Има ли салата подходяща за уиски?

20973
Има ли салата подходяща за уиски?
Снимка: iStock

Всяко питие изисква своето мезе – подходящо именно за него, допълващо вкусовите и ароматните му характеристики. Уискито не прави изключение. Популярната комбинация е уиски с фъстъци или други ядки, някои добавят и сухи мезета, но има ли салата за уиски така, както е при ракията?

Уискито и неговата история

За да разберем коя е подходящата компания за чашата с уиски (uisge означава „вода на живота") и дали има салата за уиски, следва да се потопим в историята на спиртната напика, как е възникнала, за какво се е употребявала и с какво се е консумирала. Дестилиран по целия свят, това е най-популярният алкохол, който намира приложение и в редица рецепти за коктейли и шотове, а в миналото се е използвал като лек и като упойка, както и за дезинфекция. Още древните египтяни познават принципа на дестилацията, макар да я използват за парфюми, а не за питиета първоначално. През Средновековието манастирите са онези места, в които се съхраняват тайните и методите на дестилация, за да достигнат постиженията на египтяните, гърците и римляните до нас и самото уиски като питие. 

Макар на пазара да се предлага разнообразие от видове уиски, които се различават едно от друго по качество, цена, цвят, аромати и вкусове, те имат общи характерни черти – подходящото мезе, температура на сервиране, условия за съхранение, както и обща история. Някои го предпочитат чисто и силно, други добавят лед, трети – капка вода, а четвърти – различно безалкохолно. По отношение на мезето, придружаващо кристалната чаша с огнена течност, ключовият въпрос е има ли салата за уиски, защото останалите комбинации са популярни и вероятно сте ги опитвали.

Знаете ли кое е най-доброто мезе за уиски?

Салата за уиски

Салатите може да са последният вид мезе, което бихте си помислили да съчетаете с уиски, но истината е, че те не са за пренебрегване и не следва да бъдат изключвани. Салата за уиски обаче е далеч от традиционната, тъй като питието не се съчетава добре с почти никакви зеленчуци. За сметка на това салати с морски дарове и риба са идеална компания за питието ви. Ако все пак държите на зеленчуците, нека е такава с моцарела, домати и босилек, за да е удачна за питието ви. Босилекът може да съчетаете и със сочни праскови и да приготвите уникална плодова салата, чиито вкус ще помните винаги. Направете  меден сироп и поставете в него зрели половинки праскови за пет минути. Варите 10-тина минутки, добавяте босилека и сте готови за пътешествие в света на кулинарията.

Друг любопитен факт е, че не само има салата за уиски, но и уиски за салата. С този предпочитан алкохол подобно овкусяване ще разтърси сетивата ви и ще промени концепцията и разбирането ви за алкохола и салатите.

Знаете ли от какво се прави уиски?

Най-предпочитаното мезе за уиски

Освен има ли салата за уиски следва да знаете и най-подходящата комбинация от мезета или точното мезе, ако перфектната комбинация с плодове не е вашата.  Сред най-често сервираните с чаша уиски мезета са:

-          солени крекери, солени бисквити, позволяващи да усетите максимално вкуса и аромата на уискито,

-          шоколад и особено такъв с ядки или тъмен, богат на какао,

-          сирене – козето може да бъде уникално приятно с уиски,

-          портокал,

-          сушени плодове и ядки, като ядките следва да се избират според уискито – ако то е по-сладко, може да добавите  горчиви нотки с бадеми например и да балансирате вкуса до съвършенство.

-          месото и пушената сьомга са друга любима компания на уискито,

-          водата – да, точно така – чистата капка вода, поднесена с питието ви за вас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо се появяват синини по ръцете без причина?

Кошмарни: Тези зодии постоянно променят настроението си

Жените от тези зодии винаги пазят тайни във връзките си

Как да се отървете от буца в гърлото с помощта на народни средства?

Небесна сладост: Kакъв плод е мушмулата, с какво е полезна и как да ядем?

Носят слънце в себе си: 4-те най-позитивни зодии

В килера има молци: 5 прости съвета как да се отървете от вредителя

Естествено изгаряне на мазнини: 17 храни, които ще ви помогнат да отслабнете до лятото

Закусвайте на дневна светлина и още 6 златни правила за отслабване

8 лайфхака как да изберете наистина сладки ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com