6 прости стъпки за ускоряване на метаболизма

24631
6 прости стъпки за ускоряване на метаболизма
Снимка: Istock

Метаболизъм - това е онази модна дума за отслабване, която предизвиква хиляди мистериозни теории за това как да го накараме да работи в наша полза. Според експерти, бавният метаболизъм и метаболитните увреждания могат да бъдат страшен противник в битката за отслабване, но със сигурност не са непобедим враг - стига да се въоръжим с някои радикални метаболитни оръжия. Ето няколко добри начина да започнете.

Още: Фито-хранителните вещества отблъскват болестите: Ето как да си ги набавите

Как да ускорим метаболизма с помощта на здравословните мазнини

Мазнините са от решаващо значение за всички операции на тялото ви. Те изграждат здрави клетъчни мембрани, подпомагат усвояването на мастноразтворимите витамини (A, D, E и K) и подобряват здравето на сърцето и имунната система, хормоналната функция и важни мозъчни процеси. Но трябва да сте сигурни, че диетата ви включва само здравословни мазнини, като например укрепващата здравето тройка: много омега-3, 6 и 9.

Как да ускорим метаболизма с помощта на протеините

Протеините осигуряват максимален метаболитен тласък и помагат за поддържането на мускулите, костите, кръвта, органите, антителата, невротрансмитерите и ензимите. Доказано е, че засилва метаболизма в продължение на няколко часа след приема му, протеинът съпровожда хормона на щитовидната жлеза до всички ваши клетки и тъкани (а щитовидната жлеза е важна за бързия метаболизъм). Протеините също така намаляват апетита и нормализират рН - стига да приемате правилния вид. В допълнение към чистото хранене за стимулиране на метаболизма, здравословните източници на протеини - например нетлъсто месо, птици, риба и яйца - ще подпомогнат усилията ви да изхвърлите мазнините и излишните килограми.

Най-добрите въглехидрати за метаболизма

Когато сте в процес на възстановяване на метаболизма, повечето от вашите въглехидрати трябва да идват от онези красиви плодове и зеленчуци, които са толкова полезни за детоксикация. Зеленчуците са богат източник на антиоксиданти и фитохимикали (лечебни вещества на растителна основа). Плодовете са пълни с ензими, минерали (като калий и магнезий), витамин С и фибри – мощни борци с болести и естествени почистващи препарати. Изборът от пъстър набор от пресни, органични плодове и зеленчуци ще ви помогне да създадете новото си по-стройно тяло.

Как да засилим метаболизма с фибри

Фибрите се свързват с токсините и ги извеждат от тялото, поддържайки храносмилателния тракт чист. Фибрите също ви засищат и правят вашите чревни бактерии щастливи. Семената от чиа са най-добрите приятели на диетите – най-добрите приятели с фибри! Чиата е необикновена древна „суперхрана“, богата на калций, омега-3 и 6, антиоксиданти, витамин С, минерали и незаменими аминокиселини.

За разлика от лененото семе, семената от чиа не се нуждаят от смилане, за да получат пълната си хранителна стойност; лесно се усвояват цели. С неутрален вкус, те могат лесно да се добавят към вашите блендирани напитки и ястия (само не забравяйте да ги добавите в края, тъй като те са склонни да се „желират“ бързо в блендера; ако оставите сместа да престои, ще имате пудинг за нула време!).

Как да ускорите метаболизма си с това, което пиете

Адекватната хидратация с разреден сок от червени боровинки осигурява нормална функция на червата и бъбреците, за да освободи тялото от натрупаните отпадъци и мазнини, деконгестира лимфата (течността, преминаваща през вашата лимфна система през цялото време) и играе изненадваща роля в отслабването и намаляването на целулита.

Чаят от печен корен от глухарче е друга напитка, която да опитате. Студеният или горещ чай е вкусен и толкова полезен за черния дроб. Глухарчетата са били използвани в медицината още през 10 век в Близкия изток за всичко - от анемия до скорбут, кожни проблеми, кръвни заболявания и депресия. Чаят от глухарче е лек диуретик, така че помага на бъбреците ви да изхвърлят отпадъците, както и да стимулира производството на жлъчка в черния дроб, което от своя страна подобрява храносмилането на мазнините и детоксикацията. Известно е също, че глухарчето стабилизира кръвната захар и действа магически върху нивата на холестерола.

Как да ускорим метаболизма с горчиви храни

Още: 4-те най-добри зеленчука за пречистване на кръвоносните съдове

Стимулиращите ефекти на горчивите храни може да са най-добре пазената тайна в света. Горчиви храни - като кресон, рукола, зеле, портокалова кора, джинджифил и десетки други - засилват потока на жлъчката, което е от решаващо значение за процеса на детоксикация.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ето някои основани на доказателства ползи за здравето от черния чай

Лесни съвети против запек по време на пътуване

8 изненадващи ползи за здравето от кориандъра

Ето кои са най-скучните зодии в леглото

С този трик ще правите картофено пюре като професионален готвач

Защо очите гноят и трябва ли да се лекуват сами?

Как да проверите сами състоянието на щитовидната жлеза?

Защо никога НЕ трябва да готвите наденица в еърфрайър

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 2 юни /валутен калкулатор/

Ето как да зареждате съдомиялна машина по правилния начин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com