X
 
 

Избран по особено мъчителен начин

10141 5
Избран по особено мъчителен начин
Снимка: БГНЕС
От януари 2020-а България ще има нов главен прокурор. И то за цели 7 години. Толкова, според Конституцията, трае един от най-дългите мандати в държавата. Мандатът на държавния обвинител. На обвинител №1. Иван Гешев. Който се оказа единствен кандидат за поста, но ако се съди по начина, по който беше избран – далеч не най-безспорният. По дългия и особено мъчителен начин, по който беше избран, пък и със собственото си поведение, вече избраният кандидат показа, че е повече от спорен. Направо си беше оспорен, въпреки "бетонното", според някои медии (добре ги знаем кои точно и кои са им собствениците), мнозинство, с което беше избран.

Преди всичко съмнения породи фактът, че кандидатът беше единствен. От което излиза, че в България има дефицит за прокурори. Май в самата колегия няма чак толкова много хора, способни да защитават безпристрастно обществения интерес в съдебния процес. А изпълнителната власт (в лицето на правосъдния министър, който имаше право на номинация за главен прокурор), е подозрително единодушна със съдебната. И не само в този случай. Знак за това е и единодушието във Висшия съдебен съвет(ВСС), който, да не забравяме, съдържа и политически квоти. Излиза, че единствената ваша номинация е и наша номинация.

Представляващият ВСС омаловажи нападката на Иван Гешев срещу съдия от ВСС

Беше необходимо да се развие някакъв дебат, както се и случи. Може би дискусията да е била малко по-остра на моменти, но като че ли с ц...

Чувството за мъчителност и безнадеждност се подсилва и от факта, че президентът върна първия избор на Гешев като някак под сурдинка спомена, че не е добре кандидатурата да е единствена. Не се разбра защо обаче това не е добре, според него - държавния глава, който има поне ролята на коректив и правото на последния подпис. Конституцията пък е така нагласена, че в случая президентското вето е не само предпоследно, но и нищо незначещо. За справка – вчерашната мъчителна петчасова дискусия, предшестваща окончателния избор. На нея имаше заплахи, обиди, кандидатът си изтърва нервите (отново) и демонстрира поведение, което всъщност трябва да санкционира в съдебната зала. И намекна какви са тези, които оспорват избора му и какво ги чака.

Оттук нататък остава усещането, че след мъчителен избор следва особено мъчителен мандат. По ирония на съдбата, на трийстата годишнина от българския преход, който по замисъл трябваше да промени нещата към по-добро, включително и в съдебната система. Впрочем чуха се уморени гласове, че никой не е изненадан от предрешения избор. И тези гласове имат основание. От времето на Иван Татарчев България въобще не случи на обвинител №1. Не е нужно дори да коментираме Никола Филчев. Сменен от кадровото откритие на президента Първанов Борис Велчев. С приемник – кадровото (не само на ГЕРБ) откритие Сотир Цацаров (особено активен на вчерашния гротесков дебат), който подаде щафетата на собствения си образ и подобие Иван Гешев.

Преди 20 години един вече бивш държавник въздъхна "печалното е, че българинът се отказа от правосъдие". С днешна дата положението е същото. България все още си има мафия, но не се сдоби със свой Джовани Фалконе. По особено мъчителен начин.

Автор: Спасиана Кирилова

Атанаска Дишева: Една дума стига за избора на главен прокурор - предрешен

Помолена да коментира с две думи направеният избор на Иван Гешев за главен прокурор, членът на ВСС съдия Атанаска Дишева бе лаконична: ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Карлос Контрера 4 Карлос Контрера преди 3 седмици Профил на трол?
  Иван ГЕШЕВ бе наложен с ПОЛИТИКО-МАФИОРСКА МУТРО-КЛИЗМА за главен прокурор, при което възникнаха множество въпроси! Випусникът на милиционерския ПУЦ-Симеоново Иван ГЕШЕВ (приравнен за "правист") и брат му Георги ГЕШЕВ (каратист и УБО-охранител и до сега) имат ли нещо общо с Лиляна ГЕШЕВА - екс-шефка на секретната секция на РУМНО, заловена да изнася заедно с екс-РУМНО полк. Яни Янев, секретни матер виж още ›› иали за руското ГРУ през 2000-2001г.?! А с царския полицаи Никола ГЕШЕВ?! А някой да каже какви са предците и фамилията на братята ГЕШЕВИ?! Че са били ПРАВОВЕРНИ КОМУНИСТИ е ясно - в РУМНО, милиционерския ПУЦ и в УБО не се приемаха (-т) "съмнителни", още по-малко в прокуратурата и НСО! Въобще необходима ли е отделна военизирана прокуратура от комунистически тип, ИЛИ трябва да се върнат прокурорските колегии ИЛИ да се обединят сегашните прокуратура и следвтвие в Съдебно-следствена колегия към съответните съдилища без организационна, функционална и кадрова зависимост между отделните прокурори / съдии-следователи, така както е било по времето на действие на Търновската конституция, а е и досега в повечето деморатични страни?! Не е ли Иван ГЕШЕВ човекът на руската Чайка (Кремъл) в българската военизирана прокуратура от руско-комунистически тип?!
 • Тапчакурофф 3 Тапчакурофф преди 4 седмици Профил на трол?
  Пучи-таема гуспужа, бих ли моал да ти го...
 • Октомври 2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  На всеки дето е участвал в Цирка/изборите/ и със самото си участие е легитимирал АНТИНАРОДНАТА КОМПРАДОРСКА система на АНТИНАРОДНАТА КЛИКА 10111989 .КЛИКА на която е БЕЗПРЕДЕЛЕНО ВЕРЕН лицто от снимката ами ЖЕЛАЯ ви най МАЛКО 450 години същият да ви е ГЛАВЕН , а борисов бойко Премиер. НАЙ МАЛКО 450 години я някоя изолирана зона. ЧЕСТИТО.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Мъниците си лаят, а мафиотският керван си върви ли върви към доразграбване и унищожение на България, то раята повече и не заслужава, една по една камилите окапват или бягат от пустинята, накрая тиквата и останалите разбойници ще намерят прохладен оазис, ще се скрият и ще се присмиват на простотията и глупостта на племето, ако още съществува нещо от него.
 • Кучетата си лаят. Сценарият си върви... 1.1 Кучетата си лаят. Сценарият си върви... преди 1 месец Профил на трол?
  20 гласа"ЗА" и 4 гласа "ПРИТИВ"...уфььь,че "мъчително"...
  : 13 !