Вредно ли е храненето в изправено положение ?

3390
Вредно ли е  храненето в изправено положение ?
Снимка: Pexels

Храненето в изправено положение може да има някои предимства, като по-бързо храносмилане и известна загуба на мазнини с течение на времето. Въпреки това, това може също да причини подуване на корема и да увеличи глада ви, което може да доведе до наддаване на тегло.

Тенденциите за хранене в изправено, седнало и легнало положение са имали своите моменти в светлината на прожекторите.

Например, храненето в легнало положение е било особено модерно в древен Рим и Гърция. Оттогава сядането за хранене се превърна в най-насърчаваната поза.

Съвсем наскоро някои хора започнаха да стоят прави, докато се хранят, или като начин да спестят време, или като начин да се противопоставят на заседналата работа в офиса. Други обаче настояват, че стоенето по време на хранене може да е вредно за храносмилането и да доведе до преяждане.

Така че добре ли е да се яде в изправено положение? Отговорът е, че зависи. Тази статия изследва наличните доказателства за това дали храненето в изправено положение е вредно или полезно.

Ако страдате от киселини - това са забранените храни за вас!

Изправянето може да ускори храносмилането

Позата, която заемате по време на хранене, може да повлияе на способността ви да смилате храната. Това е така, защото храната се изпразва от стомаха по-бавно, когато човек седи или лежи, в сравнение с прав.

Точните причини не са напълно известни, но гравитацията изглежда играе роля.

Стоенето може действително да ви помогне да загубите телесни мазнини

Някои хора вярват, че стоенето по време на хранене може да ви помогне да отслабнете повече, отколкото ако седите по време на хранене.

Ако комбинирате изправено положение с хранене, потенциално бихте могли да отслабнете с течение на времето, като същевременно ускорите метаболизма на храната в тялото си.

Друг начин, по който храненето в изправено положение може да ви помогне да отслабнете, е като повлияе на начина, по който възприемате вкуса на храната. Проучване от 2019 г. установи, че стоенето по време на хранене кара участниците да предпочитат по-малко храни, които обикновено са приятни на вкус, и повече храни, които обикновено намират за по-малко привлекателни.

Въпреки че целта на проучването беше да се проучи вкусът от гледна точка на това как може да се използва в маркетинга, констатациите биха могли също да подскажат, че стоенето по време на хранене може да улесни избора на здравословна храна. Това може да бъде нещо като зеленчуци, които някои може да намерят по-малко привлекателни като вкус, за разлика от мазните, преработени храни, които са популярни в стандартната американска диета. Въпреки това няма убедителни доказателства в това отношение.

Може да ви накара да се чувствате гладни

От друга страна, има някои доказателства, че яденето в изправено положение всъщност може да ви направи по-гладни.

Вашето тяло има няколко различни начина да определи дали сте гладни или сити. Един от тях е да усети колко храна има в стомаха. Степента, до която стомахът ви се разтяга след хранене, може да уведоми мозъка ви дали сте яли достатъчно.

Колкото повече стомахът ви се разтяга и колкото по-дълго остава пълен, толкова по-малко е вероятно да се чувствате гладни. Ето защо храни, които се усвояват бързо, като преработени въглехидрати, са склонни да ви карат да се чувствате по-гладни от тези, които отнемат повече време за усвояване, като фибри и протеини.

Може да помогне за намаляване на рефлукса и киселините

Киселинният рефлукс се случва, когато съдържанието на стомаха се върне обратно в хранопровода. Това е често срещан симптом на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) и може да доведе до усещане за парене в средата на гърдите, обикновено разпознавано като киселини.

Тези с рефлукс често се съветват да стоят изправени и да избягват облягане или прегърбване по време на хранене, както и няколко часа след хранене.

Това е така, защото облягането или прегърбването увеличава налягането в стомаха, което прави по-вероятно храната да бъде избутана обратно в хранопровода. Освен това гравитацията при изправяне помага на храната да се движи по-бързо през храносмилателната система.

Освен това, ако трябва да легнете, например когато заспите, по-добре е да лежите на лявата си страна, а не на дясната страна, което може да влоши рефлукса.

Може да причини подуване на корема

Въпреки че храненето в изправено положение може да ускори храносмилането, това също може да доведе до лошо храносмилане в някои случаи, особено когато става въпрос за въглехидрати.

Всеки може да изпита газове и подуване на корема от несмлени въглехидрати.

Две групи хора обаче са особено склонни да изпитат такива неудобства – тези с непоносимост към лактоза.

Предизвиква ли канелата киселинен рефлукс?

Изследванията показват, че стоенето по време на хранене може да помогне за по-бързото разграждане на храната, която ядете, и дори може да доведе до известна загуба на мазнини с течение на времето.

Въпреки това, той също може да причини подуване на корема или да влоши глада, което в крайна сметка може да доведе до добавени килограми.

Хората с киселинен рефлукс или хранителна чувствителност като FODMAP или лактоза са особено податливи на проблеми с храносмилането, докато стоят, особено от въглехидрати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com