За геноцид няма две гледни точки

6338
За геноцид няма две гледни точки
Снимка: Getty Images

А ти откъде знаеш? Не си безпристрастен, трябва да се отрази и другата гледна точка!

Познато ли ви е? Ако имате профил във Фейсбук, със сигурност.

Като човек, чиято професия вече 15 години е да се занимава с информация, не бих могъл да напиша по-добре от колегата Райко Байчев колко голям кошмар станаха социалните мрежи. Но лесно бих могъл да обобщя - технологиите трябваше да създават умни хора, обаче всъщност са за умни хора.

Какво значи да има различни (обикновено две) гледни точки? Защо са ни? Просто е - за да можем да преценим каква е истината. Повтарям го - да можем да преценим каква е истината.

Сега нека погледнем Буча. Каква е неруската гледна точка? Градът беше завладян и дни наред окупиран от руски войски. Войници на суверенна държава (Русия), която нападна друга суверенна държава (Украйна). Русия нарича това "специална военна операция" - не признава дори, че е война. Признава обаче, че я стартира.

Какво представлява войната? Войната включва най-малко две организирани групи (държави, правителства, общности) и е предумишлена, поне от страната на едната група, и поне една от групите използва насилие срещу другата. Сега да си припомним - кой обяви и стартира "специална военна операция" - Русия или Украйна?

Нататък - Буча беше под руски контрол за горе-долу 2 седмици. Руснаците бяха тези, които определят какво става там. Когато Украйна си върна контрола, завари купчини трупове. Бяха показани редица снимки и видеа какво е положението, а медии като BBC и The New York Times изрично направиха съпоставки и със сателитни снимки, за да потвърдят дали е вярно това, което виждаме. ВЯРНО Е! Другата гледна точка т.е. руската - това е постановка, няма трупове. Доказателства, че е така - снимки, видеа (как "актьорите" идват и лягат на улицата), сателитни изображения, които да уловят "разполагането на декорите" (нищо не може да се скрие от очите на сателитите, а Русия също има такива) - НЯМА! Има само опит да се очерни всичко това чрез лъжа за визуална илюзия заради изкривяване на образ в огледалото за обратно виждане на минаващ по улицата автомобил.

Дотук с логиката - тя обаче не действа на тези, които отдавна са си съставили мнение и се крият зад "не си безпристрастен, двете гледни точки". За тях малко по-различно - в сферата на подсъзнанието, тъй като честичко вярват в съдбата, късмета, а и са убедени, че на война "всички лъжат" (как лъжат разстреляни, пребити, прегазени с танкове не ги смущава толкова). Или още по-просто - какво казва чичко Фройд. Основен негов термин за обяснение на подсъзнанието е "das Unbewusste" т.е. "несъзнателно". Несъзнателното се потиска от съзнанието и за да излезе наяве, трябва използването на специални техники. Помощни средства в такива техники могат да са снимки, видеа - примерно на клане като това в Буча. А руският посланик в ООН Василий Небензя несъзнателно си каза: "Сега, ако се вгледате внимателно в това, което виждате в Буча за труповете, които лежат на улиците, които никога не са съществували преди руските войници да дойдат ... ъъъ, напуснат, извинете". Дори трениран политик като него не обузда несъзнателното ...

С всичко това е време да разберем следното - една гледна точка може да е равностойна на друга само и единствено когато данните и фактите, които я подкрепят, са равностойни на данните и фактите, които подкрепят другата. От едната страна - една държава и лидера ѝ (Русия и Владимир Путин, които вкараха танкове, стрелят с ракети, хвърлят бомби и наричат това "специална операция"). От другата - държава и лидера ѝ (Украйна и Володимир Зеленски), които нито веднъж не са обелвали и дума за война, специална операция или каквато щете дивотия, свързана с оръжие по адрес на Руската федерация. Как е, равностойно ли е?

Счупеният морален компас и моралната деградация отдавна не са новина. Но това е само привидно - винаги е новина, когато осъзнаеш нещо, което чупи психиката ти.

Новина е да разбереш, че хора, които познаваш - дори близки, всъщност не проумяват що е то военно престъпление. Клане. Зверства. Брутална жестокост. Геноцид. Дали заради отказ на съзнанието им, че е възможно, дали заради дългогодишно формиране на мироглед, дали заради скрити комплекси, формирани отдавна, дори в детска възраст - но е факт. Много българи просто отказват да повярват. И аз не ги виня - НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ! Нормални хора не могат да го повярват!

Обаче е време! Тези неща са се случили. Случват се. Под мотото "денацификация", утвърдено от Владимир Путин и послушните му сатрапи, руските войници избиха и избиват Бог знае колко мирни украинци. Руските войници мародерстват. Грабят. Насилват. Мъчат. Обезобразяват. Убиват. А доказателствата са пред очите ни. Имаме технологиите, с които да го потвърдим и го правим.

Всъщност точно заради този технологичен напредък ние отдавна сме зомбирани до степен да не можем да осъзнаем. Окото ни е свикнало - спецефектите са ни превзели. И сме забравили за реалността - докато не ни удари по главата.

Затова, по-простичко. Ето какво пише Тимофей Сергейцев в РИА Новости. Това е все едно в България някой да го напише в БТА, да го каже в БНР или да го видим в прочит по БНТ. Тоест, одобрено от държавата. Одобрено от Путин. Въпросният Сергейцев пише как Украйна трябва да се "денацифицира" и стига дотам да говори за Одеса, Харков, Днепропетровск и Мариупол като за "руски градове"! А населението на Украйна трябва да се "превъзпита"!

Хайде сега тези, които помнят, да си спомнят в кои години се "превъзпитаваше" в България. Да си спомнят и кой го правеше. А тези, които не помнят, защото още ги е нямало на тази земя, да потърсят информация. И да попитат - преди, не дай Боже, да им се наложи да го изпитат.

п.п. А за тези, които специално се страхуват как България и Европа "ще загинат", защото няма да има газ - спирането на газа от страна на Путин не е толкова просто. При пълно прекъсване на изпомпването на газ от газов кладенец, опасността той да се разруши е огромна. А Русия към днешна дата не може да прехвърли изцяло газа си в Китай поради две причини. Първата - няма необходимата инфраструктура, за да потече цялото количество. Втората - Китай внася само 5% от потреблението си на газ в Русия, като ударно строи ВЕИ и АЕЦ - по 5-годишен план от 2016 година насам между 6 и 8 нови реактора биват пускани в експлоатация. Според анализ на Forbes, Китай вече произвежда два пъти повече ток от САЩ и е номер едно в света по този показател. Така че на Путин ще му остане много газ, който няма какво да прави - и ще трябва да го изгаря, защото Русия няма толкова хранилища, че да го съхранява. Тоест, Путин ще гори пари - нека, да видим!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com