Заради затворена от НИКМИ улица, в "Стрелбище" забраниха паркирането на две ключови улици (ВИДЕО)

13017
Заради затворена от НИКМИ улица, в "Стрелбище" забраниха паркирането на две ключови улици (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Казусът със затворената част от улица "Майор Първан Тошев" в столичния квартал "Стребище", която всъщност е единствен изход за северната част на целия квартал, добива размерите на пълна пародия. Припомняме, че на 9 август тази година фирма НИКМИ прегради "Майор Първан Тошев" в две точки – с лека телена ограда, защото счита, че част от улицата влиза в имот на компанията. В този имот НИКМИ желае да строи 43-етажен небостъргач.

Днес, 11 август, вече има по-конкретни действия от страна на Столична община, които обаче само влошават положението за жителите на квартала. На две от улиците, които са пряко свързани с преградената отсечка, вече са сложени нови знаци. Със знаците се указва, че се забранява паркирането на тези улици – "Дедеагач" и "Майор Първан Тошев". Автомобилите на нарушителите ще бъдат вдигани с паяк. Отделно е указано и, че "Майор Първан Тошев" вече е затворена улица. Знаците обаче са така поставени, че човек трябва да има изключително остро зрение и да може да вижда през листата на няколко дървета. Никой от Столична община не отговаря на въпроса къде си представя, че ще паркират живущите на двете улици!

Снимка: Actualno.com/ул. "Дедеагач"

Снимка: Actualno.com/кръстовището на ул. "Мила Родино" и ул. "Майор Първан Тошев"

Същевременно улица "Енос", която е успоредна на "Дедеагач" и "Майор Първан Тошев", остава затворена по регулация на движението. Все пак по нея може да се мине със завой от "Майор Първан Тошев", но за целта трябва да се премине през паркинга на банковия клон точно до Столичната здравноосигурителна каса.

Снимка: Actualno.com/ул. "Енос"

Милчо Благоев: Ще строим 43 етажа

Пред Actualno.com инж. Милчо Благоев, един от собствениците на НИКМИ АД, за пореден път категорично обяви, че възнамерява да строи 43-етажна сграда, стига геоложкия доклад да го позволи. На изрично наше питане дали строеж на такава сграда няма да застраши основите на околните блокове заради наличието на високи подпочвени води, Благоев отговори, че затова геоложкият доклад се прави от експерти и те се подписват под становището си и носят отговорност за решението си с имената си.

Actualno.com попита Милчо Благоев и дали преградената част от ул. "Майор Първан Тошев" всъщност пречи на намеренията на НИКМИ АД да направи 43-етажен небостъргач. Благоев отвърна, че пречи от гледна точка на това, че ако тази част от улицата не бъде призната за незаконна от Столична община, ще трябва да бъде правен тунел между двата имота на НИКМИ, които се намират от двете ѝ страни. Той за пореден път повтори, че такива високи сгради са гордост за града, в който се строят и че около 2000 жители на "Стрелбище" сигурно няма да са доволни от проекта му, но пък да речем 2 млн. гости на столицата ще идват да го видят и да му се радват.

Неофициално г-н Благоев заяви и, че е готов да се откаже от инвестиционните си намерения, ако Столична община го обезщети. Грубата сметка на собственика на НИКМИ за обезщетение е 30 млн. евро. Припомняме, че за градинката, която НИКМИ загради преди два дни, са платени 4 млн. лева и е даден друг имот.

Днес, 11 август, представители на Инициативния комитет за Стрелбище са имали среща с главния архитект на Столична община Здравко Здравков, твърди кметицата на София Йорданка Фандъкова. Тя също за пореден път каза, че "позицията на Общината, потвърдена с Общия устройствен план на София, е, че това е зелена площ, а не терен за жилищно строителство. Правим всичко нужно, за да не допуснем строителство на това място".

Като контрапункт Милчо Благоев обаче настоява, че не става въпрос за зелена площ, а за район със смесено предназначение (смесена многофункционална зона) и това е доказано от решението на Върховния административен съд (ВАС) по заведено от НИКМИ дело - N: 13133/2015, като решението (N: 11961) е взето на 08.11.2016 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София