Конституционният прът на Плевнелиев и другите

8684
Конституционният прът на Плевнелиев и другите
Снимка: БГНЕС

Три от въпросите в референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", са противоконституционни. Това реши Конституционният съд на свое заседание на 28.07.2016 г. Отпадат въпросите за електронното гласуване, за намаляване на броя на депутатите от 240 на 120 и за прекия избор на полицейски началници по места.

Президентът Росен Плевнелиев приветства решението на съда. В предаването си от същата вечер Слави Трифонов коментира, че това, което е направил Конституционният съд, е законно, но не е морално. Екипът на "Шоуто на Слави" готви концерт на Орлов мост в София седмица преди изборите наесен - на 29 октомври.

Трифонов: Мисля, че КС ме тика към нещо, за което определено се двоумя (ВИДЕО)

Мисля, че Конституционният съд и разни други субекти доста сериозно ме тикат към нещо, за което аз определено се двоумя. Не знам, когат...

Коментар на редактора

Миналата седмица се вдигна толкова политическа, популистка и експертна врява около отказа на Конституционния съд да допусне три от шестте въпроса за референдума, иницииран от екипа на "Шоуто на Слави", че сякаш вече няма нужда от каквито и да било приказки. Ето защо ще споделя с Вас две неща, които мисля по темата.

Уважаеми читатели, наесен имаме уникалната възможност да бъдем питани. Ще се питаме по въпроси, зад които голяма част от обществото стои със своя подпис. Тоест това са въпроси върху които ние ще трябва да кажем "Да" или "Не". Въпроси от нашето настояще за нашето бъдеще.

Ще се питаме бе! Искаме ли, или не искаме. И ние пак ще решим какво искаме! В това е същината.

Няма значение кой е организирал този референдум - дали е екипът на "Шоуто на Слави", дали е Сдружението на българските пенсионери, дали е Асоциацията на сладкарите, дали е бай Петър и неговите приятели по чашка...

Слави Трифонов: Това, което прави Конституционният съд, е законно, но не е морално (ВИДЕО)

"Уважаеми зрители, че чертата е начертана, е начертана. Черта има - от едната страна е българският народ, а от другата - политическата ...

Хубави, лоши, грешни, противоконституционни, настоящите въпроси са пожелани от повече от 700 000 българи. Толкоз! Какво има разни псевдоексперти и публични кречетала да овикват цялата държава?!

Ако не извървим сами пътя в грешки и тръни, как ще израсне обществото ни? Ако не си задаваме, дори и откровено глупави въпроси на нови и нови референдуми, как ще узреем в мисленето си, в отношението си към България? Имаме много какво да свършим като граждани, за да подобрим живота си и една от тези възможности минава през референдумите. Искрено вярвам, че можем да постъпваме и мъдро като народ!

Второто нещо, с което и ще завърша, е свързано политическата клика у нас.

Президентът Росен Плевнелиев нанесе конституционен прът върху демократичното ни право да се питаме, уважаеми читатели! Държавният глава, Съдът, който уж защитава върховния закон на страната, и цялата политическа върхушка се страхуват да чуят мнението на своя народ. Страхуват се, че това мнение би разместило крайно порочното държавно статукво. Страхуват се от инакомислещите, защото те пречат!

Много би им се искало и останалите три въпроса от референдума, иницииран от екипа на Слави Трифонов, да отпаднат. Но те не ги свалиха отново от страх. Страх от реакцията на обществото! Страхът народът да бъде питан спря окончателно и референдума на Веселин Марешки.

Плевнелиев приветства решението на КС да ореже референдума на Слави (ВИДЕО)

Президентът Росен Плевнелиев приветства Решението на Конституционния съд относно противоконституционност на три от въпросите, по които ...

Въобще, политиците у нас се интересуват от мнението на народа само по време на поредните безсмислени избори, защото тогава имат ефективни механизми да го манипулират.

Когато наложиш конституционен прът в желанието на много българи да бъдат питани, ти работиш за утвърждаващото се безсмислие в такава държава!

Тази Конституция е нашата, уважаеми читатели! И ние можем да решаваме какво да се промени в нея! Защото цялата държавна власт произтича от народа, нали?! Ето защо по-лесно ще се научим да поемаме отговорност за изборите, които правим, когато започнем да се питаме. Защото тогава ще започнем и да растем! И тогава никаква политическа класа няма да има значение!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Размисли върху кабинета на служебния премиер

Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com