Диетолог: Ако искате да замените въглехидратите, яжте тези храни

2699
Диетолог: Ако искате да замените въглехидратите, яжте тези храни
Снимка: iStock/Guliver

Въглехидратите са химични съединения, които осигуряват на тялото ни енергия за ежедневното му функциониране. Важно е обаче да запомните, че захаридите не са здравословни, когато се консумират в прекомерни количества. Те могат да причинят развитието на диабет тип 2 или сърдечносъдови заболявания. Затова е препоръчително да ограничите приема на захари и да ги замените с по-здравословни варианти. Какво трябва да ядете вместо въглехидрати

Какво представляват въглехидратите?

Въглехидратите, известни още като захариди, са химични съединения, които осигуряват гориво за организма. Те осигуряват необходимата енергия и са основни хранителни вещества за хората. 

Ето защо не е препоръчително да ги изключвате напълно от диетата и по-специално тези съединения са необходими при високи нива на физическа активност. Освен това захаридите подпомагат нервната система и подобряват концентрацията.

Въглехидратите не могат да се пропускат напълно, тъй като са източник на основна енергия. Въпреки това е препоръчително да се ограничат продуктите, които са богати на определени въглехидрати, т.е. тези, които съдържат бяла захар, но също така и бял хляб, макаронени изделия от бяло брашно, както и картофи или ориз. Ако страдате от диабет и имате наднормено тегло, тази промяна е силно препоръчителна.

Здравословна диета при стрес: Как да увеличим енергията с помощта на храна?

Вредни ли са те за вашето здраве?

Простите въглехидрати са най-вредни за здравето. Те повишават бързо нивата на глюкоза в кръвта, но също толкова бързо ги и понижават. 

Ако не бъдат изгорени по време на физическа активност, излишъкът ще бъде транспортиран от кръвния поток в клетките, където ще се превърне в мазнини. Твърде много от този компонент може да доведе до развитие на хипертония, диабет или затлъстяване.

Сложните въглехидрати са друг вид захариди. Те се смятат за по-здравословни от простите въглехидрати, тъй като се абсорбират по-бавно в кръвния поток и по този начин повишават нивата на кръвната захар и инсулина постепенно (а не внезапно). Те задоволяват глада за по-дълго време и съхраняват енергийни резерви.

Един от сложните въглехидрати, който е от съществено значение за здравето, са фибрите, които понижават лошия холестерол и подпомагат работата на червата. Консумацията им в достатъчни количества може да намали риска от заболявания, свързани с начина на живот, като атеросклероза, диабет и рак на дебелото черво.

Какво можете да ядете вместо въглехидрати?

В ежедневната си диета е добре да ограничите приема на прости захари, чиито големи количества се съдържат в сладкишите, белия хляб и ориз и продуктите, произведени от бяло брашно. Не е лесно обаче да се откажете от тях, но не е и необходимо да го правите. 

Ако картофите, макаронените изделия или оризът са много чести в диетата ни, понякога си струва да ги заменим с други продукти, които не са богати на въглехидрати, но задоволяват глада също толкова добре. Ето някои предложения. 

Диета с яйца сваля до 10 кг за 7 дни

Нахут

Нахутът е източник на ценната фолиева киселина, препоръчвана най-вече за бременни жени, както и на магнезий или витамини от група В. Тези минерали подпомагат работата на нервната система и значително намаляват чувството на умора и подобряват паметта.

Нахутът е съставка на салати или супи. Можете също така да замените картофите и ориза с този зеленчук. Освен това той има нисък гликемичен индекс, така че е идеален за диабетици.

Ядки

Друго предложение са ядките, които ще заменят солените закуски. Те са здравословни и съдържат много ценни минерали, включително калий и селен. Първият е отговорен за поддържането на киселинно-алкалния баланс. Селенът предпазва клетките от оксидативен стрес и има положителен ефект върху имунната система.

Зелен фасул

Зеленият фасул също може успешно да замени продукти с високо съдържание на въглехидрати (в сто грама бобови растения има само седем грама захариди). Той съдържа много ценни минерали, включително витамин А. Укрепва зрението и подобрява състоянието на косата, кожата и ноктите. Това ястие съдържа и фосфор, който участва в метаболизма на въглехидратите и подобрява състоянието на костите и зъбите.

Коя е най-добрата диета за жени?

Риба и месо

При нисковъглехидратна диета можете да се наслаждавате на всички видове риба. Тя трябва да бъде част от хранителния ви режим, дори три пъти седмично. 

Рибата съдържа омега-3 мастни киселини, които са ценни за здравето ни. Те намаляват риска от неврологични и сърдечни заболявания. Друг важен елемент е желязото, което предотвратява появата на анемия или малокръвие.

Карфиол

Последното предложение е карфиол, който може да се консумира под различни форми. Той е много вкусен суров, варен или печен. Можете да замените картофите с карфиол, които са с високо съдържание на въглехидрати. Тъй като имат висок гликемичен индекс, те могат да предизвикат рязко покачване на захарта. 

От друга страна, карфиолът е източник на витамин С, който укрепва кръвоносните съдове и имунитета. Трябва да се отбележи и наличието на антиоксиданти: те прочистват организма от токсини и проявяват противораково действие. В този зеленчук ще откриете и цинк, фосфор или желязо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com