Как капачката на разширителния съд за антифриза убива двигателя

23042
Как капачката на разширителния съд за антифриза убива двигателя
Снимка: Drive2

На пръв поглед един незначителен детайл, какъвто е капачката на разширителния резервоар на системата за охлаждане на двигателя, често се подценява от шофьорите. Въпреки това, дефект в този уж незначителен елемент може да доведе до сериозни проблеми.

Защо не трябва да използваме вода вместо антифриз?

Капачката на разширителния съд не е просто пластмасова част, която предотвратява изтичането на антифриз. Неговите важни функции са свързани с два вградени клапана - предпазен и входящ (вакум). Предпазният клапан изпълнява функцията за освобождаване на излишното налягане в охладителната система. При стартиране на студен двигател той остава затворен, уплътнява системата и позволява на двигателя да се загрее, създавайки необходимото налягане в охладителната система.

От друга страна, всмукателният клапан изпълнява обратната функция, като „всмуква“ въздух. Това е необходимо, за да се компенсира намаляването на обема на антифриза, когато двигателят се охлади и системата не е под налягане. Входящият вентил предотвратява образуването на вакум в системата.

Още: Какви опасности крие използването на нискокачествен антифриз

Ако вакумният клапан не работи правилно, атмосферното налягане започва да влияе на системата и въздухът може да изтече през тръбните връзки в антифриза. Това може да причини образуването на въздушни джобове в охладителната система и да доведе до течове в тръбите. Това може също да причини повреда на разширителния съд или изтичане на главния радиатор или сърцевината на нагревателя и съответно да причини прегряване на двигателя.

Кипенето на антифриз поради дефектна капачка е доста често срещан проблем. Това се случва, когато капачката не е в състояние да поддържа необходимото налягане в охладителната система или не може да го освободи. Една от най-сериозните заплахи за двигателя в такива случаи е възможното изгаряне на гарнитурата на главата на цилиндъра, което изисква сериозен ремонт на двигателя.

Още: На колкото време се сменя антифриза

Проверката на състоянието на капака е доста проста. Сутрин, когато двигателят е още студен, отворете капака и внимателно проверете всички тръби. Ако изглеждат компресирани, това показва проблем с вакумния клапан. Препоръчително е да смените капака с нов.

Проверката на функционалността на предпазния клапан се извършва по следния начин: стартирайте двигателя и изчакайте, докато достигне работна температура. След това започнете много внимателно да развиете капачката на разширителния резервоар. Ако чуете съскащ звук, придружен от излизане на въздух, това означава, че предпазният клапан работи нормално.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com