Ето защо се събуждате уморени след 8 часа сън

1945
Ето защо се събуждате уморени след 8 часа сън
Снимка: iStock

Да се събуждате уморени е нормално, но всички сме имали дни, в които изглежда никога не се събуждате напълно. Получихте своите осем часа почивка, но все още не се чувствате напълно освежени. Въпреки че е естествено да се събудите малко уморени и да имате нужда да успокоите деня си, постоянното гроги цяла сутрин може да е знак за по-голям проблем.

Тази продължителна сутрешна умора може да причини проблеми през останалата част от деня, което може да бъде разочароващо. Важно е да разберете защо все още сте уморени след „достатъчно“ сън и какво можете да направите, за да се почувствате по-добре.

Защо сънят е важен

Сънят е от решаващо значение за поддържането на нашето здраве и благополучие. Дълбокият сън засяга почти всяка тъкан и система в тялото, от мозъка, сърцето и белите дробове до метаболизма, имунната функция и настроението.

Разбирането на значението на съня може да бъде първата стъпка към вземането на по-добър избор за по-здравословен начин на живот. Ето три основни причини, поради които получаването на достатъчно почивка трябва да бъде основен приоритет за всеки.

Сънят подпомага възстановяването и възстановяването

Когато спим, тялото възстановява тъканите, създава кости и мускули и синтезира хормони. Това е като екип за поддръжка, който работи цяла нощ, за да гарантира, че всичко е готово за следващия ден. Без това време за ремонт и възстановяване бихме могли да се почувстваме физически слаби и способността ни да се борим с болестите може да намалее.

Сънят пряко влияе върху физическото здраве

Нашето физическо здраве и сън са тясно свързани. Доброто качество на съня може да ви помогне да управлявате баланса на хормоните, които ви карат да се чувствате гладни или сити, което влияе върху хранителните ви навици. По-важното е, че сънят пряко влияе как тялото ни реагира на инсулина, хормона, който контролира нивата на кръвната захар. Добрият сън може по-добре да се бори с инфекциите, докато липсата на сън може да доведе до наддаване на тегло и други здравословни проблеми.

Правилният сън подобрява психическото здраве и яснотата

По време на сън мозъците ни обработват събитията от деня, създавайки спомени и създавайки връзки. Този умствен престой ни помага да се събудим с ясен ум, готов да се захванем с новия ден. Липсата на сън може да повлияе на настроението, паметта и способността ни да се справяме със стреса. С течение на времето липсата на сън може да допринесе за тревожност или депресия.

Продължителността на съня не е универсална и идеалното количество може да се промени значително през различните етапи от живота, особено с напредване на възрастта. Признаването, че нуждите от сън не са универсални, и предприемането на стъпки за намиране на вашето индивидуално число на съня може да ви даде сила и да ви помогне да преодолеете борбата да се събуждате уморени.

Възрастта има значение: Възрастта е важен фактор при определяне на това колко сън имаме нужда.

Бебета и деца: Малките обикновено се нуждаят от около 10 до 14 часа сън на ден, за да поддържат бързия си растеж и развитие.

Тийнейджъри: Докато тийнейджърите се справят със скокове на растеж и хормонални промени, техните нужди от сън варират между осем до 10 часа на ден.

Възрастни и възрастни хора: Зрелостта често изисква седем до девет часа сън. Продължителността на съня може да намалее, когато преминем към зряла възраст, но качеството на този сън трябва да остане от първостепенно значение.

Индивидуални различия: Дори в една и съща възрастова група, количеството сън, от което хората се нуждаят, може да варира. Някои хора може да се чувстват страхотно със седем часа сън на нощ, докато други може да се нуждаят от цели девет часа, за да се почувстват наистина освежени. Това е лично пътуване, за да разберете вашите нужди и вариацията може да бъде повлияна от начина на живот, здравословните условия и дори генетиката.

