина и прочие?Не няма шанс ако искате идете на село...Още нещо ви не може да спрете развитието строежите и прочие това е естествената еволюция на една столица..Ако може да спрете еразвитието му то може да спрете и да се храните то щом едното ви е по силите и другото трябва да можете..И най-важното претсавете си как лошо ще изглежда за чуждестраните инвеститори това че днес е ок а утре не.. Ви бихте ли инвестирали пари в такава държава..И изобщо имате ли представа за какви колосални мащаби става въпрос,явно не ..Направихти ли проста сметка колко хора са се изхранвали от тжзи строеж?Да това не ви интересува..Но не забравяите че законите каквито са за Артекс такива са и за вас.. Жалко..Не им броите парите на Артекс.. Щото ако може да видите как са изкарани няма да искате да сте на тяхно маясто.. И не забравяите ,че всеки е там където е защото това и тако иска..Мъчно ми е и за Артекс но да искам да им кажа че точно тези неща са най -непредвидими.Но нищо ще им е за урок..А за вас комитета,жалко ,че не потърсите на друго място зеленината
 • mm 3 mm преди 7 месеца Профил на трол?
  Браво на ГЕРБ и на Фандъкова. най добрия кмет, излял най много бетон в града. София е едно прекрасно място, един прекрасен град за младите със своите паркове, детски градини, ясли, училища. зеленината в града е уникална. новото строителство е уникално и прави града модерен. здравеопазването е на ниво което дори в западна Европа и САЩ няма. място на технологии. тук няма лоши пътища и тротоари. почт виж още ›› и липсва престъпно и корупция. общинските съветници и кмета масово ползват метрото и дават своя пример към софиянци. да живее ГЕРБ, да живее Фандъкова. да гласуваме за тях на евро изборите, за да могат да въведат това качество и в Брюксел
 • Анонимен 2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Злоупотреба с власт - далавери - демагогия - наглост - самозабравяне - затвор! Това е процедурата, която всички тъпи управленци пренебрегват! До като им се случи!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Защо наливали бетон?.....Защо продължавало строителството?....Абе хора има си административни процедури, то не става така-Йок,Бойко каза и моментално всичко спира. Категорично съм против спиране на строителството и се чудя защо работниците не излязат на протест,те семейства нямат ли,деца не хранят ли? Защо сме против нещо,което наистина е красиво,нещо което наистина ще промени облика на столицата, виж още ›› какво искаме...една кела,напомняща за нечие еднолично управление. На повечето читаво мислещи хора им стана ясно,че не е проблем да се спре едно строителство,проблемът е в името на какво?
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  В името на това, че с корупция е извоюван проект, който да прецака микроклимата на половин квартал. Така че айде ходи се гръмни!
  : 5 !