Може ли сутрешното кафе да дразни стомаха?

5300
Може ли сутрешното кафе да дразни стомаха?
Снимка: iStock

Причината, поради която сутрешната закуска е важна, е, че тя представлява първото ви хранене след дългата нощна хранителна пауза.

Своето мнение споделя диетоложката д-р Татяна Занин.

По време на сън стомахът ви се е изпразнил, неговото съдържание плавно е преминало в чревния тракт и поради това стомашната лигавица е станала много чувствителна – а сега след ставане от сън, по липса на храна, киселинният стомашен сок се е захванал да „смила“ самата лигавица. Има много хора с възпаление на лигавицата заради такъв „обикновен“ гастрит и пиене на силно кафе рано сутрин преди закуска – което е в състояние сериозно да влоши здравето на стомаха.

Ето 5 неща, които е лесно да забравите – но не бива да забравяте преди закуска!

Как пиенето на твърде много кафе влияе на здравето ви?

1) Миенето на зъбите.

Щом се събуди сутрин човек нерядко има лош дъх. Причината е, че слюнката не се отделя правилно по време на сън, а времето на плътно затваряне на устата е дълго. Най-големият проблем е, че стомашната киселина може да се натрупа обратно и да остане в устата. Тя може да намали ефективността на пребиотиците и киселото мляко, които често се консумират сутрин. По тази причина преди да ядете или пиете, трябва да измиете зъбите си. Можете също така просто да измиете устата и зъбите си с четка без паста или просто да изплакнете с вода устата си.

2) Чаша вода.

Трябва да пиете вода веднага след измиването на зъбите, за да възстановите влагата, която се е изпарила предишната вечер от тялото ви, и да засилите метаболизма си. Също така това може да спомогне за намаляване на сгъстяването на кръвта, която е станала гъста по време на сън, както и да премахне стомашната киселина от устата или хранопровода. Хората със сърдечно-мозъчно-съдови усложнения би трябвало да пият вода преди лягане за добро здраве на кръвта. Даже здрави хора могат да се възползват от предимството за пиене на малко вода преди сън.

3) Първата храна е добра за стомашната лигавица.

Хората, които извършват стресова работа, често получават гастрит. Солените и дразнещи храни, консумирани на местоработата ви, също могат да го причинят. Храните, съдържащи витамин U, са полезни за защита на стомашната лигавица – той може да помогне за лечение на стомашни язви или регенериране на клетките в стомашно-чревния тракт. Типични продукти с този витамин са зелето и броколите. Нарязването на зеле предния ден може да спести време в натоварената сутрин.

Наистина ли кафето подобрява паметта?

4) Посещението на тоалетната сутрин.

Това необходимо действие може да освежи началото на деня. Яденето на богати на целулоза (фибри) зеленчуци и плодове за закуска може да помогне при посещението на тоалетната. След основната закуска опитайте ябълки и банани за десерт! Чревната перисталтика определено ще стане по-ефективна.

5) Чашата кафе – накрая! 

След като стомахът ви е вече напълнен с малко храна, се насладете на чаша кафе. Тъй като стомахът вече не е празен, стомашният сок си е „намерил работа“ да смила храната, а не стомашната лигавица - и вредните ефекти на сока върху лигавицата са намалени. Кафето освежава ума ви, помага да започнете дейностите по дневния си график и е подходящо за активизиране движението на чревния тракт. Макар да съществуват индивидуални различия, съставките в кафето също стимулират движението на червата. След като сте хапнали, то определено вече не ще дразни стомаха ви или поне това дразнение ще бъде в минималната неизбежна степен. Някои хора отново изплакват устата си с малко вода, след като си изпият кафе – в това действие се откроява вниманието към такъв детайл като обезцветяването на зъбите.

Внимание! Статията има само информативен характер. Посъветвайте се с лекар-диетолог!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com