Качеството над количеството: Не става въпрос само за броя на часовете, но и за качеството на вашия сън. Може да сте в леглото девет часа, но ако се будите често или се въртите, стойността на съня ви намалява.

Намиране на вашето число на съня: Експериментирането с различни продължителности на съня и наблюдението как се чувствате може да ви помогне да намерите вашето лично число на съня. Воденето на дневник на съня или използването на инструменти за проследяване на съня може да помогне.

6 причини, поради които може да се събуждате уморени след 8 часа сън

Обръщането към въпроса „защо“ зад събуждането уморен може значително да подобри качеството на съня ви и да намали шансовете да се събудите с чувство на гроги. Става дума за извършване на малки, управляеми промени в ежедневието ви и практиките за хигиена на съня с цел да се събудите освежени и готови да се справите с деня с енергия.

Не яжте преди лягане: Тези 9 храни ще причинят кошмари и тежко събуждане сутрин

1. Може да имате нарушение на съня

Дори и да не страдате от безсъние, нарушенията на съня могат да повлияят на качеството на съня ви. Проблеми като сънна апнея прекъсват цикъла ви на сън, като ви пречат да получите възстановителен сън и водят до сутрешна умора, известна още като инерция на съня.

2. Може да се справяте със стрес и безпокойство

Стресът и безпокойството могат да възпрепятстват способността ви да заспите или да заспите, поради това колко натоварват ума ни. Това е особено вярно през нощта, когато телата ни са в покой, което ни дава време да забележим колко активен е бил мозъкът ни.

Какво можеш да направиш? Практикувайте техники за релаксация като медитация, дълбоко дишане или лека йога преди лягане, за да помогнете за справяне със стреса и безпокойството, които могат да попречат на качеството на съня ви.

3. Вашият график за сън може да е непоследователен

Непоследователният график на съня може да обърка вътрешния часовник на тялото ви, което затруднява събуждането бодри. Създаването на режим на сън, ако е възможно, е един от най-добрите начини да си осигурите достатъчно почивка през нощта и че тя е с добро качество.

Какво можеш да направиш? Разработете график за сън въз основа на вашите уникални нужди. Поддържайте графика, като си лягате и се събуждате по едно и също време всеки ден, дори през почивните дни. Тази последователност може да помогне за регулиране на вътрешния часовник на тялото ви.

4. Имали сте излишно време пред екрана преди лягане

Синята светлина от екраните може да потисне хормоните на съня, което затруднява заспиването. Нашите телефони също са голямо разсейване. Ако носите телефона си в спалнята си и превъртате преди лягане, е по-малко вероятно да се събудите отпочинали.

Какво можеш да направиш? Избягвайте екраните поне един час преди лягане. Вместо това опитайте да прочетете книга или да правите леки разтягания.

5. Средата ви за сън не е оптимизирана

Шумната или неудобна среда за сън може да ви попречи да достигнете дълбоките, възстановителни етапи на съня, причинявайки сутрешна умора. Това може да е вярно и ако спите заедно с партньор, деца или домашни любимци.

Какво можеш да направиш? Създайте благоприятна среда за сън. Уверете се, че спалнята ви е тъмна, тиха и хладна. Инвестирайте в удобен матрак и възглавници, за да подобрите комфорта на съня си. Можете също да използвате околни звуци като зелен шум, за да маскирате потенциални смущения.

Защо не трябва да спите на две възглавници?

6. Вашата диета и начин на живот играят роля

Кофеинът или тежките ястия преди лягане могат да нарушат съня, карайки ви да се чувствате по-малко отпочинали сутрин. Консумацията както на захар, така и на алкохол твърде близо до времето за лягане също може да наруши качеството на съня, който получавате тази вечер.

Какво можеш да направиш? Намалете стимулантите и изберете подхранващи храни и напитки. Избягвайте кофеина, богатата храна, захарта и алкохола преди лягане и се занимавайте с редовна физическа активност, за да насърчите по-добър сън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com