Проблемите с лошия дъх може да са заради стомаха

3451
Проблемите с лошия дъх може да са заради стомаха
Снимка: Pixabay.com

Лошият дъх или халитозата е сравнително често срещано състояние и се отнася до лошата миризма, която се усеща в нечия уста, обикновено когато говорим. Човекът, който има лош дъх, може да не го забележи и да не знае, което създава неудобни ситуации – а те може да повлияят негативно на личните отношения, в професионалните дейности и да създадат сериозни проблеми в брака. Но дали проблемът е в стомаха?

Ето мнението на д-р Пауло Пители, специалист по хирургия на храносмилателната система и бариатрична хирургия:

Има няколко вида халитоза:

- физиологична, често наблюдавана сутрин, когато има намалено образуване на слюнка, което причинява лош дъх. Изчезва много лесно след миене на зъбите и пиене на вода;

- патологична, когато има конкретна установима причина;

Как да се справим с лошия дъх?

За щастие днес разполагаме с инструменти като междузъбни четки, водни конци за зъби и електрически четки за зъби не само за почистване ...

- субективна или псевдо-халитоза, когато никой друг освен пациентът не забелязва неговия лош дъх.

Какви са възможните причини?

Халитозата може да бъде причинена от бактериални плаки, лоша поддръжка на зъбите и зъбни възстановявания и гингивит. Тя може да бъде само временна, когато е причинена от пиене на алкохол, ядене на лук, чесън и други много ароматни храни, както и от тютюнопушене.

Гастроентерологичните причини за халитоза включват дивертикул на Зенкер (много рядко усложнение, което образува вдлъбнатина в задната и горната част на хранопровода), гастроколични фистули (също редки състояния, причинени от усложнена язви, тумори или усложнения от коремна хирургия) и гастроезофагеална рефлуксна болест. Така, че най-вероятно стомахът ви не е виновен за лошия дъх! Има системни причини за халитоза, които биха били диабетна кетоацидоза, напреднало бъбречно и чернодробно заболяване и триметиламинурия - рядко генетично състояние, характеризиращо се с мирис на риба в дъха, потта и урината.

Но защо се събуждаме с лош дъх?

Защо кучето ви има лош дъх и как да го предотвратите

Причини за лош дъх при кучета Обичаш кучето си, но дори и най-добрите собственици на кучета имат моменти, когато предпочитат да не бъд...

Нощем имаме значително намаляване на количеството на слюнката, често спим с отворена уста, също много хора хъркат, което оставя устата суха. Бактериите се размножават и освобождават миризми в устата, които обикновено намаляват през деня поради храната, отделянето на слюнка и хигиената, която правим след хранене. Първоначално много пациенти смятат, че страдат от лош дъх, но всъщност не е така. Има психологически и неврологични причини за халитозата - това е доста по-често, отколкото си мислите.

Първото нещо, което е нужно да направите, е да попитате близък човек, на когото имате доверие, дали от устата ви се чувства лош дъх. В случай, че забележите лош дъх в партньора или половинката си, говорете открито за това и потърсете помощ. Опитайте да се откажете от цигарите, в случай, че това е вашият проблем!

Правете добра устна хигиена сутрин, пийте много вода денем, мийте зъбите си винаги след хранене и поне три пъти на ден. Смученето на бонбони и постоянното дъвчене на дъвка може да премахне проблема за няколко минути. Но това е погрешна стратегия, защото просто дава на бактериите повече захар за ферментация, а това само влошава ситуацията.

Въпреки всичко казано, осъзнайте, че проблемът най-вероятно е в устата ви. Затова първият специалист, с когото трябва да се консултирате, трябва да бъде вашият зъболекар. Посещавайте редовно зъболекаря, а не само по изключение, когато имате проблем. Само след внимателна оценка от този професионалист, ако наистина не се намери нищо, трябва да потърсите отоларинголог, който ще направи оценка на носната ви кухина, синусите, фаринкса и ларинкса, търсейки промени, които да обяснят лошия дъх.

Внимание! Статията е само информативна и не може да служи като ръководство за самолечение. Съветвайте се с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com