Кой световноизвестен българин купува самолет за България

19991
Кой световноизвестен българин купува самолет за България
Снимка: Pixabay.com

Днес ще разкажа за един световноизвестен българин от изминалия 20 век. Макар повечето българи да го познават поради световната му известност, в тази статия ще се фокусирам главно върху неговата благотворителност. Тя не е широко известна и е насочена към определени национални каузи.Малко известен факт за него е,че дори купува и подарява самолет за бълагрската авиация. Разберете повече за меценатската дейност на един от най-известните българи в света.

Как български преводач си връща за обидите от Чърчил?

Кой е този българин

Името му Дан Колов е познато на всеки българин. Всички знаем, че повечето чужденци асоциират България в момента с хора като Христо Стоичков, Димитър Бербатов или Григор Димитров. В първата половина на 20-ти век, обаче, това лице за България е бил точно Дан Колов. Въпреки че за неговите успехи в САЩ и Европа е писано много, в тази статия предпочитам да се фокусирам върху неговите личностни качества. Световната му слава му е донесла много предложение за смяна на гражданството му, но той отказва всяко едно от тях. Причината според неговите думи е, че се "чувства силен, защото е българин".

Защо Иван Вазов пише стихотворение в защита на 7 годишно момиче?

Помощта на Дан Колов

Той щедро споделя цялото си богатство с близките си и приятелите си. Не отказва помощ на никого, особено на българи, докато е в САЩ. Въпреки това, неговата най-голяма ангажираност е с големите български каузи.

Лайпцигският процес

Първата голяма инициатива, която предприема, е свързана със скалъпения Лайпцигски процес срещу Георги Димитров. Дан Колов решава да подкрепи Димитров, въпреки че ясно посочва, че не споделя неговите политически възгледи. Той се обвързва да помага, защото е българин и не може да остане безразличен към заплахата за живота на свой сънародник.

Авиация

Един малко известен факт, който е причината за настоящата статия, е дарението за закупуване на самолет за българската авиация. Сумата, която Дан Колов дарява е 500 000 лева, което към днешна дата очевидно е поне няколко пъти повече като стойност. Освен това, заедно със свой приятел, той финансово помага и за изграждането на летището в Горна Оряховица, което е от ключово значение за нашата авиация. Така Дан Колов изпълнява важна роля за развитието на тази област в България.

ВЕЦ

Дан Колов е закупил и първата електрическа турбина за издигане на водноелектрическа централа у нас. Той подпомага всички свои съседи в родното си село Странник, като предоставя средства за изграждането на почивни станции и ловни хижи в района.

Къде се намира "градът на белите момичета" у нас?

Как е посрещнат Дан Колов от българите

Дан Колов се завръща в България след повече от 30-годишно отсъствие, през 1935 година. Пристигането му предизвиква неописуем интерес. Улиците се преливат от хора, желаещи да видят една от гордостите на страната. Интересен факт е, че той отказва да пътува с предоставения му файтон, за да му бъде възможно да бъде видян от повече хора. Остава скромен и обявява, че е "дошъл пеш на тази земя и пеш ще я напусне".

В края на своя живот, успява да заложи основите на българската борба. Предава знанията и уменията си на младите български борци, като организира поредица от мачове в България с цел да привлече вниманието на световната общественост към родината си.

Дан Колов е истински символ на българския дух. Всички сме гледали филма (само първият, а не следващите)на Силвестър Сталоун с подобен сюжет - Роки. В тази класика главният герой, започнал от нищото, стига до върха на световния боксов ринг. Въпреки това историята на Дан Колов надминава дори и този холивудски сценарий. Произлязъл от малко българско село, той се изкачва на световната сцена, ставайки емблема и гордост за целия ни народ. Неговите личностни качества и обич към родината го превръщат в истинска легенда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com