В София: Вдигат данъците за автомобилите и таксите за имуществени сделки

4712
В София: Вдигат данъците за автомобилите и таксите за имуществени сделки
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

По-високи данъци за старите коли и по-високи такси за възмездно придобиване на имоти гласува Столичният общински съвет за догодина. От 7 до 40 лева годишно ще е повишението на данъка за най-масовите автомобили, изчисли столичният кмет  Йорданка Фандъкова. 

За кола над 150 конски сили се очертава увеличение от около 14 - 15%, което се дължи на мощността на превозното средство. За тези, които са от по-нисък екологичен клас, увеличението е по-голямо и може да стигне 50 лева, отбеляза зам.-кметът Дончо Барбалов. Той обобщи, че между 20 и 50 лева ще е увеличението за автомобилите над 150 конски сили, в зависимост от екологичната компонента. Ставката ще зависи и от годините на автомобила, където пропорцията е обратна - колкото по-старо превозното средство, толкова повече коефициентът намалява. 

Столична община увеличи и данъка за възмездно придобиване на имоти от 2.5% на 3%, което бе аргументирано с идеята да има повече средства за вътрешноквартални ремонти. "10 милиона лева предвиждаме да разпределим към районните кметове, а останалите да бъдат насочени за ремонт на основни квартални улици", съобщи още Фандъкова и благодари на колегите си от ГЕРБ и на групата на Патриотите за оказаната подкрепа при гласуването.

Борис Бонев, който не подкрепи предложението и гласува "въздържал се", обясни, че по принцип одобрява непопулярните мерки спрямо старите автомобили, защото не желае София да е автоморгата на Европа, но не е подкрепил управляващите, защото не са представили разчет къде ще отидат парите от вдигнатите данъци.

"Не видях аргументация всяко едно от допълнително събраните левчета къде ще отиде. Говореха се общи приказки за подобряване на екологията, за довозващ транспорт, но например търгът за новите превозни средства беше прекратен, нов не е обявен, а самите превозни средства са скъпи и с недостатъчен капацитет, за да обслужат нуждите на София за довозващ транспорт", посочи Бонев и определи решението на СОС като разхищение на публични средства. 

Категорично против вдигането на данъците гласуваха общинските съветници от "Демократична България", убедени, че власт, която ясно е показала, че не може да управлява ефективно публични средства, не може да иска допълнително такива, без да е оптимизирала приходната част и без да е доказала, че ги разходва почтено и честно.

Борис Бонев: От ГЕРБ гласуват в комисия без да присъстват

Гражданската организация "Спаси София" и общинският съветник Борис Бонев, който тя излъчи, твърдят, че общинският съветник от ГЕРБ Лори...

"Тази същата власт, която иска нови 38 милиона от софиянци, доведе общинското дружество "Топлофикация" до дълг от 900 милиона,.. доведе до несъбиране на 300 милиона данъци, само за миналата година - 40 милиона, доведе до неизпълнение на инвестиционната програма, доведе до ремонт на ремонта...", уточни Методи Лалов. Той се противопостави на намерението на управляващите първата мярка за екологичен ефект да е допълнително натоварване на гражданите.

Кметът Фандъкова обяви новите формули и ставки с обещанието, че данък "сгради" и такса "смет" няма да се вдигат за 2020 година. Още преди да се стигне до гласуването, недоверчиви граждани се събраха пред общината на протест.

С табели и с жълти жилетки с надписи на гърбовете: "Общината ни ограбва" те опитаха да предотвратят повишаването на данъчната тежест. 

Група от протестиращите се оплакаха от процедурата за отчуждаване на имоти по Ломско шосе. "Отчуждават земи по цени 15 стотинки на квадратен метър, а застроените - по 25 лева на квадратен метър, което са смешни цени", сподели протестираща и добави, че собствениците не са викани на обществено обсъждане, а били сюрпризирани със заповеди за отчуждаване. Припомняме, че и пред съда тази цена не беше оспорена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Променят движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий"

Нова детска градина в "Малинова долина" отвори врати (СНИМКИ)

СПТО: Проверката на РИОСВ не откри нарушения, благодарим на ГЕРБ за загрижеността

Тежка катастрофа в София, пострадал е моторист

Промяна в движението на 4 от най-важните трамваи в София

"Засади бъдеще!": Училищата в "Люлин" с уникална възможност да оставят следа след себе си

Община Костинброд с престижна награда и място в УС на Асоциацията на българските градове и региони (СНИМКИ)

Ученици от Самоков се включиха в залесяване на парк "Ридо"

Пускат нова експресна автобусна линия в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София