Как се чисти калкан за секунди – тайната на рибарите е разкрита

28596
Как се чисти калкан за секунди – тайната на рибарите е разкрита
Снимка: RitaE / Pixabay

Калканът е деликатес, доставящ наслада на небцето и полза за здравето. Известни са около 30 различни вида от тази дънна риба, като 3 от тях обитават и Черно море. Тази плоска постна риба, която може да достигне метър дължина, е вкусна и полезна. Подобно на всички риби доставя на организма Омега 3 мастни киселини, които са безценни и незаменими и чиито недостиг може да доведе до редица здравословни проблеми. Вероятно не хапвате често калкан, тъй като се намира трудно, рядък вид е, чиито улов е на квотен принцип, и нямате опит в почистването му. Ще ви помогнем. Вижте как се чисти калкан – съвети от рибарите – и как да спестите време и усилия в това начинание.

Защо да ядете повече риба?

Как се чисти калкан – ето как го правят експертите

Едно от най-важните неща, които следва да знаете за калкана при почистването му, е, че вътрешностите не са в корема, както тези на другите риби. При тази плоска риба вътрешностите са разположени точно под главата от дясната му страна. Първо, следва да отстраните тях, а след това и самата глава, последвана от перките. Главата и перките може да не изхвърляте, а да използвате за приготвяне на рибена чорба. Калканът се открива трудно дори в рибните магазини, така че употребявайте пълноценно всяка негова част. Перките може и да не ги отстранявате, те са вкусни и хрупкави, когато приготвите рибата, но ако ще пържите калкана, както обикновено готвачите предпочитат да го приготвят, и нямате огромен тиган, който да го побира, по-добре отстранете перките, за да пестите място. Самата риба се реже на две половини около средната кост и ако желаете след това – на парчета.

Друг трик, който споделят рибарите, запитани как се чисти калкан, е, че кожата му не се отстранява, за да не се съсипе филето. Т.нар. копчета – островърхите костни плочки, с които е покрита кожата на калкана, се отстраняват без усилие, лесно и бързо непосредствено, след като сте изпържили рибата. Рибарите и специалистите, които говорят по темата как се чисти калкан, съветват да не се мъчите да ги отстраните, преди да сте сготвили рибата. При вече изпържения калкан, те се отстраняват за секунди.

Тайната на вкусната пържена риба - ето какво правят опитните готвачи преди да я извадят от тигана

Кое прави калкана толкова ценен?

Освен как се чисти калкан бързо и лесно вероятно ви е любопитно и защо е толкова ценна тази риба. Калканът е застрашен от изчезване вид, рядко се среща, трудно се намира дори в специализирани магазини и заведения, поради което е деликатес с висока цена и е ценна риба. Калканът у нас се лови на квотен принцип. Всъщност това е единствената риба в България, която се лови на този принцип. Редкостта на рибата, съчетана с неустоимите ѝ вкусови качества и ползи за здравето, правят калкана толкова ценен. Внимавайте, когато купувате калкан, да не ви подведат и да ви продадат друга риба, която има прилика с калкана, но всъщност не е – ватуса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашно пържено кюфте - лесна рецепта за чевръсти домакини

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

5 грешки, които туристите допускат по време на пътуване

Съвместими ли сте? 3 типа сексуален темперамент във връзките

Няма магия: жените с тези качества винаги имат много почитатели

3 неочевидни признака, че шефът ви е психопат

Как да манипулираме манипулаторите?

Има ли прилика: Как е изглеждал истинският султан Сюлейман в живота?

Те крадат младостта ви: 6 навика за красота, които трябва да забравите до 40-годишна възраст

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com