X
 
 

Улицата на позора – Ден 4

2946 0
photo of Улицата на позора – Ден 4
Снимка: Виолета Цонева

Затварянето на един от изходите на столичния квартал "Стрелбище", което стана факт на 9 август, 2017 година, се превърна в поредния скандал, доказващ на практика, че България още е далеч от определението "правова държава".

В центъра на скандала е терен, на който строителната фирма НИКМИ желае да построи 43-етажен небостъргач. Теренът се намира на ъгъла на булевардите "България" и "Петко Тодоров", но за да е възможен такъв колосален строеж, е необходимо повече пространство, отколкото в момента всъщност има. И причината е точно затворената от НИКМИ част от ул. "Майор Първан Тошев", за която от фирмата казват, че е незаконна и минава през имота им.

Вчера, 11 август, скандалът стигна нови висоти след решение на Столична община по казуса. Общинарите забраниха паркирането на две улици в района, на които досега това беше разрешено - ул. "Дедеагач" и ул. "Майор Първан Тошев". Така стотици живущи в района и в момента са в нарушение, защото няма къде да паркират автомобилите си. Засега по двете улици не е минавал паяк, за да вдига коли на нарушители, като тепърва времето ще покаже какво ще се случи при такова действие.

Съдебни лабиринти

По казуса има спечелено дело от НИКМИ пред Върховния административен съд (N: 13133/2015), като решението (N: 11961) е взето на 08.11.2016 година. В него четем следното: Главният архитект на Столична община е отказал да разреши искано от НИКМИ изменение на плана за регулация и застрояване (ИПРЗ) и работен устройствен план (РУП) в "посочения териториален обхват", "с оглед императивната разпоредба на чл. 62а, ал. 2 от Закона за устройството на територията (ЗУТ)". Казано по-просто: "Не може да се променя предназначението на територии и поземлени имоти, предвидени в общите или в подробните устройствени планове на урбанизираните територии за озеленени площи, които не са реализирани, освен на части от тях за изграждане на елементи на техническата инфраструктура или на специални обекти, свързани с отбраната и сигурността на страната".

В решението на ВАС пише още и следното: "С решение N 960 от 16 декември, 2009 година на Министерския съвет, на основание чл. 127, ал. 8 от ЗУТ е прието изменение на действащия Общ устройствен план на Столична община". Направена е "корекция относно УПИ (урегулиран поземлен имот) I-57, 58, 59, 60, квартал 7e, по плана на град София, местност "Булевард България" да се съхрани реализираното озеленяване, като се коригира от зона с режим СМФ (смесена многофункционална зона) в зона с режим ТГО (локални градини и озеленяване)”. Съдът обаче посочва, че Министерският съвет не можел да одобри такава корекция за УПИ, защото корекцията "има характер на изменение на Подробния устройствен план (ПУП)", а компетентен орган за изменение на ПУП бил само кметът на общината "към момента на издаване на акта (16 декември, 2009 година)".

Противоречие?

Какво представлява оградената в червено градинка на по-долната снимка по действащия Общ устройствен план (ОУП) на София (бел. ред. – от 2009 година)?

На този въпрос на Actualno.com отговорът на единия от собствениците на НИКМИ АД Милчо Благоев беше следният: "Строителство. Високо строителство", защото, по негови думи, имотът на НИКМИ се намира в смесена многофункционална зона (СМФ). Главният архитект на София Здравко Здравков и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова обаче казват, че това е зелена площ.

Припомняме, че в своето решение по казуса ВАС посочва, че има изменение на ОУП за терена в зона с режим ТГО (локални градини и озеленяване), но корекцията "има характер на изменение на Подробния устройствен план (ПУП)" и затова трябвало да бъде направено от кмета, а не от Министерския съвет. Дали сега кметът все още е компетентен да направи промяна в начина на устройството на отделен поземлен имот или е някой друг орган? И дали компетентният орган има волята да го стори – с риск да се изправи срещу интереса една градинка да се превърне в бетонен "символ на София", защото "такава е модата в Европа" (бел. ред. – мнение на Милчо Благоев за строителната мода)?

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Празнуваме Илинден

Свети пророк Илия е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната...

missing image
Любовен хороскоп за уикенда

Овен Очакват ви вълнуващи дни. Любимият човек може да ви изненада приятно. От друга страна, ако получите покана от някой, който е при...