Как шоколадът влияе на настроението

6555
Как шоколадът влияе на настроението

Ново изследване сочи, че употребата неголямо количество черен шоколад, богат на полифеноли, засилва усещането за спокойствие и удовлетвореност.

Учените от Технологичния университет на Суинбърн, Австралия са провели клинични изпитания, в които се интересували как полифенолите влияят на настроението и когнитивните функции на 72-ма доброволци от мъжки и женски пол на възраст 40-65 години. В продължение на 30 дни участниците ежедневно получавали шоколадова напитка с различно съдържание на полифеноли (от 0 до 500 мг).

Производителите на шоколад ще се борят с намаляващото производство на какао

Водещите производители на шоколад, включително Монделийз Интернешънъл, възнамеряват да вложат 1 млрд. долара в разширяване производство...

В резултат не било фиксирано подобрение на когнитивните функции, но настроението на доброволците се променяло в положителна посока. Така тези, които изпивали шоколадова напитка с 500 мг полифеноли на ден, се чувствали по-спокойни и удовлетворени от живота през целия период на изследването.

Струва си да отбележим, че участниците сами оценявали своето настроение по специална скала преди началото и след края на експеримента. Изследователите признават, че подобна самооценка едва ли може да се смята за най-сигурния начин за измерване на настроението.

Освен това изследването все пак не доказва наличието на причинно-следствена връзка между приема на полифеноли и настроението. Тоест не може да се каже със сигурност, че именно тъмният шоколад е бил причина за подобряване на настроението и също да се каже какъв биологичен механизъм може да стои зад това.

Възможно е участниците да са се чувствали по-щастливи просто защото им е разрешавано да употребяват продукт, носещ удоволствие.

Белгиец изобрети устройство за смъркане на шоколад

Шокохолици по света, радвайте се! Вече можете да пренесете манията си по сладкото изкушение на съвсем ново ниво. Белгийският сладкар До...

Изследователите напомнят, че шоколадът в големи количества е вреден. Изследването е публикувано в сп. Journal of Psychopharmacology.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com