10 храни, които никога не трябва да готвите на скара, според експерти

3563
10 храни, които никога не трябва да готвите на скара, според експерти
Снимка: iStock/Guliver

Сезонът на скарата е удоволствие за всеки, който се наслаждава на идеално сготвени бургери, хот-дог, вегетариански бургери и други ароматни продукти – толкова много, че хората в наши дни са склонни да хвърлят почти всичко на скара, от диня до маруля. Въпреки това, скара с пропан, дървени въглища или природен газ не е идеалното място за готвене на всякакъв вид храна.

Ето няколко храни, които не се препоръчва да се  пекат на скара.

Люспеста риба

Рибата на скара е основна лятна храна, но някои видове риба работят по-добре на горещ грил от други. Проблемът е, че сухата и люспеста риба не е добра за печене на скара. Те са много деликатни и лесно залепват за решетките на скарата и се разпадат. В допълнение, те обикновено се оказват сухи и безвкусни, когато се пекат на скара.

Нещо повече, рибните филета без кожа могат да бъдат проблематични на скара. Рибата е толкова деликатна, че имате нужда от кожата, за да държите нещата заедно, ако я загубите, месото се разпада и ще падне през решетките на скарата.

Повечето сладководни риби – включително костур, попадат в тази категория, както и черният лаврак, писия, скобар и тихоокеанският морски костур.

Всичко работи добре, ако рибата има кожа, но дори и тогава номерът е да не я обръщате. Просто покрийте скарата и оставете топлината на околната среда да завърши готвенето. За по-сигурно се придържайте към по-тлъста и мазна риба (като риба тон и сьомга), когато готвите на скара.

Гърди

Гърдите се справят най-добре, когато са „задушени или приготвени бавно. Те са склонни да придобиват твърда текстура, когато не им е дадено време да разградят съединителната си тъкан и да пуснат соковете си, поради което се приготвят най-добре в тексаски стил или „бавно и ниско на скара, която регулира топлината добре.

Белени скариди

Когато се приготвят на скара, скаридите придобиват красиво ниво на опушване, което подчертава техните естествени сладки и солени нотки, което ги прави идеално ястие за топло време. Ключът към първокачествените скариди на скара обаче е да запазите обелките.

Белените скариди не се справят толкова добре на скара, защото имат склонност да изсъхват твърде лесно. Те буквално отнемат една до две минути от всяка страна и е лесно да ги препечете. Най-добрият начин да приготвите скариди на скара е да оставите обелките и да ги наблюдавате внимателно, като ги намазвате, за да не се превърнат в малки парченца гума.

Кои са най-вкусните риби на скара?

Миди

Подобно на скаридите, мидите са предизвикателство (и не винаги оправдано) на скара.

Те са склонни да изсъхват на скарата, потенциално разрушавайки красивият продукт. Вместо това, извлечете максимума от вашите миди, като ги запържите на тиган с масло, което ще даде тази красива карамелена коричка и сочна вътрешност.

Тофу

За съжаление, не всички веган протеини са толкова подходящи за скара.

ного хора се опитват да пекат тофу на скара, но то се разпада и не става добр. Вместо това, изпържете тофуто, това ще го направи хрупкаво.

Листни зеленчуци

Когато изберете правилните зеленчуци за печене, крайният продукт е запечен отвън, сочен отвътре и е вкусна добавка към лятно предястие. Листните зеленчуци обаче не попадат в тази категория, въпреки опитите на много домашни готвачи да приготвят салати Цезар на скара.

Ако грилът ви не е горещ, зеленчуците ще увехнат. Освен това рискувате да паднат през решетките на скарата. Друг начин за опичане на зеленчуците е да използвате чугунен тиган на най-високата температура на котлона. Или, ако сте готови да използвате скара, включете я до най-високата температура за 20 минути, след което поставете чугунения тиган, пълен с вашите зеленчуци, върху решетките, за да започнете да готвите.

Топено сирене

Всяко сирене, което може да се топи, ще създаде огромна бъркотия на вашата скара. Сирената, които се топят, не са чудесни за печене на скара, като халуми или отлежало проволоне. Но ако е топящо се сирене, ще се разтопи направо през решетките на скарата.

Вместо да печете тези топени сирена, използвайте класическа техника и сложете резен чедър или американско сирене върху хамбургера си, докато цвърчи на скарата.

Свински пържоли

Свинските плешки и свинските ребра са нак-добрият избор щом става въпрос за печене на скара, но може да се изненадате да научите, че свинските котлети не са толкова подходящи за скара, колкото вкусните им сънародници. Противно на общоприетото схващане, свинските пържоли не са чудесни на скара, защото имат по-ниско съдържание на мазнини от свинската плешка. Поради това те могат лесно да изсъхнат. Запържването на вашите свински пържоли на горещ тиган и след това прехвърлянето им във фурната, за да се изпекат, е най-добрият начин да запазите тази нарязана част сочна и крехка.

Бекон

Беконът вече има опушен вкус, така че наистина трябва да се прояви на скарата, нали? Е, истината не е толкова проста.

Хвърлянето на бекон върху скарата най-вероятно ще причини пожар, тъй като мазнината е лесно запалима. Това може да изгори бекона и да развали вкуса му, преди дори да сте успели да реагирате. Освен това внезапният пожар може да бъде доста опасен. Най-добре е да държите бекона далеч от скарата. Простото готвене във фурната или в тиган с незалепващо покритие ще бъде лесно, ще запази соковете на бекона и ще гарантира най-добрия вкус.

Кои са най-добрите рецепти за скара, които да опитате още днес?

Домати

Сочността на домата е сред най-привлекателните му характеристики, но също така е основен източник на дисфункция, когато е включено печене на скара.

Доматите са богати и вкусни, когато се пекат заедно с месо и зеленчуци, но могат да се разпаднат или да не запазят добре структурата си, когато се готвят на директен пламък. Бъркотията и изсъхналият ефект няма да направят услуга нито на вас, нито на вашите гости. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com