Заменете сьомгата с тази много по-полезна и евтина риба

113051
Заменете сьомгата с тази много по-полезна и евтина риба
Снимка: Thinkstock

Не винаги най-скъпата храна е най-полезна за организма ни. Заменете скъпият котлет от сьомга с тази много по-евтина, но изключително полезна риба.

Херингата е здравословен, достъпен и вкусен вид мазна риба, която е пълна с полезни хранителни вещества. Тази малка риба със сребрист цвят живее предимно в близост до крайбрежните райони на Атлантическия и Тихия океан.

Маслеността на херингата позволява не само да се консумира в прясно състояние, но и да се маринова, осолява и/или опушва, като по този начин се съхранява и е източник на хранителни вещества през цялата година.

Още: Тайните на замразената риба - за какво да внимаваме

Според д-р Александър Мясников: „Много хора не осъзнават, че тази евтина риба е една от най-здравословните. Херингата съдържа огромно количество омега-3 - в сравнение с други видове риба, тя е лидер по насищане с мастни киселини, които са изключително важни за функционирането на организма“.

Херинга: 9 ползи за здравето

1. Херингата е с много високо съдържание на омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителни свойства, а консумацията на мазна риба е доказала това;

  • понижава нивата на триглицеридите
  • Намаляване на нивата на VLDL (липопротеини с много ниска плътност)
  • Увеличават нивата на HDL
  • Смята се, че всички тези промени намаляват риска от сърдечносъдови инциденти. Положителен е фактът, че херингата е отличен източник на омега-3, а едно стандартно филе от херинга осигурява 3181 мг. омега-3.

    2. Херингата съдържа различни антиоксиданти

    Когато чуят думата "антиоксиданти", повечето хора се сещат за неща като зелен чай и червено вино. Два от най-мощните антиоксиданти обаче са основни хранителни вещества, а именно витамин Е и селен. И двете хранителни вещества играят важна роля за имунната система и спомагат за свеждане до минимум на уврежданията, причинени от свободните радикали на телесните тъкани. На 184 г. филе херинга осигурява съответно 96 % и 10 % от препоръчителните количества селен и витамин Е.

    3. Херингата осигурява значително количество витамин D

    Всеизвестно е, че (безопасното) излагане на слънце е най-добрият източник на витамин D. Съществуват обаче и някои отлични хранителни източници на витамин D3, а херингата е сред най-добрите. За да илюстрираме това, само едно филе херинга осигурява 307 единици витамин D, което се равнява на 76,8% от препоръчителната доза.

    Витамин D има многобройни жизненоважни роли в човешкия организъм и изследванията показват, че той може да намали риска от сериозни заболявания като рак и сърдечносъдови заболявания.

    4. Богат на протеини

    Херингата е богата на протеини, а едно обикновено филе от 184 грама предлага 33 грама висококачествени протеини. Като пълноценен източник на белтъчини херингата осигурява всички незаменими аминокиселини в достатъчно количество. Освен това, тъй като херингата съдържа само около 291 калории на филе, тя е сравнително нискокалорична и по този начин богата на протеини храна.

    5. Херингата има ниски нива на живак

    Въпреки че морските дарове като хранителна група са много полезни, някои популярни видове (като рибата меч) съдържат големи количества живак. Живакът е токсичен тежък метал, който може да предизвика широк спектър от неблагоприятни ефекти върху здравето на организма и е токсичен за основните органи. За щастие, друго предимство на херингата е, че тя е една от най-чистите океански риби и съдържа минимални количества живак. Така например изследване на FDA показва, че средната концентрация на живак (PPM) в херингата е 0,078. В сравнение с видове риби като акула (0,979 PPM), риба меч (0,995 PPM) и риба тон (0,358 PPM), това е много ниско ниво.

