Vox populi и един Brexit, моля!

3513
Vox populi и един Brexit, моля!
Снимка: Getty Images/Guliver

След първоначалния шок от това, което сториха британците на 23 юни, страстите в Европа като че ли отново завиха в различни посоки.

Евробюрократите сякаш не искат да се залавят с темата Brexit "поне засега" и търпеливо са заели позиция Stand by. Противно на медийната истерия, Великобритания не е "разтърсена", "срината" и "унищожена", а животът продължава с или без Дейвид Камерън.

Великобритания вече си има министър по въпросите на Brexit

Новият британски премиер Тереза Мей назначи Дейвид Дейвис за министър по въпросите на Brexit. Неговата работа ще е да организира излиза...

Референдумът за излизане от Европейския съюз си беше (макар не в чиста форма) Vox populi - глас на народа. Казвам не в чиста форма, защото ударна доза популисти като Найджъл Фараж, Борис Джонсън и Андреа Лийдсъм оврякаха Кралството с призивите си за напускане на ЕС. Вижте ги сега обаче - те бързо-бързо се евакуираха от потъващия кораб, осъзнали реалната ситуация. Но живота винаги дава втори шанс, та и така се случи с Борис Джонсън, който получи поста външен министър на Великобритания.

Момчето си отива

В своя статия от 24 юни, непосредствено след като станаха ясни резултатите гласуването, авторитетното издание The Independent, каза "Довиждане" на Дейвид Камерън, определяйки го като най-лошия премиер от много години насам.

В действителност през цялото време на своето управление темата за Европа беше базкрайно досадна на министър-председателя. Неколкократно той тропаше с крак на европейските лидери по различни въпроси.

Именно Камерън обеща по време на предизборната си кампания за парламентарните избори в страната през 2015 г. да проведе референдум за членството на страната в ЕС. Но когато този момент действително настъпи, премиерът си даде ясна сметка за последствията при едно излизане от съюза, ето защо отривисто започна да лобира за оставане в голямото семейство на страните членки. И се надцени, и загуби.

Борис Джонсън е новият външен министър на Великобритания

Бившият лондонски кмет и основно лице зад кампанията за напускане на ЕС от Великобритания Борис Джонсън беше назначен за външен министъ...

Тя идва

След като не останаха варианти за министър-председателския пост на страната, лидерът на Консервативната партия Тереза Мей официално беше назначена на поста премиер на Великобритания.

"Излизайки от съюза, ние ще създадем смела, нова, позитивна роля за нас в света“. В такъв дух прозвуча първата реч на Мей на "Даунинг стрийт" 10. Тя даде ясно да се разбере, че "Brexit значи Brexit" и ще се съобрази с волята на хората. Макар в действителност резултатите от референдума да бяха насочени по-скоро срещу правителството на страната, а не толкова срещу Европейския съюз, Тереза Мей ще бъде поставена наистина в динамична ситуация да усмири, от една страна, страстите в собствената си държава, а от друга - да разведри намусените погледи на европейските лидери.

​Илюзиите потънаха​

В действителност референдумът противопост​а​ви гласа на провинцията срещу този на модерните градски елити​. Голяма част от хората получиха отрезвителен шамар след вота, осъзнавайки какво всъщност "Великата Британия" може да загуби. Вълна от недоволство се надигна най-вече в лондонското сити, където живеят и работят хора от всички краища на света.

Тереза Мей официално стана министър-председател на Великобритания

Лидерът на Консервативната партия Тереза Мей официално беше назначена на поста министър-председател на Великобритания. Тя е издигната н...

Илюзиите обаче, че Великобритания ще се ползва със същите привилегии, но ще е вън от Съюза, бързо потънаха, а Брюксел твърдо поддържа тезата, че излизането трябва да е колкото се може по-скоро.

Народът на Елизабет II, поръчал си "един Brexit, моля!", ще трябва да си понесе дългосрочните последствия и хубаво да си даде сметка дали чрез лекомислие занапред ще определя бъдещето си. ​

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com