Научете този хитър метод за сушене на билки: във фурната!

3355
Научете този хитър метод за сушене на билки: във фурната!
Снимка: iStock

Да имаш градина у дома си, където да отглеждаш билки, е наистина много приятно и здравословно, нали? Много пъти обаче не можем да се възползваме от всички билки и някои в крайна сметка се губят. Причината е, че не винаги е възможно да запазите билките пресни. В такъв случай решението на проблема изниква от само себе си: идеалното е да ги замразите или изсушите.

Същото се отнася и за варианта, когато купуваме билки от пазара и не можем да ги използваме всичките в необходимите срокове, в които те са подходящи за консумация. Понеже билките, както и всички други храни, са нетрайни - и в крайна сметка губят хранителната и здравословната си стойност, гният и дори плесенясват, ако не се консумират навреме. Ето защо изсушаването (дехидратирането) може да ви помогне да имате на разположение здравословни билкови подправки и чайове за срокове над 6 месеца след покупката или прибирането на реколтата.

НАЙ-лечебните БИЛКИ

Как да изсушим билки у дома бързо и ефективно?

Но в крайна сметка как се сушат билки? Първото, което идва на ум, е да ги разположим на слънчево място (или на сенчесто, защото някои се сушат на сянка). Наистина е супер просто, тъй като просто трябва да оставите растенията в суха или леко топла среда, за да отстраните водата от листата, стъблата и корените. Но понякога не разполагаме с подходящи помещения, а така става и по-бавно. Тогава на помощ ни идва най-обикновената фурна.

Този начин наистина е доста прост и лесен за изпълнение. Основното му предимство е пестенето на време - защото за по-малко от 30 минути е възможно да имате готови чайове и подправки. Определено това преимущество не е за подценяване, нали така?

Кои са 3 –те билки, които доказано се справят с вирусите?

Преди сушене всяка билка трябва да се измие добре, за да премахнете всякакви замърсявания по повърхността на растенията. След това ги подсушавате. Друго, което е много важно, е всеки вид билка да бъде сушена отделно от другите, тъй като миризмите и парчетата билки може да се смесят и процесът да стане доста хаотичен, като накрая резултатът се получи съвсем непредвидим.

И така: измийте билките с течаща вода. Изплакнете ги повторно за по-сигурно и ги подсушете, за предпочитане с хартиена кърпа за еднократна употреба. След това отстранете много дебелите дръжки, както и листата, които са повредени или с признаци на разваляне, понеже те могат да затруднят сушенето. Някои стръкове може да се окажат твърде месести и да забавят процеса – така, че преценете необходимостта от премахването им. Тази стъпка може да се приложи и преди измиване. Въобще, тези начални стъпки са изключително важни и трябва да се спазват винаги.

5 най-често използвани билки в кухнята и ползата от тях

Сега, когато билките са чисти и сухи, просто вземете обикновена тепсия и покрийте дъното й със специална готварска хартия за печене. След това поставете билките върху хартията така, че листата на растенията да не се застъпват. Поставете друг лист хартия върху билките - хартията помага за запазване на цвета и аромата им, както и за предотвратяването на изгаряне от топлината във фурната. Накрая включете фурната на минимална температура и оставете вратата й полуотворена. Целта е топлината да излиза постепенно навън заедно с влагата на растенията. Времето за сушене зависи от много фактори, затова трябва постоянно да наблюдавате процеса – всичко зависи от влажността на околната среда, видовете билки и т. н.

Важното е да внимавате, за да предотвратите изгарянето на растенията. Запишете си използваните температури за евентуално повтаряне на процедурата, когато ви е необходимо за в бъдеще. Щом приключите, билките трябва да бъдат крехки и чупливи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com