Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След скандал с обществени поръчки: Шефът на "Топлофикация - София" се оттегли

13 юни 2024, 09:42 часа • 2297 прочитания

Изпълнителният директор на "Топлофикация - София" Александър Александров се оттегли от поста.

Причината е, че "не желае да бъде повод и обект на политически спекулации и манипулативни внушения, които уронват авторитета му и целят да поставят под съмнение професионалната му експертиза и етика", посочва самият той в съобщение до медиите.

Още: Поевтиняване на парното бе обсъдено в КЕВР

Скандалът с обществените поръчки

Думите му идват дни след брифинг на общинския съветник от "Продължаваме промяната - Демократична България" / "Спаси София" Борис Бонев, на който той обяви, че шефът на столичното парно давал на жена си обществени поръчки за милиони левове. Според него Александров, назначен по времето на бившия кмет Йорданка Фандъкова от ГЕРБ, е злоупотребявал и е изградил "изключително доходоносен семеен бизнес".

"Всички тези данни ще бъдат изпратени със сигнали до Прокуратурата, АДФИ, Комисията за противодействие на корупцията и НАП с искане за данъчна ревизия", казаха от "Спаси София".

Малко по-късно от "Топлофикация" отвърнаха: Няма такива фирми: "Топлофикация София" отрекоха да има далавери, разкрити от Борис Бонев.

Спазваме Закона за обществените поръчки и сме предали цялата необходима информация на разследващите органи, които ни проверяват - това е обобщението на отговора на "Топлофикация - София".

Снимка: "Топлофикация - София"

Какво е свършено в "Топлофикация" - говори Александър Александров

"В периода на моето управление, с безвъзмездното финансиране от Агенцията за търговия и развитие на САЩ, възлизащо на близо $1 млн. по договор, сключен със Столична община, бе изработен план за оздравяване и модернизация на "Топлофикация - София" ЕАД, изпълняван от консултанта "Black and Veatch", с подкрепата на Green Energy Advisors LLC и Marathon Capital LLC. Той включва както техническа, оперативна и финансова стабилизация, така и модернизация на мощностите и мрежата, като в същото време бе изцяло съобразен със "зелената сделка" в ЕС. По-късно той стана основа на изработената от нас "Цялостна стратегия за модернизация и екологична трансформация на "Топлофикация София" ЕАД". На основание тези проекти дружеството кандидатства пред Министерство на енергетиката за финансиране от Модернизационния фонд, като междувременно бе осигурено и финансиране за изпълнение на плана изработен от американските консултанти", пише Александров в позицията си.

Още: КЕВР подхвана "Топлофикация София" заради нарушения на Закона за енергетиката

"През последните 5 години "Топлофикация - София" ЕАД направи няколко големи стъпки в посока дигитализиране на процеси, които я приближиха до модерните ютилити компании в сектора. Водени от визията за Смарт Топлофикационна система, като неизменна част от концепцията за умните градове, внедрихме Система за мониторинг и управление (SCADA) на абонатните станции. Към момента "Топлофикация - София" ЕАД разполага с термо-хидравличен модел, който е разработен с компютърна симулационна среда Termis v.7 - водещ в световен мащаб софтуер за моделиране на топлофикационни мрежи.

Работихме успешно по внедряване на съвременна автоматизирана платформа за термо-хидравлично моделиране, мониторинг и управление на топлопреносната мрежа.

Завършихме и продължаваме да надграждаме внедряването на САП в процесите на Дружеството.

Още: Инсталацията за горене на RDF на Топлофикация София е де факто незаконна

Разработихме нов потребителски сайт с клиентски портал, предлагащ голям брой електронни услуги с цел повишаване на клиентската ни удовлетвореност.

През последните пет години усилията ни бяха възнаградени с устойчива тенденция за нарастване броя на нашите клиенти, като те се увеличиха с 15 094 - или +3,4% . За същия период към топлопреносната мрежа са присъединени 585 нови сгради и в резултат на това трасето бе увеличено с над 24 км.

Справяхме с предизвикателството да работим и поддържаме топлопреносна мрежа, изградена в средата на миналия век, без да имаме достатъчна ликвидност за необходимите инвестиционни и ремонтни дейности. И въпреки тези затруднения в това време започна подготовката и бе възложена най-мащабната в историята на Дружеството реконструкция на магистрални топлопроводи", заяви той.

Дългове

Той пропусна да отбележи за дълговете на "Топлофикация". Те щяха да бъдат поети от правителството на Николай Денков. През април - по предложение на служебния енергиен министър Владимир Малинов - Министерският съвет отмени решение на предходния кабинет за отпускането на 1,6 млрд. лв. от държавния бюджет, за да изкупи дълг на "Топлофикация - София" към "Булгаргаз" и "Българския енергиен холдинг" (БЕХ). Така газовият дълг остава в БЕХ и "Булгаргаз".

Още: "Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес