Спънки от Столична община и отпор на презастрояването - първите 100 дни на опозиционните районни кметове

15910
Спънки от Столична община и отпор на презастрояването - първите 100 дни на опозиционните районни кметове
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Категоричен отпор на презастрояването и на безхаберието на администрацията, дори прилагане на непопулярни мерки обявиха столични районни кметове, стигнали до постовете като кандидати "Демократична България". По повод наближаващото отбелязване на 100-те дни от встъпването им в длъжност, те споделиха на среща с медиите куриози от практиката си, заварени проблеми, първи успехи и заявиха непоколебими намерения да постигнат промяна към по-добро за жителите на районите си.

Непопулярна мярка започва да прилага от тази седмица администрацията на район "Студентски" - "Всички сигнали за неуредиците преадресираме до МОН и областния управител", обяви кметът на района Петко Горанов.

Ето защо: "Студентски град е единственият столичен квартал, който няма кадастрална карта – все едно човек да няма ЕГН", посочи кметът и поясни, че при липса на кадастрална карта, действащият акт, определящ собствеността, е стар акт за държавната собственост от 1971 г., определящ цялата територия там за държавна. "Де юре в момента целият "Студентски град" е държавна собственост, де факто - всички знаем, че не е така, защото там има много частни имоти и в повечето е реализирано строителство", коментира Горанов и посочи още, че с екипа му прибегнали до непопулярната мярка да препращат неуредиците към МОН и областния управител, "защото според въпросния стар акт за държавната собственост, принципал на собствеността в района е на министърът на образованието и науката".

Горанов изтъкна, че от 8 години Студентски град е без кадастрална карта и че е имало комисия, назначена от премиера Борисов, която миналата година е приключила работа. "Сега в регистъра за "Студентски град" излиза бяло петно и въпросът защо органът, създал тази комисия не е поставил срокове, виси", подчерта Горанов. Неговото обяснение за случая е в "липсата на политическа воля да се преодолее този застой".

Кметът се закани, че преадресирането на писма не е единственото нещо, което ще предприеме районната администрация, но предпочете да не издава замислените ходове с надеждата институциите да си свършат работата и в скоро време "Студентски град" да има кадастрална карта. "Имам уверения, че ще бъде обнародвана в рамките на месец март", добави Горанов.

Той съобщи още, че групата на общинските съветници и районни кметове от "Демократична България" са инициирали промени в Правилника за дейността на Столичния инспекторат, които целят децентрализация на Инспектората, така че да има по-голямо взаимодействие с районните кметове. По думите му, сегашната схема - районните поделения на Столичния инспекторат да не са на подчинение на районните кметове, е изключително порочна и води до обсега на старата българска поговорка "Бог високо, цар – далеко".

Сблъсъкът с бюрокрацията

"Абсолютно и незаобиколимо условие", което кметът на район "Средец" Трайчо Трайков изисквал от служителите си, както разкри той, била емпатията - при отношението си с хората винаги да се поставят от другата страна и разказа: "Викал съм често хора, за да им прочета писмата, които те са написали в отговор на сигнали на граждани и ги карам да си представят – ако те получат писмо, в което пише: "Уважаеми господине, гледайте си работата" ...? Такива неща не бива да има, категоричен е не само Трайков. В това "да преодолее дълбоката демотивация в районната администрация" кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов каза, че вижда главното предизвикателство пред себе си.

В липса на стремеж за оставяне на следа заподозря предшествениците си, пък, кметът на район "Оборище" Николай Александров. "Няма нито една сфера, в която да има концепция – нито за паркиране, нито за общински жилища, нито за облика на центъра", констатира той.

