Ползи и вреди за тялото от маслините

40161
Ползи и вреди за тялото от маслините
Снимка: Pixabay

Зехтинът е добре познат вид олио за готвене, което е силно свързано със средиземноморската диета и се смята, че осигурява безброй ползи за здравето. Зехтинът е мощен, не може да се отрече, но с фокуса върху зехтина е лесно да пренебрегнем всички предимства, които осигуряват маслините.

Това ни води до същинския въпрос – полезни ли са маслините?

Това е важна тема за обсъждане, защото всички храни в нашата диета имат някои невероятни свойства, а някои са по-страшни.

Наистина, дори храните, които изглеждат най-здравословни (като спанак), понякога могат да изложат здравето ви на риск, докато привидно нездравословните храни (като масло) могат да имат невероятни ползи. Маслините са подобни на спанака по това, че изглеждат много здравословни, но също така имат някои важни свойства, на които трябва да обърнете внимание.

Ползите от маслините за тялото

Хранителен състав

Въпреки че точният хранителен състав на маслините варира в зависимост от сорта, който изберете, ще получите нещо като този баланс от 100 грама маслини:

  • Калории: 115
  • Въглехидрати: 6,3 грама
  • фибри: 3,2 грама
  • Захар: 0 грама
  • Протеин: 0,8 грама
  • Мазнини: 10,7 грама
  • Желязо: 18% от дневната норма
  • Мед: 13% от дневния прием
  • Калций: 9% от дневния прием
  • Витамин Е: 8% от дневния прием
  • Витамин А: 8% от дневния прием

Всичко, което трябва да знаем за маслините и въздействието им

Както можете да видите, маслините съдържат прилично количество мазнини и фибри, докато съдържанието им на захар и протеин е ниско. Въпреки това, не се тревожете много за мазнините, тъй като повечето от тях са мононенаситени мазнини, които са много полезни за вас.

Различните хранителни вещества също са важни, особено желязото. От 100 грама маслини получавате почти 20% от дневната стойност на желязото. Желязото е много важно за преноса на кислород и много от нас трябва да консумират повече желязо, отколкото консумират.

Ниско калорични

Въпреки относително високото си съдържание на мазнини, маслините са с ниско съдържание на калории. Всъщност една маслина съдържа само около 5 калории.

Това ниско съдържание на калории прави маслините лесен избор за закуска. Можете да изядете няколко маслини без особено влияние върху дневния ви прием на калории. Дори една унция маслини съдържа само около 32 калории.

Не забравяйте, че маслините също съдържат прилично количество фибри. Тези фибри ви помагат да се чувствате сити, така че дори няколко часа могат да намалят желанието за лека закуска и да помогнат за регулиране на теглото.

Кои са най-полезните маслини за вашия организъм - разберете сега!

Вредни ли са маслините за тялото?

Прекомерната консумация на маслини ще причини повече вреда, отколкото полза. Маслините се консумират само в консервирана форма, основният консервант е солта, чийто излишък води до повишаване на кръвното налягане. Маслините съдържат голямо количество омега-6 мастни киселини, които разрушават стените на кръвоносните съдове и допринасят за появата на холестеролни плаки.

Колко маслини трябва да ядете?

Умереността е ключова, когато става дума за маслини. Колкото и здравословни да са маслините, те също са с високо съдържание на мазнини и значително количество натрий.

За повечето хора яденето на няколко гр маслини на ден е добър начин да извлечете всички ползи за здравето от маслините, без да се излагате на риск. Ако искате да ядете повече маслини, може да се наложи да намалите количеството натрий и мазнини в диетата си.

Не може да се отрече, че маслините са полезни за вас. Те са отличен източник на олеинова киселина, да не говорим за антиоксидантите, които съдържат. Те дори имат някои фибри, които не се намират в зехтина.

Не забравяйте също, че маслините са ключов елемент от средиземноморската диета. Този подход към храненето е свързан с голям брой хранителни вещества, така че не трябва да се подценява. Въпреки всички тези ползи, все пак е важно да обърнете внимание на това колко маслини ядете. Високото им съдържание на натрий може бързо да доведе до проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно