Руският газ: Примерът защо ЕС още е политически недорасляк

8439
Руският газ: Примерът защо ЕС още е политически недорасляк
Снимка: Gettyimages

За големите може, малките – да духат супата. Така почва да изглежда ситуацията с руския газ за Европа, ако се позаслушате и позачетете малко. Или с други думи – за България, Полша и Финландия не може, за Германия и Италия – няма проблем. Само че в енергетиката никога не е просто.

Имаме писмо от ЕК, според което откриването на сметка в рубли за плащане на руския газ е нарушение на евросанкциите. Това заяви зам.-енергийният министър Пламен Данаилов. Но депутатът от "Продължаваме промяната" и председател на Комисията по енергетика в парламента Радослав Рибарски каза, че сме попитали ЕК какво е положението и че: "трябва да бъде изяснено откриването на сметка счита ли се на подлежащо на санкции".

За сведение на нашего брата, включително управляващите, Европейската комисия вече даде публично разяснения – в обедния си брифинг от 17.05.2022 година. Разбира се, трябва някой да гледа и слуша. Та на този брифинг говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер беше здраво притиснат по въпроса с плащането в рубли. И отговорът е: "излиза извън пределите на насоките, които Европейската комисия дава за спазване на режима на санкциите срещу Руската федерация". А насоката гласи – плащате в твърда валута (евро или долари) и с това ангажиментът към "Газпром" (Русия) е приключен. "Да откриете сметка в рубли ще отиде извън насоките и няма да отговаря на режима на санкции (срещу Русия)", каза Мамер.

Схемата с плащането на руския газ

Указанието на ЕК е, че трябва да се плаща съгласно условията на действащия договор т.е. в твърда валута в повечето случаи на контракти между страни-членки на ЕС и Русия и да се декларира, че щом това плащане е извършено, купувачът е изпълнил задължението си по договора с "Газпром". "Газпром" обаче счита плащането за завършено чак когато парите се превалутират в рубли - или поне официално така казва. Но пред Reuters дипломатически представители на страните-членки на ЕС коментират, че нарочно съветите на ЕК са били двусмислени, за да може да се откриват сметки в рубли. Официално ЕК не коментира неофициални срещи и разговори.

Каква е схемата на плащане за руския газ, която руският президент Владимир Путин наложи след като страната му попадна под ударите на западните санкции? Всеки купувач от "неприятелска държава" си открива две сметки в "Газпромбанк" - едната е в твърда валута (евро или долари), а другата е в рубли. Купувачът плаща в твърда валута, след това парите се превалутират в рубли, като това става при сделка на Московската фондова борса. Няма срок кога ще бъде завършена сделката т.е. може да бъде платено в твърда валута и да изтече срока за получаване на газова доставка преди конвертирането в рубли, няма и гарантиран пазарен принцип на обмен, защото борсата е под пълния контрол на Русия. В първото десетдневние на май обаче Кремъл даде леко назад и "Газпром" предложи превалутирането да става през Националния клирингов център на Русия. По този начин има повече сигурност за купувача, тъй като в клиринговите къщи задължително има трета страна т.е. арбитър, който е неутрален спрямо купувача и продавача.

Разковничето

След 6:25 минута на по-горния запис от брифинга на ЕК Мамер изрично казва: "Страните-членки са отговорни за това санкциите (срещу Русия) да се спазват. Така че това е отговорност и задача на националните органи да осигурят, че компаниите спазват санкциите в рамката, одобрена от Европейския съюз".

За неразбралите тежкия чиновнически език - всяка страна-членка сама контролира спазването на санкциите. Повтарям - сама. Европейската комисия не контролира нищо по въпроса. Откриването на сметка в рубли е нарушение, само че всяка държава-членка сама трябва да го контролира и да спре своята/своите компания/компании. И точно тук идва голямата слабост на ЕС - пред Путин или пред който и да е голям външен съперник.

За Русия е много важно Германия и Италия да не бъдат лишени от руски газ - като нищо по-важно, отколкото дори за Германия и Италия. Затова, за тях "Газпром" дава различни условия, не като за България. Съответно, германските и италианските власти трябва да кажат дали тези условия не нарушават европейските санкции. Това е все едно да дадеш на дете шоколад и да го чакаш само да прецени колко е здравословно да изяде. Или сладолед. Или торта.

Отново опираме до основното - ЕС не е федерация като Съединените щати. Европейските органи (Европейският парламент и Европейската комисия) нямат силата на Конгреса и на американския президент. За истински важните решения в ЕС трябва единодушие, а винаги има по някой Орбан, някоя Меркел (вече Шолц), някой Марио Драги, който да бъде достатъчно притиснат от вътрешни кръгове, та да изпорти единството. А Путин създава достатъчно условия това да се случи - действа на принципа "разделяй и владей". За едни си затваря очите как точно плащат за газа, за други е пределно строг. На едни дава по-голямо бонбонче, на други не дава нищо и тръби как не дава, та да засилва натиска върху първите - и Кирил Петков го каза. Тези, които не получават нищо, обаче са достатъчно малки, та да не повлияят съществено на притока от твърда валута, която му трябва, за да си води войната в Украйна. А големите не са притиснати от стройна държавна структура (федерация), за да бъдат принудени да не клинчат. Така печели Путин - защото при истинско обединение на ЕС за газа и петрола, парите му да води война ще са толкова, колкото са джобните на тийнейджър, върнал се 3-4 часа след вечерния си час: Руски експерт: Сега Европа не може да се откаже от руски газ, след 5 години ще е по-лесно

В резюме: Сульо и пульо, а и такива, които се имат за много умни, си мислят, че Брюксел може да каже на Берлин и Рим какво да правят с газа от Москва. Да, ама не може - защото ЕС е граден дотам, че ако няма пълно съгласие по даден въпрос, всеки си прави каквото си знае. В случая с газа и за България се отнася - ако вземем да открием сметка в рубли, ЕК нищо не може да ни каже, трябва тукашните комисии тип КЕВР, КЗК и КЗП да кажат. Посмейте се, има нужда.

Това е положението - следващият път когато някой "патриот" пак почне да дудне за "суверенитет", сетете се за този случай. В случая с руския газ обаче войната на Путин в Украйна помогна на Европа, защото сега наистина се мисли и работи да няма такава нужда от руски газ. Няма да стане бързо, но ще стане - големите са големи точно защото мислят и работят за такива неща. Крайно време е обаче да се поработи и върху самия ЕС.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Радев да управлява чрез хора на Борисов - каква ирония!

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com