Жандармерия и полиция на протест в "Стрелбище", той протече мирно (ВИДЕО)

2684
Жандармерия и полиция на протест в "Стрелбище", той протече мирно (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Бус с жандармерия и поне 20-тина полицаи събра четвъртият протест в "Стрелбище", насочен срещу заграждането на една от последните градинки в квартала плюс преграждането на прилежащата ѝ улица, която беше разрушена преди 8 дни. Всичко това беше направено от строителната фирма НИКМИ, която дори сложи охрана на обекта. Охраната беше увеличена днес (24 август), след като при предния протест част от оградата на имота не оцеля и фирмата трябваше да я издига наново.

За разлика от предишния протест, днешният премина мирно, като единствено няколко деца изразиха недоволството на целия квартал от оградите – със здравото им дърпане. Протестиращите официално представиха и новите си искания за конкретни действия както по казуса, така и като цяло за високото строителство в София. Най-важните искания са три – Столична община да се задейства и да търси нищожност на заменката, с която НИКМИ получава градинката, да има незабавно отваряне и възстановяване на разрушената част от ул. "Майор Първан Тошев" и да бъде наложен мораториум върху високото строителство в цяла София, докато не бъде променено законодателството така, че високо строителство в столицата да има само в нежилищни райони и при определени условия – вижте ТУК какви!

ГЕРБ категорични: Няма да позволим да се строи небостъргач в "Стрелбище"

Нашата категорична позиция е, че там не трябва и няма как да се строи. Няма да го позволим. Така председателят на Комисията по устройст...

Относно нищожността на сделката главният архитект на "Стрелбище" г-н Иван Шишков каза пред Actualno.com, че "ако има механизъм да се обяви нищожност, това ще облекчи изключително много и проблемите на Общината, които са създадени от придобиването на тази собственост". Правният отдел на Столична община трябва да се задейства, заяви Шишков, според когото "ако има и най-малкият шанс, това нещо (бел. ред. – иск за нищожност на заменката) ще бъде направено".

Ще направим всичко възможно, за да възстановим разрушената част от ул. "Майор Първан Тошев", обясни Шишков, като уточни, че "няма как някой да се нагажира със срок, при положение, че евентуално ще влезем в съда", визирайки жалбата на НИКМИ срещу заповедта на столичния кмет Йорданка Фандъкова за отваряне и възстановяване на разрушената улица. Той подчерта, че предвидената по регулация улица на мястото на заградената и разрушената от НИКМИ ще бъде изградена, като общинските власти са съвсем близо до отчуждаване на последния имот по веригата, който е на частен собственик (бел. ред. - на долната снимка в червено е улицата по регулация, а в зелено е настоящата улица, която НИКМИ разруши). По неофициална информация на Actualno.com общинските власти предлагат на собственика 50 000 евро. Иначе разрушената улица е предвидена за част от зелнената система, каза главният архитект на "Триадица", който обясни, че Общината не е искала да я разрушава.

Кметът на "Триадица" не каза защо разрушена улица, предизвикала бунт в "Стрелбище", години наред не е била узаконена

След като вчера (16 август) между 200 и 300 жители от столичния квартал „Стрелбище” блокираха бул. „България” и...

По въпроса с високото строителство Шишков коментира, че казусът в "Стрелбище" не отразява точно темата с високото строителство, защото в случая става въпрос за озеляване – заради промяната в Общия устройствен план (ОУП) на София от 2009 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София