Генералско състояние на страх

11696
Генералско състояние на страх
Снимка: БГНЕС

За незнаещите – това е една от книгите на великия американски писател Майкъл Крайтън (Състояние на страх). Темата ѝ е най-общо казано глобалното затопляне, но всъщност е много повече – прочетете книгата, за да разберете.

Същото почва да става положението и в България – с темата за коронавируса, която е и нещо много повече. И то се вижда от ежедневните брифинги на генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

На Светли понеделник той беше принуден да отговаря на въпроси – защо няма рязък пик на болните по Великденските празници? Дали повечето болни, които се появяват спрямо няколко седмици назад, не са заради повечето тестове, а не защото българите все гледат да нарушат правилата? И какво всъщност е положението с правене на тестове тогава, когато явно имаш здравословен проблем и си стигнал до болница – но в провинцията?

Отзад-наред – генералът не приема въпроси по Facebook сигнали, а такъв пореден дойде – за потвърдено болна от COVID-19 възрастна жена, която в болницата в Белене е трябвало да си плати за тест при всички официални приказки за безплатното ни здравеопазване в този аспект. Само че за огромно генералско неудоволствие, социалната мрежа е източник на информация и по-точно – на данни. Сурови данни, така да се каже, които трябва да бъдат потвърдени или отхвърлени и да се роди надеждна информация. И по мое категорично мнение няма как да стане, когато официалният източник т.е. генералът отказва отговори директно. Също както и когато Великденските празници минаха, а началникът на генерала говореше на 4 април как след 2-3 седмици ще сме в Ада. Сега сме 21 април, още не сме в Ада - макар че последните данни сочат 51 случая за денонощие, т.е. изглежда най-високото, макар че Wolrdometers дава данни за 16 април за 53 случая, но на сутрешния брифинг на 17 април беше съобщено за 42!

Защо няма епидемиологичен взрив - нали все някой се разхожда, все някой изчезва от София, лъжейки по каква причина? Имам чувството, че все някак става така, че когато временните резултати са окуражаващи, виновни са "най-добрите мерки в Европа", а когато не са - виновни са разхайтените неспазващи. Въпросът "защо" обаче остава, колкото и пъти да има ехидни подмятания към задаващи го колеги, които за пръв път са на брифинг по генералска оценка и затова не са в темата. Генерале, да не Ви разочаровам, но все още сред занимаващите се с информационно отразяване има хора, които четат много и чат-пат мислят – вече е Ваш проблем Вие колко имате време да се занимавате с различни въпроси и напълно логични разсъждения като това, че колкото повече тестове правим, толкова повече сблъскали се с COVID-19 откриваме. Ако нямате време, отменяйте брифинга, пращайте по едно прессъобщение да го повтарят всички като мисирки и работете на спокойствие за още по-добри резултати. Дотогава, моля, бъдете така добър да представите една по-различна статистика - колко в процентно отношение се увеличават болните спрямо броя на направените тестове? Това много добре би отговорило на въпроса колко спазваме мерките и би дало още повече тежест на препоръките и мерките! Да не се окаже, че всъщност няма (голямо) увеличение на болни спрямо увеличението на тестуване! Днес, 21 април, вече една колежка се сети да попита - вие изключихте микрофона и си тръгнахте!

В този ред на мисли идва времето, в което ще трябва отговорните да кажат дали удължават извънредното положение и на какво основание. Защото от медицинска гледна точка е пределно ясно колко хубаво е всички да бъдем затворени по колибките си, да си седим там и коронавирусът да не може да ни пипне. Само че от гледна точка да оживеем се налага да излизаме от тези колибки – да търсим храна, да спечелим парите, с които ще си я купим! И това е само на първично ниво – тази епидемия със сигурност взема и ще вземе много и много от всеки от нас, от онази тъкан най-вече в психологично отношение, която ни е правила личностите, които още си мислим, че сме.

Затова е хубаво генералите в тази държава да се сетят най-после, че хората не са войници! Хубаво е да им дадат и надежда. Ако не могат, хубаво е да намерят някой, който може. Не за друго, а защото хората без надежда се превръщат в нещо, което не може да се опише като хора!

п.п. И още нещо: Генерали, комисари и т.н. - ако си мислите, че е много успокояващо да давате брифинги в 23:00 часа как няма радиация от Чернобил, НЕ Е! Писах вече поне два пъти за нуждата от пиар специалист - явно така и не го търсите! Щом давате брифинг в 23:00 часа, по мое професионално мнение на работещ в информационната сфера значи или сте много закъснели с темата, или сте много подранили - вие си изберете! И чест към генерал Мутафчийски, че каза на днешния сутрешен брифинг (21 април), че премиерът Бойко Борисов бил инициатор на поредната среднощна пресконференция - по време на криза си проличава най-добре кой колко струва!

п.п. 2: И внимание към един материал на колегите от "24 часа", прочетете го, заслужава си: "Разнасят ли разходките COVID-19? Числата казват не, щабът казва да"

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Ще стане ли по-лошо: как се променя климатът в Гърция

В Япония: Има ли "турбо рак" от ваксините срещу Ковид-19? Проверка на фактите

Украйна: западни оръжия срещу цели в Русия?

Как Грузия върви по пътя на Украйна

Нотариуса и триумфът на злото над доброто

Ще ограничат ли в Германия скоростта по магистралите?

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com