Като най-озадачаващ от заварените проблеми кметът на район "Слатина" Георги Илиев открои скоростта, с която се движат нещата в рамките на Столична община от идентифицирането на проблема през анализи и действия. "Понеже идвам от бизнеса, за мен тази скорост е потресаваща", коментира той и добави, че е шокиран и от огромния документооборот - "какво количество дървета изсичаме за тези хартии…". Той изрази надежда, че дигитализацията, която вече е обявена за приоритет на Столична община, ще се случи и заяви готовност да помага по всякакъв начин за нейното осъществяване.

По адрес на Столична община прозвучаха и критиките, че липсват анализи, че всичко се решава на парче, че личният интерес е преди всичко. Според впечатленията на кмета на "Оборище", от Столична община спекулират с това какво кметовете могат да правят и контролират действията им, поставяйки им условия от типа: "Ние бихме ви отпуснали пари и вие - да се възползвате, като си вдигнете имиджа например, ако направите еди-какво си в наша полза". А ето какво разказа за управлението на инвестициите кметът на "Средец" Трайчо Трайков: "В последните дни на декември миналата година изведнъж получихме колосален обем средства от Столична община, вероятно с надеждата да не успеем да направим нищо с тях и три дни по-късно да минат обратно. Ние успяхме обаче да направим два тротоара и да дигитализираме част от архива и всички се изненадаха - някои приятно, други неприятно".

Кметът на кв. Лозенец: Строителят на огромния комплекс на бул. "Черни връх" все още няма разрешително

Пореден случай на проект със сериозно застрояване във височина и плътност в София предизвика петиция на граждани, която вече е внесена ...

Презастрояването и собствеността

"Небостъргачът "Златен век" трябва да бъде премахнат", категорично заяви кметът на район "Лозенец" Константин Павлов, който се зае с проблема почти веднага щом пое поста, убеден, че разрешително за строежа е изтекло. Той съобщи, че в момента води кореспонденции със столичния кмет Йорданка Фандъкова, главния архитект на София Здравко Здравков и ДНСК по статута и законността на небостъргача, също, че е в ход дело за законността на спирането на самия строеж и предположи, че резултат ще има в края на месец март. "Очаквам институциите да се скрият зад решението на съда, въпреки че съдът не взима отношение по разрешителното за строеж, а по вече построеното", коментира той и изрази надежда законът да бъде спазен, защото това не е единственият казус. "За съжаление коефициентите на застрояване в Общия устройствен план са твърде високи и това ще продължава да предизвиква конфликти, но ние ще се стараем правата на гражданите да са защитени, строителството да става по правилата и особено ще бдим да не се използват вратички, за да се презастроява", заяви известният с прякора си Комитата районен кмет.

С десетки хиляди ще се увеличат жителите на район "Лозенец" в резултат на усиленото строителство, особено около промишлена зона "Хладилника", предупреди кметът и алармира, че още отсега местата в детските заведения са дефицит. "Ще има нужда от общинска инфраструктура, услуги, детски ясли, градини, транспорт… - имаме планове, но буквално се надбягваме с времето", коментира той. "В момента, в район "Лозенец" има квартали, които са на 20 минути пеша до метрото, но пеша през калта и на 40 минути с градския транспорт", добави Павлов и отбеляза, че неизяснената собственост е проблем за изграждането на улици, публични пространства, парка между кварталите "Кръстова вада" и квартал "Витоша". "Всичко това се затормозява от неизвестността в картата - чия всъщност е собствеността върху доста от имотите", подчерта той.

Изправени пред същите проблеми, местните власти на район "Триадица" се опитват да въведат точни и ясни порядки за това що е то правомерно застрояване, защото, както поясни кметът Димитър Божилов: "Законът за устройство на територията предписва норми, но сме индикирали, че не се спазват". Сега предизвикателство за районната управа ще е облагородяването на новите по-отдалечени квартали като "Манастирски ливади" и "Кръстова вада", включително изграждането на улична инфраструктура, посочи Божилов и отбеляза, че с екипа си са успели да задвижат, по думите му, "забатачени проекти, включително такива, по които било изпуснато финансирането". Като пример той посочи рестарта на проекта за канализационен колектор по ул. "Хенрик Ибсен", без който не може да започне изграждането на канализация вътре в квартала.

