Не пропускайте да изпържите тези видове риби!

11881
Не пропускайте да изпържите тези видове риби!
Снимка: iStock

Плаж, студена бира и хубава порция пържена риба... Няма човек, който да устои на тази комбинация в разгара на лятото. Но ако решите да изпържите риба у дома, знайте, че резултатът много зависи от избрания вид. Разбира се, знаем си нашата цаца и шарана. Но по света пържат и други риби.

Най-подходящите риби за пържене са тези с твърдо месо, което не се разпада при пържене: сардина, тилапия, треска и др. Освен твърдостта на месото, идеалът е да изберете риба с малко кости и мазнини, особено ако идеята е да се панира. Когато пържите, трябва да разполагате с дълбок тиган и достатъчно масло за потапяне. Ето едни от подходящите риби за пържене

Сардина. Има по-тъмно месо и костите й са гъвкави, което помага при отделянето им. Това е риба със силен вкус и добро ниво на мазнини в месото.

Риба-игла. Има по-мек вкус и поради издължената си форма позволява нарязване на малки пържени парчета за предястия.

Колосома. С интензивен вкус, твърдо и леко месо. Често смилат месото и приготвят рибни кюфтета.

Тилапия. Речна риба, с по-землист вкус и твърдо бяло месо. Риболовците я ценят много, защото е подходяща като примамка за риби.

Манджуба. Има еластично и розово месо. Поради малкия си размер обикновено се консумира като аперитив. Когато се пържи цяла, е възможно да се яде костите.

Треска. Най-препоръчителният вид за пържене. Твърдата й месеста част позволява да се пържи чрез потапяне на резени, по възможност в зехтин. Резултатът е риба, която е хрупкава отвън и мека отвътре. Разбира се, за предпочитане е класическата португалска треска (всъщност, сега португалците си я внасят от Норвегия), наречена „бакаляо“ - силно осолена, кисне се 24 часа във вода и след това се готви. Португалците твърдят, че за готвене на бакаляо има 1000 рецепти, при това не само с цел пържене.

Хек. Има бяло месо, с малко кости. Идеалното е да го приготвите паниран с пшенично брашно, яйце и галета.

Морски език. Бяла и постна риба, има мек вкус и е вкусна, придружена със сосове.

Как да избираме риба?

Ако обичате бяло месо, тогава изберете терпуг, лаврак, дорадо, камбала. Тези, които обичат по-тлъсто и сочно месо, непременно трябва да опитат пържено филе от камбала. Мазното й месо е много вкусно, освен това се смята за полезно за здравето, тъй като съдържа много хранителни вещества. Допълнете ястието с гарнитура от зеленчуци и обилната вечеря е готова.

Ако никога не сте опитвали да пържите мойва, значи сте загубили много. На външен вид това е незабележима малка риба, но когато се пържи, става вкусна: месото й е наситено със сладък сок. В прясно състояние мойвата има специфична миризма, която отблъсква домакините и затова рядко се използва в готвенето. По време на пържене обаче ароматът се приглушава и изобщо няма да го усетите, ако добавите подправки и билки.

На колко градуса се пече риба - всеки трябва да знае това!

Също за пържене с по-малко кости са подходящи сом и минтай.

За любителите на благородна риба с червено месо можете да приготвите тлъстичка пържола от морска пъстърва в тиган. За да се запази месото й крехко, не трябва да се прекалява с пърженето.

Ако решите да изпържите речна пъстърва, имайте предвид, че понякога мирише на тиня (зависи къде е обитавала). Старателно я почистете, изплакнете отвътре, отстранете люспите, перките, опашката и хрилете. Накиснете я за няколко часа в подсолена вода и тогава неприятният аромат ще изчезне.

От благородните червени видове риби с добра репутация за пържене се ползват сьомга, горбуша и кета. Ако в процеса на готвене ги допълните с ароматни билки и подправки, ще си спечелите славата на майстор-готвач.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Ползите и вредите от газираната вода - можете ли да я пиете всеки ден

Желязната лейди: 4 начина да спечелите сърцето на жената Скорпион

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com