Опитайте тези закуски и напитки, ако искате да имате здраво сърце

10223
Опитайте тези закуски и напитки, ако искате да имате здраво сърце
Снимка: iStock

Сърцето ви е част от сърдечно-съдовата система на тялото ви, която включва също вашите вени, артерии и капиляри.

Той непрекъснато работи, за да осигури на вашите тъкани и органи кръв, богата на кислород и хранителни вещества. Всъщност средното сърце на възрастен бие 60 до 80 пъти в минута в покой, поддържайки всяка клетка в тялото ви постоянно подхранвана.

Вашето сърце ви поддържа живи и здрави и опазването на здравето му трябва да бъде основен приоритет. За щастие, спазването на диета с високо съдържание на полезни за сърцето хранителни вещества може драстично да намали риска от сърдечни заболявания и да насърчи оптималното функциониране на сърдечно-съдовата система.

Ето 11 здравословни закуски и напитки:

1. Чай матча

Матча е вид зелен чай, който съдържа високи нива на епигалокатехин галат (EGCG). EGCG е полифенолно съединение в зеления чай, което има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Консумацията на богат на EGCG чай матча може да помогне за подобряване на здравето на сърцето. Проучванията показват, че EGCG помага за предотвратяване на атеросклероза, натрупване на мастни вещества по стените на артериите и може да помогне за намаляване на възпалението и клетъчното увреждане.

Ето защо приемът на зелен чай е свързан с намален риск от сърдечни заболявания и инсулт в много проучвания.

Чаят от матча неслучайно се нарича японското чудо – кои са ползите му

2. Сардини в зехтин

Похапването на сардини, опаковани в зехтин, дава на сърцето ви мега доза здравословни мазнини, протеини, витамини, минерали и антиоксиданти. Сардините са малки, мазни риби, които се оказват един от най-богатите източници на противовъзпалителни омега-3 мазнини, които можете да ядете.

Ползите от омега-3 мазнините за здравето на сърцето са добре документирани и проучванията показват, че богатите на омега-3 диетични модели могат да намалят риска от сърдечно заболяване и неговите рискови фактори, като високи нива на триглицериди.

Приемът на зехтин също е тясно свързан с подобряване на здравето на сърцето.

3. Смес от орехи и череши

Известно е, че ядките и семената са здрави за сърцето. По-специално е доказано, че орехите подобряват функцията на кръвоносните съдове и намаляват рисковите фактори за сърдечни заболявания като възпаление, високо кръвно налягане и повишени нива на холестерол.

Тръпките череши са пълни с полифенолни антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението, предотвратяване на клетъчно увреждане и защита на сърцето ви.

4. Папая

Живата оранжева плът на папаята е пълна със съединение, наречено ликопен, каротеноиден растителен пигмент, който има много полезни качества.

Ликопенът има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и може да помогне за предотвратяване на атеросклероза и подобряване на притока на кръв, което го прави важно хранително вещество за здравето на сърцето.

Проучванията показват, че консумацията на богата на ликопен диета може значително да намали риска от сърдечни заболявания и да предпази от смърт, свързана със сърдечни заболявания.

5. Какаов горещ шоколад

Какаото е чиста форма на какао, която обикновено е по-малко обработена и е по-богата на хранителни вещества от повечето други какаови продукти.

Какаото е пълно с минерали и антиоксиданти, които могат да бъдат от полза за здравето на сърцето ви. Той е особено богат на флавоноидни антиоксиданти, които са известни със своите ползи за сърдечно-съдовата система.

Според научни изследвания, наслаждаването на какаови продукти може да помогне за намаляване на кръвното налягане, подобряване на функцията на кръвоносните съдове и намаляване на риска от сърдечни заболявания.

За да създадете питателна гореща шоколадова напитка без големи количества добавена захар, добавете 1 супена лъжица какао на прах към чаша горещо мляко по ваш избор. Отгоре поръсете с канела и подсладете с малко мед или кленов сироп - или следвайте тази рецепта.

