Улицата на позора – Ден 4

3933
Улицата на позора – Ден 4
Снимка: Виолета Цонева

Затварянето на един от изходите на столичния квартал "Стрелбище", което стана факт на 9 август, 2017 година, се превърна в поредния скандал, доказващ на практика, че България още е далеч от определението "правова държава".

В центъра на скандала е терен, на който строителната фирма НИКМИ желае да построи 43-етажен небостъргач. Теренът се намира на ъгъла на булевардите "България" и "Петко Тодоров", но за да е възможен такъв колосален строеж, е необходимо повече пространство, отколкото в момента всъщност има. И причината е точно затворената от НИКМИ част от ул. "Майор Първан Тошев", за която от фирмата казват, че е незаконна и минава през имота им.

Вчера, 11 август, скандалът стигна нови висоти след решение на Столична община по казуса. Общинарите забраниха паркирането на две улици в района, на които досега това беше разрешено - ул. "Дедеагач" и ул. "Майор Първан Тошев". Така стотици живущи в района и в момента са в нарушение, защото няма къде да паркират автомобилите си. Засега по двете улици не е минавал паяк, за да вдига коли на нарушители, като тепърва времето ще покаже какво ще се случи при такова действие.

Съдебни лабиринти

По казуса има спечелено дело от НИКМИ пред Върховния административен съд (N: 13133/2015), като решението (N: 11961) е взето на 08.11.2016 година. В него четем следното: Главният архитект на Столична община е отказал да разреши искано от НИКМИ изменение на плана за регулация и застрояване (ИПРЗ) и работен устройствен план (РУП) в "посочения териториален обхват", "с оглед императивната разпоредба на чл. 62а, ал. 2 от Закона за устройството на територията (ЗУТ)". Казано по-просто: "Не може да се променя предназначението на територии и поземлени имоти, предвидени в общите или в подробните устройствени планове на урбанизираните територии за озеленени площи, които не са реализирани, освен на части от тях за изграждане на елементи на техническата инфраструктура или на специални обекти, свързани с отбраната и сигурността на страната".

В решението на ВАС пише още и следното: "С решение N 960 от 16 декември, 2009 година на Министерския съвет, на основание чл. 127, ал. 8 от ЗУТ е прието изменение на действащия Общ устройствен план на Столична община". Направена е "корекция относно УПИ (урегулиран поземлен имот) I-57, 58, 59, 60, квартал 7e, по плана на град София, местност "Булевард България" да се съхрани реализираното озеленяване, като се коригира от зона с режим СМФ (смесена многофункционална зона) в зона с режим ТГО (локални градини и озеленяване)”. Съдът обаче посочва, че Министерският съвет не можел да одобри такава корекция за УПИ, защото корекцията "има характер на изменение на Подробния устройствен план (ПУП)", а компетентен орган за изменение на ПУП бил само кметът на общината "към момента на издаване на акта (16 декември, 2009 година)".

Противоречие?

Какво представлява оградената в червено градинка на по-долната снимка по действащия Общ устройствен план (ОУП) на София (бел. ред. – от 2009 година)?

На този въпрос на Actualno.com отговорът на единия от собствениците на НИКМИ АД Милчо Благоев беше следният: "Строителство. Високо строителство", защото, по негови думи, имотът на НИКМИ се намира в смесена многофункционална зона (СМФ). Главният архитект на София Здравко Здравков и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова обаче казват, че това е зелена площ.

Припомняме, че в своето решение по казуса ВАС посочва, че има изменение на ОУП за терена в зона с режим ТГО (локални градини и озеленяване), но корекцията "има характер на изменение на Подробния устройствен план (ПУП)" и затова трябвало да бъде направено от кмета, а не от Министерския съвет. Дали сега кметът все още е компетентен да направи промяна в начина на устройството на отделен поземлен имот или е някой друг орган? И дали компетентният орган има волята да го стори – с риск да се изправи срещу интереса една градинка да се превърне в бетонен "символ на София", защото "такава е модата в Европа" (бел. ред. – мнение на Милчо Благоев за строителната мода)?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София