Може ли киселото мляко да дразни стомаха?

41401
Може ли киселото мляко да дразни стомаха?
Снимка: iStock

Хората с чувствителен стомах, независимо от това, може да ядат храни с животински произход от типа на мляко и млечни продукти – но е най-добре те да бъдат обезмаслени. Мазнините забавят храносмилането и увеличават производството на киселина, така че при консумация на мляко или млечни продукти е важно тяхното обезмасляване.

Своето мнение споделя специалистката по биохимия Mарис Ногейра де Оливейра, професор във Факултета по фармацевтика в Университета на Сао Пауло.

Кое е най-подходящото за стомаха кисело мляко?

Най-доброто кисело мляко, в случай, че сте на т. нар. „обща диета“ (при нея са позволени всички видове храни, без ограничения), е натурално и обезмаслено, тъй като няма захар и мазнини. Интересен е въпросът: може ли човек с гастрит да пие ферментирало кисело мляко? Тук всичко зависи от стадия на гастрита. Тъй като организмът на такива пациенти вече е чувствителен, поглъщането на ферментирало мляко и производните му може да причини неприятни реакции или да изостри състоянието, така че не се препоръчва. Обикновеното кисело мляко е в състояние да предотврати гастрита, като същевременно поддържа стомаха здрав и нивата на киселинност под контрол. Въпросният защитен ефект се дължи на наличността на полезни бактерии в киселото мляко.

Яжте това, за да облекчите ГАСТРИТА

Могат ли хората с езофагит (възпаление на лигавицата на хранопровода) да приемат кисело мляко? Да, то може да бъде добър избор за хора с езофагит, но избягвайте добавянето на плодове или ядки. Възможно е да се яде и сладолед с ниска степен на мазнини, ако студените храни не предизвикват дразнение.

Киселото мляко може да се окаже полезно за хората, които страдат от гастроезофагеален рефлукс (този термин означава връщане на храна от стомаха в хранопровода). Отличаващ се със симптоми като подут стомах, гастроезофагеалният рефлукс възниква, когато стомашната киселина се изтласка обратно в хранопровода - това може да раздразни тази своеобразна тръба, която представлява връзката между гърлото и стомаха. Какво кисело мляко могат да консумират хората с рефлукс? Определено натуралното, тоест най-обикновеното кисело мляко, което се прави с пълномаслено мляко и активни култури (разбира се, домашното, ако го намерите, е най-добрият избор в такъв случай). Главно защото това е храна, която съдържа калориите и мазнините на пълномасленото мляко, от които организмът има нужда.

Някои типове кисело мляко, съдържащи пробиотици, намаляват честотата на чревния дискомфорт, подуването на корема, метеоризма и чревните шумове. Дневната препоръка за консумация на такъв продукт е 200 грама.

Диета при гастрит - основни правила

Също така освен за млякото, възникват въпроси относно дразненето на стомаха и за други хранителни продукти. Например, дали хора с гастрит може да ядат боб и ориз, и въобще какъв тип храни са подходящи за тях? Зелето, руколата и тъмнозелените храни са подходящи в такива случаи, защото алкализират pH на стомаха и балансират киселинността. Подходящо е също и по-просто меню, включващо ориз, други, зърнени храни, боб, риба или пилешко. За да избегнете лошите ефекти от храносмилането на боба, можете да се възползвате от бульона при варенето му, който се получава при приготвянето на тази храна, и да приготвите вкусна бобена чорба, като не забравяте да използвате леки подправки. Фасулът има витамини и фибри, които се съдържат и в чорбата, а това е чудесно за цялостното здраве на храносмилателната система.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 3 на най-непредвидимите зодии в зодиака

Защо да се отървете от токсичната връзка е добре за вас?

Компрес от лук помага за болки в петите

Тези зодии се превръщат в най-добрите съпруги - вижте кои са те

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 23 април /валутен калкулатор/

Какво да правим при предозиране с магнезий

9 цитрусови плода, които заслужават място във вашия хладилник

4 начина да привлечете мъж Рак

Подкрепени от науката съвети за бързо и устойчиво отслабване

4 начина да привлечете жена Скорпион

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com