Изтърка ли се Вучич и идва ли краят му? Говори експерт по въпросите на Балканите

4996
Изтърка ли се Вучич и идва ли краят му? Говори експерт по въпросите на Балканите
Снимка: iStock

"Вучич няколко пъти прилага един и същи ход и може да се окаже, че се е изтъркал. Неговата партия печели изборните резултати, опозицията започва да протестира и след определен период той се съгласява на извънредни избори". Така д-р Бисер Банчев от Института по Балканистика с Център по тракология към Българската академия на науките (БАН) коментира пред Actualno.com въпроса идва ли краят на сръбския президент Александър Вучич. 

Според д-р Банчев е важен въпросът доколко сръбското общество е готово за някаква промяна. „Мисля, че е 50 на 50 като реална нагласа“, коментира д-р Банчев.

Повод за разговора са събитията в Сърбия от края на 2023 година, когато съмненията в изборните резултати доведоха до масови протести и блокади, полицейско насилие и опит за касиране на изборите, който обаче не се получи. ОЩЕ: Хиляди протестиращи в Белград щурмуваха парламента, полицията използва сълзотворен газ (ВИДЕА)

Според д-р Банчев 2023 няма да е първата, нито ще бъде последната година, която приключва с протести и блокади заради неприемане на изборните резултати в Белград.

„Това се наблюдава периодично в последните 10 години. В някакъв смисъл това е част от сръбската политическа култура, което не е добре, защото означава, че има недоверие в изборния процес, който после се отразява като недоверие в държавните институции“, смята д-р Банчев. ОЩЕ: Сръбски прокурори искат разследване на изборни измами

Той отбеляза, че протестите в Сърбия в края на годината не са били по-ожесточени от друг път. „Имаше по-сериозен протест преди две години“, припомни д-р Банчев.

Може ли да говорим за Майдан в Сърбия?

Експертът изтъкна, че така нареченият Майдан предполага протестиращите да са с проевропейска ориентация, което по думите му, за част от опозицията, е съмнително. 

„Има сериозни играчи сред тях, които винаги са демонстрирали русофилски чувства“, каза специалистът. ОЩЕ: Майдан на Балканите? Русия няма да го позволи без кръв: Говори Руслан Трад (ВИДЕО)

Според него като цяло е мит, че Сърбия е винаги с Русия. Той изрази мнение, че сръбският политическият елит парадира с русофилство, но е готов да заеме и друга страна, когато това се налага.

„Публичните изявления на Русия и на част от управляващите в Сърбия са едно, а реалните действия - нещо по-различно“, коментира д-р Банчев.

Ситуацията в Сърбия и Балканите

Той отбеляза, че по принцип винаги едно неспокойствие в Сърбия, трябва да предизвиква притеснение за Балканите.

С наследството, което Сърбия има от Югославия и със сръбските общности, които са в няколко държави, както и с различни други канали на влияние, може да се предизвикат доста сериозни дестабилизации в отделни държави", заяви д-р Банчев.

Експертът обърна внимание, че в рамките на конфликта на последните избори в Сърбия, е изведено на преден план, че са били докарани няколко десетки хиляди избиратели от Босна и Херцеговина, за да подкрепят Вучич.

"На победната му пресконференция след изборите до него стоеше президентът на Република Сръбска и председателят на черногорският парламент“, обърна внимание д-р Банчев. ОЩЕ: Guardian: Провалът на държавността в Сърбия е проблем за Балканите и за ЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com