И опозицията в СОС обеща промени, Сидеров със закана към Фандъкова (ВИДЕО)

С 33 гласа Елен Герджиков бе избран за председател на новия Столичен общински съвет след тайно гласуване. За зам.-председатели при явно...

И в "Студентски град" се роят проблеми за решаване от новото строителство. "В бързорастящия и застрояващ се квартал "Малинова долина" изчезнаха общинските имоти, предвидени за социална инфраструктура", оплака се кметът на района Петко Горанов и изрази надежда, че след срещите му по този въпрос с главния архитект на София имотите ще бъдат възстановени. Той определи като своя мисия изграждането на парк "Въртопо", където проблем отново е собствеността.

Позитивна вест по такъв проблем съобщи кметът на "Овча купел" Ангел Стефанов - че има надежда следващата седмица да бъде решен проблемът със собствеността в парк "Кукуряк", за който се говори от 10 години.

В третия по големина район на София - "Красно село", по думите на кмета Росина Станиславова заради тотална липса на концепция по отношение на потребностите на хората няма терени за детски градини, няма терени за училища, но има изключителен апетит за строителство на жилищни блокове. "Заварихме купища папки и не мога да си представя какво ще се случи, когато всичките тези папки се претворят в сгради", сподели тя и заяви: "Нашата воля е да се балансират интересите на бизнеса и на хората живеещи в района, да следваме политиката за чист въздух, липса на задръствания и ограничаване на презастрояването".

Борисовата градина

"Има тежнения в Устройствения план на Борисовата градина да се правят безкрайни интеракции, докато се намери вариант за абсолютно всичко", потвърди кметът на район "Средец" Трайчо Трайков, който е категоричен, че това не трябва да се случва. "Подробен устройствен план трябва да се приеме най-бързо, за да се спрат мокри сънища като хотели на мястото на "Мария Луиза", каквито конкретни проекти има", заяви той и увери, че в Борисовата градина ще има "парк и нищо друго".

От ДБ видяха "някои допуснати неточности" от страна на ДНСК за "Златен век"

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) разпространи становище по повод искането на кмета на район „Лозенец“ за ...

Предложенията за развитието на парка бяха допълнени с велоалеи, които да стигат до новите квартали на "Лозенец", така че хората да не живеят като в капан, а да могат да стигат до центъра с велосипеди или друг модерен транспорт, похвали се кметът на "Лозенец" Константин Павлов, обнадежден, че предложението ще се реализира.

Успехи и куриози

С първа оправена улица се похвали кметът на "Слатина" Георги Илиев, която по чертеж съществува от миналия век, но чак сега е изградена докрай. Става въпрос за ул. "Кочани", която по думите на кмета е много интересна - "пресича сама себе си на няколко места, част от нея попада в територия близо до бул. "Ситняково", после се появява в парка и зад парка, а около нея има постройки, собственост на Министерство на отбраната и тези постройки са пълни със самонанесли се хора, които не можем да изгоним, защото са на територията на военното министерство". Илиев каза, че е сезирал министър Каракачанов. "Няма да казвам какъв е етноса на населилите се хора, но това е в най-престижната част на София на около 600 м. надморска височина и там има хора, които горят гуми", добави той.

Трайчо Трайков шокира колегите си като се похвали, че държи рекорд за най-много регистрирани хора на един адрес – 83 000 на "Леге" 6, адреса на районната администрация на "Средец". Това са чужденците, придобили българско гражданство, без постоянен адрес на друго място, поясни той и отбеляза, че този куриозен факт е свързан с голямо натоварване на общинската администрация.

Като следващ куриоз, Трайков сравни районните кметове с личните лекари – "хората ти се обаждат по всяко време за проблемите си, ти се опитваш да помогнеш, но много често се налага да дадеш направление за специалист".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София