6. Салата от цвекло, нахут и авокадо

Комбинирането на цвекло с авокадо и нахут прави цветна закуска, която със сигурност ще задоволи глада ви. Цвеклото е пълно с мощни антиоксиданти и нитрати, които могат да помогнат за подобряване на притока на кръв и намаляване на кръвното налягане.

Освен това цвеклото, нахутът и авокадото са отлични източници на фибри. Преглед на 31 проучвания установи, че хората, които консумират най-големи количества фибри, могат да намалят риска от коронарна болест на сърцето и инсулт с до 24%.

7. Печена салата с броколи и киноа

Консумирането на кръстоцветни зеленчуци като броколи и пълнозърнести храни като киноа е важно за здравето на сърцето. Броколите са изобилен източник на витамини и минерали, подобряващи здравето на сърцето, и съдържат серни съединения, които имат мощни противовъзпалителни ефекти.

Тази рецепта за салата съчетава хрупкави, богати на хранителни вещества броколи с киноа, псевдозърно, богато на хранителни вещества, необходими за здравата функция на кръвоносните съдове, като магнезий и калий.

Изследванията показват, че дъвченето на кръстоцветни зеленчуци и богати на фибри зърнени храни може да бъде чудесен начин да намалите риска от сърдечни заболявания.

Лекар разкри какво се случва с кръвта на хората, които всеки ден ядат череши

8. Чай от хибискус

Чаят от хибискус е тръпчива напитка, приготвена от цветовете на растението хибискус, а именно Hibiscus sabdariffa. Цветовете на хибискус са мощен източник на полифенолни антиоксиданти и е доказано, че екстрактът от хибискус има свойства за понижаване на кръвното налягане и холестерола.

Проучване при 25 мъже установи, че консумацията на около 250 мл напитка с екстракт от хибискус на ден значително подобрява притока на кръв и намалява кръвното налягане и нивата на възпаление в сравнение с пиенето на обикновена вода.

Чаят от хибискус може да се закупи в торбички или като насипен чай и да се консумира горещ или студен.

9. Салата със сьомга

Сьомгата е мазна риба, която е пълна с омега-3 мазнини, протеини, витамини от група В, желязо, селен, калий и магнезий, всички от които са полезни за здравето на сърцето.

Проучвания също свързват редовната консумация на мазна риба като сьомга с намалени рискови фактори за сърдечни заболявания като високи нива на триглицериди.

10. Салата от домати, фета и бял боб

Комбинацията от пресни домати, солено сирене фета, пресни билки и кремообразен бял боб прави перфектния избор за пикантни закуски, които да подхранват тялото ви по здравословен начин.

Доматите са сред най-богатите хранителни източници на благоприятния за здравето на сърцето пигмент ликопен и изследванията показват, че наслаждаването на домати и доматени продукти може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

11. Цитрусова вода

Добавянето на резен пресен цитрусов плод към водата може да помогне за подобряване на здравето на сърцето ви. Цитрусовите плодове като лимони и портокали са с високо съдържание на много полезни хранителни вещества и растителни съединения, включително етерични масла и флавоноидни антиоксиданти.

Няколко проучвания показват, че ежедневният прием на цитрусов сок помага за понижаване на нивата на кръвното налягане, което е важен рисков фактор за сърдечни заболявания.

Освен това добавянето на малко цитрусови плодове към водата може да ви помогне да увеличите приема на течности. Поддържането на подходяща хидратация е от съществено значение за функционирането на сърцето и дехидратацията може да увеличи риска от сърдечно-съдови събития, включително инсулт.

Опитайте да добавите резени лимон, лайм, портокал или грейпфрут към водата си за прилив на вкус.

Вашето сърце зависи от правилното хранене за оптимално функциониране. Спазването на здравословна диета, богата на храни, богати на хранителни вещества, е от съществено значение за поддържане на вашата сърдечно-съдова система в най-добра форма.

Изборът на закуски, които съдържат здравословни мазнини, протеини, витамини, минерали и антиоксиданти, за които е известно, че поддържат сърцето, е отличен начин да се погрижите за цялостното си здраве.

Опитайте да добавите няколко от изброените по-горе закуски в седмичното си меню за вкусен начин да се погрижите за сърцето си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com