Не яжте преди лягане: Тези 9 храни ще причинят кошмари и тежко събуждане сутрин

3087
Не яжте преди лягане: Тези 9 храни ще причинят кошмари и тежко събуждане сутрин
Снимка: iStock

За да си починете добре, трябва да ядете правилно вечер. Ето девет продукта, които не само ще ви осигурят безсънна нощ, но и лошо настроение и умора сутринта.

1. Пикантна храна

Ако обичате ястия с черен пипер, тогава е по-добре да ги избягвате поне пет часа преди лягане. Заради тежестта, телесната температура може леко да се повиши и тялото ще бъде възбудено. Това не само ще затрудни заспиването, но и може да причини кошмари.

2. Чипс или крекери

Трябва да ядете чипс възможно най-рядко, тъй като те са не само тежка, но и висококалорична и нездравословна храна. Тялото отделя повече ресурси за храносмилането ѝ от обикновено, така че няма да можете да си починете добре през нощта. Ще сънувате кошмари.

Лекар сподели: Какво не трябва да ядем вечер и преди лягане

3. Енергийни напитки

Тези напитки съдържат свръхдоза кофеин, което означава, че не трябва да ги пиете преди лягане. В най-добрия случай няма да можете да спите. В най-лошия случай мозъкът ви ще работи дори когато спите, така че неспокойните сънища ще се появят с 90% вероятност.

4. Сладкиши

Препоръчително е да ядете торти, сладкиши и бисквити поне пет часа преди лягане. Причината е, че съдържат много захар, чиято обработка отнема много време на организма.

5. Макаронени изделия

Никой не би си помислил, но този продукт също е опасен за здравето. Съдържа много въглехидрати, които се застояват в тялото, ако ядете през нощта. Ще бъдат изразходвани много ресурси за храносмилането на тестени изделия, което означава, че ще бъде по-трудно да заспите.

6. Пържени картофи и бургери

Заведенията за бързо хранене имат изключително мазна храна. За да смели такава тежка храна, тялото се нуждае от много време. Ето защо, ако ядете бургери и картофи преди лягане, кошмарите ще ви тормозят до сутринта. Ако въобще успееш да заспиш.

5 храни, които да ядем преди сън, ако искаме да отслабнем светкавично бързо

7. Кафе

Много хора смятат, че пиенето на кафе през нощта е безопасно, но това не е така. Трябва да запомните, че заедно с кафето в тялото ще влезе голяма доза кофеин, което ще възбуди нервната система. Много хора сънуват кошмари след пиене на кафе.

8. Сок

И отново, по-добре е да не пиете сокове от магазините непосредствено преди лягане, тъй като те съдържат захар. И то доста. За да избегнете кошмари, но искате да се освежите, по-добре пийте обикновена вода с лимон - тя е най-безопасна.

9. Много зеленчуци и плодове

И двата вида храни са много засищащи, така че трябва да ги консумирате умерено преди лягане. Ако ядете твърде много зеленчуци и плодове, ще станете много сити и няма да можете да спите. Освен това, има голяма вероятност сънищата да се превърнат в кошмари, защото тялото ще се нуждае от много енергия, за да смила храната. Това означава, че и мозъкът няма да остане в спокойно състояние.

За да получите сила по време на сън, не трябва да ядете лук и ядки вечер. Тези храни не само ще предизвикат кошмари, но и подуване на корема. Също така е по-добре да избягвате круши и боровинки преди лягане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com