Коя година е с най-висока раждаемост в новата история на България?

12909
Коя година е с най-висока раждаемост в новата история на България?
Снимка: iStock

Демографската криза в България се усеща все по-осезаемо. Последното преброяване на населението категорично показа, че се топим и броят на българите драстично намалява с всяка изминала година. Сред причините за този проблем са не само българите, напускащи пределите на страната и установяващи се трайно извън граница в търсене на по-добър живот, високата смъртност, дължаща се на влошено здраве, липса на качествена профилактика на хроничните и смъртоносните заболявания и застаряващо население. България се топи и заради намалената раждаемост, която драстично спада след промените през 1989 година. Коефициентът на раждаемост в проценти през 2020 и 2021 година е най-ниският, който България помни по данни на НСИ. И това е повод за притеснение.

Рекорден брой млади японци се отказват от брака, раждаемостта с катастрофален спад

Най-висока раждаемост в България в миналото по данни на НСИ

Кратка справка за раждаемостта по време на Княжество България, Царство България и Народна  Република България красноречиво сочи, че раждаемостта е била в пъти по-висока от тази в последното десетилетие. Най-висок е бил коефициентът на раждаемост през 1900 година – внушителните  41.9%. Тоест най-висока раждаемост в България в миналото е имало по време на Княжество България и в първите години от Царство България. Около този процент се движат и годините до 1930 – тоест до средата на съществуването на Царство България. След 1930 година, въпреки че населението на България е нараснало от 3 000 000 до почти 6 000 000 коефициентът на раждаемост спада, за да стане 25% през 1950 година – началото на Народна Република България и едва 13% през 1989 година – краят на Народната Република. Броят на българите през периода 1980-1989 година обаче е най-високият в историята на България – почти 9 000 000. А смяната на режима не води нито да увеличаване на раждаемостта, нито до увеличаване на броя на населението на България, напротив – те намаляват в годините от 1989-та до днес.

Тревожни данни: Раждаемостта в страната намалява

Най-висока раждаемост в България днес по данни на НСИ

След промяната на режима, тоест след 1989 година броят на българите започва драстично да намалява, като това може да се обясни с растящата възможност за работа и живот извън граница. Спада обаче осезаемо и драстично и коефициентът на раждаемост – от 13.3% през 1989 година на едва 8.5% през 2021 година, като всяка година коефициентът е все по-надолу. Въпреки че всички признават, че това е огромен проблем, не се забелязва предприемането на работещи мерки, които да доведат до по-висока раждаемост. Най-висока раждаемост в съвременната история на България се забелязва през 1950 година – началото на Народна Република България от този момент до настоящата година раждаемостта спада всяка година. След 1989 година се топи и населението, като данните от последното преброяване са плашещи.

Друг интересен факт е, че жените избират да станат майки доста по-късно. Докато през близката 1990 година най-много дами са станали майки във възрастта между 20 и 24 години, то през последните години най-много са тези на възраст между 25 и 35 години. Това вероятно е свързано и с факта, че жените учат, правят кариера и отлагат майчинството за по-късен етап. Вероятно обаче и това е една от причините много семейства да остават само с едно дете, което води до по-нисък коефициент на раждаемостта.

Спадът в раждаемостта заплашва бъдещето на Великобритания

Развитието на медицината и инвитро процедурите дава уникалната възможност за по-късно раждане, от която се възползват все повече дами, пропуснали по-младите си години. В сравнение с 1990 година е нараснал в пъти броят на дамите, които раждат след 35 и дори след 40-45-годишна възраст. Това обаче не оказва значимо влияние на коефициента на раждаемост и очевидно той намалява с всяка изминала година. България се топи. Тъжен факт – България е сред страните в най-висока смъртност в света, най-ниска раждаемост в света и сред последните страни по коефициент на естествен прираст в света, като през 2021 година естественият прираст в страната е отрицателен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com