Лекари: Кой от 5-те „езика на съня“ говорите?

5151
Лекари: Кой от 5-те „езика на съня“ говорите?
Снимка: iStock/Guliver

Отдавна има много различни начини за категоризиране на начина, по който спим, като това дали е леко или дълбоко, позата, дали сме нощни птици или обичаме да ставаме рано (или съвсем друг хронотип на съня), и дали спим на топло или на студено. Но сега има нов начин за класифициране на различни тенденции за сън, който също може да ни покаже кой е нашият език на съня.

Създадени от психолога по сънища Шелби Харис, в сътрудничество с приложението за медитация Calm, петте езика на съня категоризират навиците за сън на хората въз основа на препятствията, пред които са изправени, за да си починат добре през нощта. При лечението на пациенти с проблеми със съня през годините д-р Харис забелязва, че проблемите, които нейните пациенти изпитват често попадат в една от петте общи категории. Тя използва тези наблюдения, за да създаде петте езика на съня: спящият тип „Думи на безпокойство“, спящият тип „Даровитият“, спящият тип „Рутинен перфекционист“, спящият тип „Твърде горещ за работа“ и типа „Лек като перце“.

Тези категории са предназначени да бъдат отправна точка и със сигурност някои хора може да открият, че проявяват признаци на повече от един от езиците на съня. „Определянето на вашата основна характеристика или какво може да е основното нещо, което ви пречи да спите добре, може да ви даде ясна представа върху какво може да искате да се съсредоточите първо, за да подобрите съня си“, казва д-р , Харис.

Въпреки че всеки тип спящ човек може да се възползва от практикуването на добра хигиена на съня, д-р Харис също има конкретни съвети за хора, които се придържат към всеки от езиците на съня. По този начин категориите могат да ви насочат към конкретната информация, от която се нуждаете, за това как да получите по-добър сън въз основа на основния тип предизвикателства на съня, пред които сте изправени.

Ето защо е абсолютно задължително да си лягате преди 23 часа

5-те езика на съня и съвети как да подобрите почивката си през нощта

Спящ тип  "Думи на безпокойство"

Заетият ум, който не се изключва и който лесно се поддава на отчайващи мисли е отличителната черта на този език на съня. Спящите с „Думи на безпокойство“ или имат проблеми със заспиването, или се събуждат през нощта поради своите тревожни мисли. Те също могат да попаднат в капана на руминацията (включване в повтарящ се негативен мисловен модел, който може да предизвика или влоши стреса, тревожността и депресията) или катастрофизирането (прибързано към заключения за най-лошия сценарий).

Ако това е вашият език на съня, д-р Харис предлага да започнете рутинна релаксация преди лягане някъде между 30 минути и един час преди да планирате да си легнете, за да си осигурите достатъчно време за превключване. Като част от този ритуал включете дейности, които ще ви помогнат да успокоите препускащия си ум и да преминете към по-спокойно състояние, като практикуване на медитация за сън. И се стремете да избягвате потенциално предизвикващи стрес дейности като работа от леглото си и висене в социалните мрежи или четене на новини.

Спящ тип „Даровитият“

Както подсказва името, този тип хора са големи късметлии. Те могат да заспят почти навсякъде и по всяко време, независимо от светлината, шума или нивото на комфорт в заобикалящата ги среда.

Тази способност да заспивате в един момент обаче всъщност може да говори за основен проблем със съня. „Ако сте човек, който спи и няма проблеми през целия ден, това е много добре“, казва д-р Харис. „Но ако сте прекалено сънливи и заспивате навсякъде може да се наложи да посетите лекар, защото вероятно сте изложени на висок риск от автомобилна катастрофа (ако шофирате) и може да имате недиагностицирано разстройство на съня или медикаментозен проблем, който може да причини повече проблеми в дългосрочен план."

Супер бързото заспиване, за по-малко от пет минути, може да е просто признак на лишаване от сън, според д-р Харис. Но ако спите много всяка нощ (препоръчителните седем часа или повече) и все още се чувствате така, сякаш можете да заспите по всяко време на деня, тогава д-р Харис препоръчва да посетите лекар, тъй като качеството на съня, което получавате, вероятно не е много добро.

Знаете ли по колко часа минимум трябва да спим според възрастта си?

Спящ тип "Рутинен перфекционист"

Това е този, който чувства необходимостта да спазва строг график за сън и точна рутина преди лягане. Те могат да се чувстват тревожни или стресирани от това, че не получават достатъчно или качествен сън, ако условията около техния сън или легло не отговарят точно на техния идеал. И в резултат на това те са склонни да се сблъскват с най-много трудности със съня, когато пътуват или спят далеч от дома.

Ако това сте вие, важно е да запомните, че докато установяването и поддържането на рутина преди лягане може да бъде от полза, то прекалено строгата рутина може парадоксално да направи съня по-труден, особено ако предизвиква безпокойство.

Поради тази причина д-р Харис предлага да променяте части от рутината си за сън от време на време и да промените реда на нещата, които правите преди лягане, за да я поддържате свежа.

Спящ тип "Твърде горещо"

При този тип човекът е склонен да прегрява през нощта. Този, който се събужда плувнал в пот или се върти под завивките, чувствайки, че му е твърде горещо, за да заспи. Въпреки че всеки може да попадне в тази категория, хората, които са в менопауза обикновено спят в този тип, като се има предвид разпространението на горещи вълни и нощни изпотявания през тази фаза от живота.

Ако това резонира, ще имате голяма полза от смяната на пижамите и спалното бельо с по-дишащи, влагоотвеждащи опции и намаляване на температурата в спалнята, така че в идеалния случай да е някъде между 16 и 20 градуса по Целзий, според д-р Харис .

Учени: Дългият сън увеличава риска от тези заболявания

Спящ тип „Лек като перце“

Човек, който говори този език на съня, може да няма проблеми с достатъчно сън, но все пак ще се събуди уморен, тъй като сънят му не е бил достатъчно дълбок и спокоен поради различни причини. Хората с този тип са склонни да бъдат особено чувствителни към звук и светлина и лесно се събуждат.

Ако отговаряте на този тип, най-добре е да се съсредоточите върху подобряването на редовността на съня си, което от своя страна може да повиши качеството му. Това означава да се придържате към постоянен час за лягане и събуждане (което може да помогне да се гарантира, че тялото ви преминава през всички етапи на всеки цикъл на съня, включително най-дълбоките) и да избягвате дрямката през деня, така че тялото ви да е в пиковата си умора през нощта.

И отново, ако получавате достатъчно количество сън редовно, но все още чувствате, че пропускате дълбокия сън или не се събуждате добре отпочинали, д-р Харис предлага да посетите лекар, за да сте сигурни, че състояние на съня като скърцане със зъби или сънна апнея не са в основата на проблема.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-мъдрата японска притча за спомените

Най-силното стихотворение посветено на синовете

Любовен съвет за всяка зодия за 14 май 2024

Таро хороскоп за 14 май 2024

Изследователи дават отговор на въпроса: Можем ли да се научим на търпение

Тези зодии са истински медиуми

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Уроците и възможностите, на които провалът ни учи

9 причини млади мъже да харесват по-възрастни жени

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com