Как и с какво трябва да се хранят хората над 50-годишна възраст ?

2579
Как и с какво трябва да се хранят хората над 50-годишна възраст ?
Снимка: iStock

Хората над 50-годишна възраст имат различни нужди в сравнение с останалите възрастови групи. Нуждите на организма се различават от тези на по-младите мъже и жени, по-възрастните се движат по-малко и някои съставки в менюто имат определяща роля за здравето им.

С какво е препоръчително да се хранят мъжете и жените над 50-годишна възраст ?

Хората на 50+ години трябва да се хранят често и по малко. По този начин няма да се затрудни работата на храносмилателната система и нивото на кръвната захар ще се поддържа в здравословни граници. Менюто трябва да бъде разнообразно, за да може мъжете и жените да си набавят всички необходими хранителни вещества, витамини и минерали на организма. Също така те трябва да се хранят, когато усетят глад, а не насила.

Когато човек остарява, работата на организма се забавя. Това се отнася и за стомашно-чревния тракт. Също така се намалява слюноотделянето и производството на стомашен сок, затова и на човек му е по-трудно да смила храната, която консумира. Ако диетата не е съобразена с възрастта и нуждите на организма, може да се появат проблеми със стомаха и да се влоши общото здравословно състояние.

Кои са най-подходящите храни за вечеря след 50-годишна възраст?

Много е важно човек да намери индивидуален подход към храната. В менюто на доста възрастни мъже и жени няма достатъчно количество полезни вещества и витамини, защото те наблягат на консумацията на консерви, а не на пресни плодове и зеленчуци. С напредване на възрастта човек става по-бавен, по-лесно се изморява и често няма достатъчно енергия, за да си приготви прясна и вкусна храна. Също така проблемите със зъбите могат да повлиият на начина на хранене – набляга се на консумацията на продукти, които се дъвчат лесно, но които пък често водят до появата на храносмилателни проблеми. Доста възрастни отбягват консумацията на храни, които са богати на влакна, плодове и пълнозърнести изделия. Вместо това те предпочитат да ядат лесноусвоими храни, които не са особено полезни. Дългосрочният прием на такъв тип храни може да доведе до изтощение и недостиг на важни за здравето хранителни вещества.

За да избегнете този проблем, трябва да си съставите хранителен режим към който да се придържате. Ако имате здравословни проблеми и не може да консумирате всякакви храни – консултирайте се с лекар, за да изготвите заедно хранителен режим, съобразен с болести като захарен диабет, например.

Учени разкриха коя е най-опасната възраст за жените и мъжете

Кои са най-важните минерали и белтъчини за хората над 50-годишна възраст и какъв хранителен режим трябва да спазват ?

  • Задължително трябва да се консумират млечни продукти, които са източник на калций, който е важен за зъбите и костите.
  • Зърнените култури, оризът, макаронените изделия и картофите са важни за по-възрастните мъже и жени. Трябва поне веднъж седмично да се яде варено месо, например нетлъсто говеждо или пилешко. Риба е препоръчително да се консумира два пъти седмично – тя е богата на ненаситени мастни киселини, които повишават нивото на добрия холестерол, намаляват съсирването на кръвта и понижават риска от развитие на атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания.
  • Яйца може да се консумират, но не повече от 2-3 броя седмично.
  • Препоръчително е два пъти седмично да се яде боб, леща, соя. Те са богати на фитоестрогени, които успокояват болката по време на менопауза, предпазват от сърдечно-съдови заболявания, понижават нивата на холестерола.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

В коя държава е най-голямо пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com