Коя е най-добрата храна, за да имате силна памет?

8715
Коя е най-добрата храна, за да имате силна памет?
Снимка: iStock

10 храни, които влияят добре на работата на мозъка и подобряват паметта.

За да може тялото да получи всички необходими хранителни вещества, трябва да се храните правилно. Предлагаме ви селекция от продукти, полезни за здравето като цяло и в частност за мозъчната функция.

1. Мазни риби

Не е тайна, че мазните риби (като скумрия, сьомга, сардина, риба тон) са полезни за здравето, тъй като съдържат много витамини и полезни микроелементи, включително полиненаситени мастни киселини. Те са необходими и полезни за работата на мозъка. Освен това рибата съдържа много протеини - а това е основната храна за мозъка.

2. Боровинки

Боровинките съдържат витамини, полезни микроелементи, както и антиоксиданти, необходими за работата на мозъка и добрата памет. Боровинките, разбира се, могат и трябва да се ядат през лятото, а можете да ядете и замразени боровинки - те съдържат не по-малко полезни вещества от пресните.

Боровинките могат да се използват за приготвяне на смути. За да направите това, вземете 1 чаша плодове, 100 грама извара, няколко супени лъжици заквасена сметана и няколко супени лъжици захар - и смелете в блендер. Просто и вкусно!

4 храни, които вредят на мозъка ни и ни правят ПО-ГЛУПАВИ

3. Пълнозърнест хляб

Тези, които спазват диета, най-вероятно отдавна са оценили полезността и вкуса на пълнозърнестия хляб. Такъв хляб е източник на "бавни" въглехидрати, които захранват мозъка с енергия. Полезни са още кафявият ориз, пълнозърнестите зърнени храни, пълнозърнестите макаронени изделия.

4. Какао и черен шоколад

Какаовите зърна съдържат флавоноиди (естествени антиоксиданти), които са полезни за кръвообращението и мозъчната функция. В допълнение, малко количество какао и шоколад помага за подобряване на настроението. Забележка: Това се отнася само за черен шоколад със съдържание на какао, тъй като белият шоколад не съдържа какао.

5. Домати

Оказва се, че доматите са не само вкусни, прости и достъпни, но и полезни за мозъчната функция, главно поради съдържанието на антиоксиданта ликопен.

6. Броколи

Зелето и почти всеки вид зеле е полезно за цялостното здраве. Броколите са с високо съдържание на витамин К, който е добър за мозъчната функция. Ако рядко ядете ястия с броколи, значи е време да го поправите.

Кои са оптималните храни за мозъка?

7. Тиквени семки

Тиквените семки са вкусни, съдържат и цинк, който е необходим за умствените функции и добрата памет, както и микроелемент за добро настроение - магнезий и витамини от група В. Тиквените семки, както и другите семена, могат (и дори се нуждаят от към) се добавят към смутита - така тази здравословна напитка ще стане още по-здравословна!

8. Градински чай

Отдавна е известно, че градинският чай подобрява мозъчната функция и концентрацията. Пресни листа от салвия могат да се добавят към салати, зеленчукови и месни ястия, гювечи.

9. Орех

Орехите са добър източник на здравословни протеини, мастни киселини, витамин Е и лецитин, който е от съществено значение за мозъчната функция.

10. Яйца

Обикновените кокоши яйца са добър източник на протеини, както и здравословни мазнини и витамини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com