    6. Може да увеличи производството на азотен оксид (който понижава кръвното налягане)

    Едно скорошно проучване показва, че херингата има ефект на увеличаване на производството на азотен оксид. В това проучване, проведено на случаен принцип, участниците от мъжки пол са разпределени или на "диета с херинга", включваща пет хранения седмично с херинга в продължение на четири седмици, или на "диета с пилешко месо" със същия график. Мъжете на диетата с херинга показали увеличение на азотния оксид в кръвта в сравнение с мъжете на диетата с пилешко месо. По-високите концентрации на азотен оксид в кръвта обикновено водят до понижаване на кръвното налягане. Въпреки това, тъй като това е било само малко проучване (15 участници), са необходими допълнителни изследвания.

    7. Невероятно богата на витамин В12

    Херингата съдържа големи количества витамин В12. На 184-грамово филе херингата осигурява 419% от препоръчителната доза за този витамин. Освен това херингата съдържа добро количество от другите витамини от група В, които играят съществена роля в енергийния метаболизъм. Витамин В12 е един от най-често срещаните хранителни дефицити в света, особено при възрастните хора. Изследванията показват, че до 38 % от възрастните хора могат да проявят леки признаци на недостиг. Тъй като само едно филе от херинга съдържа толкова много витамин В12, то е отличен хранителен вариант за хората, изложени на риск от дефицит.

    8. Херингата е много богата на хранителни вещества

    Херингата съдържа голяма концентрация на хранителни вещества при много малко калории, което я прави много богата на хранителни вещества храна. Така например херингата доставя всички основни хранителни вещества (в различни пропорции). Тази мазна риба предлага и многократно повече от препоръчителната доза за витамин В12 и витамин D на 100 грама - и всичко това само със 158 калории. Като се има предвид, че херингата е и отличен източник на омега-3, тази комбинация от хранителни вещества трудно може да се получи от друга храна. Накратко, херингата е чудесен източник на хранителни вещества.

    9. Херингата е на достъпна цена и е много вкусна

    И накрая, макар технически да не е "полза за здравето", херингата предлага и отлично съотношение цена-качество. Тя е много евтина и лесно достъпна и можете да я купите в множество различни разновидности - прясна, маринована, пушена или консервирана. Освен това херингата е много вкусна риба; тя е много ароматна и има меко, нежно месо благодарение на високата концентрация на мазнини. Това, че храната е здравословна и питателна, невинаги е достатъчно, ако никой не иска да я яде, но херингата е приятна за консумация храна.

    Херингата не се радва на същата слава и популярност като мазните риби като сьомгата и сардините. Въпреки това тя е също толкова питателна и има свой собствен уникален вкус. Херингата е значителен източник на витамин В12 и витамин D и е сред най-богатите на хранителни вещества храни. Като цяло херингата е източник на множество основни хранителни вещества и може да бъде чудесно допълнение към здравословното хранене.

    Още: Как да изберем правилната риба?

    След като разгледахме всички ползи от консумацията на херинга трябва да отбележим, че Д-р Мясников съветва херингата да се консумира със сварени с кората картофи, без сол, т.к. тази риба често се предлага овкусена с голямо количество сол и в случая тази съставка може да навреди. По този начин тялото може да си набави значителна доза полезни и необходими за него вещества като витамини и минерали, без да се обременява с излишни количества сол.

    Статията има информационен характер, ако имате въпроси свързани с хранителният ви режим се консултирайте с лекар.

    Вижте всички последни новини от Actualno.com

    Още от ПОЛЕЗНО:

    4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

    Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

    Какви са причините за засилването на сезонните алергии

    Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

    Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

    Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

    Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

    Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

    Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

    Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

    Етикети:

    Помогнете на новините да достигнат до вас!

    Радваме се, че си с нас тук и сега!

    Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

    Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

    Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

    И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

    Банкова сметка

    Име на получател: Уебграунд Груп АД

    IBAN: BG16UBBS80021036497350

    BIC: UBBSBGSF

    Основание: Дарение за Actualno.com